spot_img
18.1 C
Vaslui
27-iun.-2024
spot_img

UPDATE: Primarul Bârladului a depus două coroane la Monumentul Eroilor Neamului din Bârlad

- Advertisement -

UPDATE… La 9 mai, dată cu triplă semnificație în istoria poporului Român – Ziua Independenței de stat a României, Ziua Victoriei împotriva Fascismului și Ziua Europei – Primarul Municipiului Bârlad, av. Dumitru Boroș și comandantul garnizoanei Bârlad, col. Sorin Costel Balan, au depus o coroană de flori la Monumentul Eroilor Neamului din strada Republicii (Cerbul de Aur) spre cinstirea eroilor jertfiți pentru dreptate, independență și unitate, pentru solidaritate și colaborare între națiunile din Europa și din lume.

ȘTIRE INIȚIALĂ: Triplã sãrbãtoare: 9 mai, Ziua Independentei, Ziua Victoriei si Ziua Europei, în pandemie!

TREI ÎN UNA… Pe 9 Mai, se sãrbãtoresc trei mari evenimente importante pentru poporul român: Ziua Independentei – 9 mai 1877 de la care au trecut 143 de ani, Ziua Victoriei – 9 mai 1945, care a fost acum 75 de ani si Ziua Europei. Cea din urmã sãrbãtoare a ajuns sã fie cea dintâi, românii uitând aproape de celelate douã. La Bârlad, primarul Dumitru Boros a condensat toate cele trei sãrbãtori într-o singurã actiune, adaptatã la interdictiile privind adunãrile publice în vreme de pandemie de coronavirus si va depune singur o coroanã de flori la Mormântul Eroilor Neamului, care este în zona Cerbul de Aur.

Ziua de 9 Mai este una foarte importantã pentru poporul român. Este ziua în care acestia sãrbãtoresc trei evenimente în unul singur. Este vorba de: declararea Independentei de Stat a României din 1877, ziua victoriei împotriva fascismului, în 1945, la care tara noastrã si armata ei a avut o contributie demnã de toatã consideratia si Ziua Europei.

Prima dintre sãrbãtori, aceea a Zilei Independentei din 1877, este consideratã de istorici ca fiind falsã, independenta fiind sãrbãtoritã pe vremea monarhiei românesti pe 10 mai. În tara noastrã, se pare cã ziua aceasta a Indepedentei este încã sãrbãtoritã pe 9 mai, datã care este consideratã falsã, ea fiind aleasã de cãtre comunisti, dupã 1947, ca sã nu aibe nicio legãturã cu Monarhia. Au trecut 143 de ani de la proclamarea Independentei de Stat a României si nu sunt foarte multi cei care-si amintesc ce înseamnã aceastã zi.

Cel de-al doilea eveniment pe care îl asociem cu efigia zilei de 9 Mai este victoria dobânditã acum 75 de ani, împotriva nazismului fascist german, victorie la care tara noastrã si armata ei au avut o contributie demnã de toatã consideratia. La 9 Mai 1945, sub loviturile concentrice ale fortelor Natiunilor Unite, Germania nazistã a fost silitã sã capituleze neconditionat, astfel cel de-Al II-lea Rãzboi Mondial declansat de axa Berlin- Roma- Tokio, în anul 1939, a luat sfârsit în Europa.

Ziua Europei marcheazã rezultatele înregistrate de Uniunea Europeanã: pace de duratã, cooperare economicã, liberã circulatie. Aniversarea reprezintã si o ocazie de a afla mai multe despre UE, participând la evenimente si actiuni pentru toate vârstele. La data de 9 mai 1950, Robert Schuman, ministrul francez al afacerilor externe, propunea Frantei, Germaniei si altor tãri europene, gestionarea în comun a productiei de cãrbune si otel. Acest apel a reprezentat primul pas cãtre crearea Uniunii Europene de astãzi – o structurã formatã din 27 de tãri, unite în respectul fatã de libertate si principiile statului de drept, dar care recunosc si apreciazã, în acelasi timp, diversitatea cetãtenilor europeni. Aniversarea declaratiei Schuman este celebratã astãzi drept Ziua Europei.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.