spot_img
32.9 C
Vaslui
01-iul.-2024
spot_img

Rachetele antigrindinã, piaza rea din agricultura vasluianã!

- Advertisement -

GRAV… Fermierii vasluieni sunt revoltati! Acestia încep sã creadã tot mai mult faptul cã, între rachetele antigrindinã si seceta extremã, care a cuprins judetul, este o legãturã directã si periculoasã, pe termen lung. Sunt zone în judet, precum Mãrãseni, Stefan cel Mare sau Vulturesti, unde nu a plouat nicio picãturã, spun fermierii, iar norii care s-au tot rotit deasupra culturilor, fãcându-i pe cultivatori sã spere cã va veni, totusi, ploaia, erau împrãstiati imediat de rachetele antigrindinã.

„Noi începem sã credem din ce în ce mai mult – cã vorbim între noi, femerii, din tot judetul, cã aceste rachete antigrindinã fac mai mult rãu decât bine. Ne confruntãm cu o secetã gravã, care începe sã se explice cumva. Aceste rachete antigrindinã împrãstie norii si ploaia, odatã cu ei. Fermieri din tarã deja au tras câteva semnale de alarmã în acest sens, au fãcut memorii la Ministerul Agriculturii, poate ne vom mobiliza si noi, la Vaslui, cãci ceva trebuie fãcut”, spune Bogdan Cain, unul dintre fermierii vasluieni, care are suprafete cultivate în mai multe zone din judet, precum Solesti, Vãleni, etc.

„Rachetele alungã norii, ceea ce înseamnã cã alungã si ploaia”

„Vã dati seama cã, în zone precum Mãrãseni, Stefan cel Mare, Dobroslovesti, Vulturesti etc., nu a plouat deloc, nicio picãturã. Vedeam norii cum se rotesc în zonã, dar apoi, imediat, cum se dãdea cu acele rachete antigrindinã, se fãcea imedat senin, iar norii plecau în altã parte. Nu e normal. Mãcar 20 sau 30 de litri de apã pe metrul pãtrat dacã era si tot speram sã facem ceva anul acesta… Asa, cu o asemenea secetã, pagubele noastre, ale fermierilor, sunt foarte mari. Unii vor sã întoarcã culturile, unii mai sperã peste câteva zile, când s-a anuntat ploaie. Cu totii însã vom suporta niste pierderi foarte mari, vom rãmâne cu datorii, pe la bãnci, pe unde avem fiecare…. Noi nu putem sti sigur dacã aceste rachete sunt cauza secetei, dar o legãturã este. Rachetele alungã norii, ceea ce înseamnã cã alungã si ploaia”, a declarat si Daniel Brutaru, fermier.

Fermierii din tarã cred la fel: rachetele antigrindinã aduc seceta!

În tarã, fermierii s-au mobilizat si au fãcut demersuri prin care au sesizat autoritãtile în legãturã cu efectele rachetelor antigrindinã. „De câte ori am tras semnale de alarmã în privinta rãului pe care îl fac rachetele antigrindinã, au apãrut imediat în presã declaratii cum cã a fost grindinã si cum ne-au salvat ei culturile cu rachetele antigrindinã. Eu fac agriculturã de 25 de ani si, din 2010, de când au început sã tragã cu rachetele, s-a micsorat extrem de mult cantitatea de precipitatii. Singurul an bun a fost în 2014, când nu au avut fonduri pentru a produce rachete. Ne-am dus la chimisti, la fizicieni, ca sã vedem cum ne mint ei cu rachetele antigrindinã. Si este foarte simplu: excesul de ioni din rachete diminueazã ploaia. În nicio tarã europeanã nu existã rachete antigrindinã, cu câteva exceptii foarte mici, prin Austria”, a declarat, pentru national.ro, Adrian Mocanu, presedintele Ligii Asociatiilor de Producãtori Agricoli din România (LAPAR) – filiala Prahova.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.