spot_img
spot_img
-1.3 C
Vaslui
13-ian.-2025

Un medic român detașat la Chișinău dezvăluie ce a găsit în spitalele moldovenești. Metoda periculoasă pe care o aplică cei de peste Prut

- Advertisement -

De la finalul lunii aprilie 52 de cadre medicale din România, dintre care 41 medici specialiști, sunt detașate în Republica Moldova pentru a ajuta în acțiunea de combatere a COVID-19. Dacă în primele zile audiență au făcut știrile în care nu neapărat medicii erau personajele principale, discursul premierului de la Chișinău sau banii lui Renato Usatîi refuzați de medici, astăzi presa din Moldova a difuzat in interviu cu unul dintre specialiști români. Georgiana Matei, medic specialist în Situații de Urgență din Iași, a explicat ce a găsit peste Prut, dar a remarcat și o metodă folosită la Chișinău, dar nerecomandată în restul Europei.

Într-un interviu pentru TV8, coordonatoarea echipei de medici repartizată la Institutul de Medicină Urgentă a povestit despre cum se vede lupta dincolo de ușile închise. A rămas șocată de numărul mare de medici infectați, în mare parte tineri, până la 40 de ani. Iar, pe lângă schimbul de experiență, specialiștii de peste Prut propun și tehnici noi de tratament.

Medicii acordă asistență în propriile echipamente, pe care și le-au adus din România. Și, în timp ce pe rețele au apărut imagini cu condițiile de cazare modeste, doctorița Georgiana Matei afirmă că nu a venit să stea în hotel de cinci stele.

Situația este gravă

„Este un pic cam gravă situația. Aici e nevoie de forțe. Nu că la noi nu ar fi nevoie, dar sunt mult mai mulți pacienți. E cutremurătoare situația când vezi colegi medici. Majoritatea tineri, de 30-40 de ani, cu familii”,a explicat medicul român pentru presa din Republica Moldova.

De joi, Georgiana este coordonatoarea unei echipe formate din opt medici, care lucrează în secția de terapie intensivă la Institutul de Medicină Urgentă. Până nu demult salvau vieți omenești în cadrul SMURD Iași, iar acum fac același lucru, însă într-un ritm mult mai alert, întrucât o tură durează opt ore. A atras atenția la unele metodele utilizate aici, dar care nu ar fi recomandate de medicii din străinătate.

„După trei zile de intubație, deja se gândesc la traheostomă, dar țările europene sunt foarte reticente la aceasta. Sunt riscuri foarte mari să te contaminezi, e o eliminare de aerosoli”, a spus medicul român. ….https://www.capital.ro/un-medic-roman-detasat-la-chisinau-dezvaluie-ce-a-gasit-in-spitalele-moldovenesti-metoda-periculoasa-pe-care-o-aplica-cei-de-peste-prut.html

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.