spot_img
spot_img
-1.3 C
Vaslui
13-ian.-2025

Carantină transformată în afacere

- Advertisement -

♦ Peste 1.000 de persoane au stat în carantină în hotelurile din Botoşani, statul plătind sume consistente într-o perioadă când unităţile nu prea aveau clienţi

Guvernul pare să fi ajuns la fundul sacului. După o lună şi jumătate în care a plătit câte 230 de lei pentru fiecare loc de cazare asigurat persoanelor carantinate, Executivul a ajuns la concluzia că sunt prea mulţi bani cheltuiţi şi a decis ca această sumă să fie plătită pentru fiecare cameră pusă la dispoziţie şi nu pentru un loc de cazare.

Aceasta nu schimbă, totuşi, prea mult date problemei, deoarece, ca să respecte normele impuse de autorităţi, hotelierii, în general, îi cazează singuri în cameră pe carantinaţi, cel mult câte doi. „Decizia de a muta la 230 de lei per cameră şi nu pe persoană nu va afecta în mod radical pentru că nu pot să stea foarte mulţi în cameră pentru că nu au voie să stea trei-patru persoane în cameră. Noi avem circa 40 de hoteluri care lucrează în asemenea condiţii, ele sunt puţin afectate, dar nu cred că e o măsură dramatică încât să ne plângem”, recunoştea Călin Ile, preşedintele Federaţiei Industriei Hoteliere din România şi General Manager IBIS Continental Hotels, adăugând că această situaţie „a fost o salvare din punct de vedere financiar comparativ cu o perioadă în care nu ar fi încasat niciun ban, acum au încasat măcar ceva… totuşi a fost o afacere bună pentru toată lumea”.

Costuri suportate de Ministerul Sănătăţii

Exemplu hotelierilor botoşăneni este elocvent. Ei practicau preţuri mult mai mici în mod normal în această perioadă. De exemplu, potrivit booking.com, o noapte de cazare cu mic dejun, la Hotel Rareş sau la Pensiunea Bianca, nu depăşeşte 120 de lei, în timp ce la Hotel Maria, unde sunt cazate cadrele medicale ce tratează bolnavii de Covid, preţurile nu trec de 165 de lei noaptea.

Banii pentru carantinaţi sunt suportaţi de la bugetul de stat, mai exact din cel al Ministerului Sănătăţii, care prin intermediul direcţiilor de sănătate publică asigură fondurile către consiliile locale sau judeţene care au încheiat contractele cu furnizorii de locuri de cazare.

De la începutul perioadei de carantinare şi până la sfârşitul lunii aprilie, în spaţiile din Botoşani, au stat 1.086 de persoane. Dintre acestea, 286 se mai aflu încă în carantină, numărul lor crescând la 358 la sfârşitul săptămânii. ….https://www.monitorulbt.ro/prima-pagina/2020/05/04/carantina-transformata-in-afacere/

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.