spot_img
spot_img
0.8 C
Vaslui
14-ian.-2025

Nelu Tãtaru: „Vreau sã disparã acel folclor local, în care administratia localã asazã lucrurile pe parte medicalã”

- Advertisement -

O ALTÃ VIZIUNE… Aflat într-o vizitã la Spitalul Judetean de Urgentã Vaslui, ministrul Sãnãtãtii, Nelu Tãtaru, a precizat cã îsi mentine decizia ca spitalele sã rãmânã sub controlul Ministerului Sãnãtãtii si dupã finalizarea stãrii de urgentã, declarând cã influenta pe care autoritãtile locale o au asupra institutiilor medicale nu este beneficã. El a dat drept exemplu spitalul din Husi în care si-a desfãsurat activitatea, acolo unde managerul este chiar sora primarului orasului.

România trebuie sã aplice acelasi model ca si pânã acum în gestionarea pandemiei, crede ministrul Sãnãtãtii. Nelu Tãtaru a declarat, sâmbãtã, cu ocazia unei vizite efectuate la Spitalul Judetean de Urgentã Vaslui, cã Organizatia Mondialã a Sãnãtãtii (OMS) pãstreazã oficial aceleasi recomandãri pe care autoritãtile sanitare din România le-au pus în practicã încã din luna februarie. Întrebat despre faptul cã reprezentantii OMS au felicitat Suedia, care au mers pe recomandãri pentru populatie si nu pe restrictii în gestionarea crizei COVID-19, ministrul a spus cã în tara noastrã situatia „trebuie gestionatã ca si pânã acum”. „Asa a încercat si Anglia, dacã vã aduceti aminte ce s-a întâmplat cu premierul si atunci au revenit. Organizatia Mondialã a Sãnãtãtii pãstreazã oficial aceleasi recomandãri pe care le-am pus si noi în practicã. Acum o sãptãmânã jumãtate, directorul OMS spunea cã greul abia de acum începe. Haideti sã gestionãm situatia la fel de bine cum am gestionat-o pânã acum si sã iesim la final toti învingãtori. Atunci când am intrat în aceastã luptã bãnuiam, înainte de a sti, cu cine ne luptãm si am mers pe un principiu în care sã putem limita efectele si sã facem ca la nivelul populatiei României sã avem cât mai putine decese, cât mai putine cazuri, iar sistemul medical românesc sã reziste la tot ce înseamnã impact în aceastã pandemie. Încã nu am trecut hopul, prefer sã evaluez în fiecare zi fiecare unitate medicalã, fiecare focar care se naste”, a declarat ministrul Nelu Tãtaru.

Spitalele vor rãmâne sub controlul Ministerului Sãnãtãtii si dupã finalizarea stãrii de urgentã

Ministrul a precizat cã îsi mentine decizia ca spitalele sã rãmânã sub controlul Ministerului Sãnãtãtii si dupã finalizarea stãrii de urgentã, declarând cã influenta pe care autoritãtile locale o au asupra institutiilor medicale nu este beneficã. El a dat drept exemplu spitalul din Husi în care si-a desfãsurat activitatea, acolo unde manager este chiar sora primarului orasului. ” Gânditi-vã cã autoritatea localã, dincolo de un ajutor pe care ar trebui sã-l dea unei institutii medicale, are si o influentã. Vreau sã disparã acel folclor local în care administratia localã asazã lucrurile în partea medicalã. Eu personal, fãceam activitate într-un spital unde primarul si-a pus sora manager, deci nu trebuie sã mai existe astfel de lucruri”, a subliniat Tãtaru.

„Suntem un judet care a început sã aibã cazuri infectate COVID, nu trebuie sã ne gândim la relaxare”

Inainte de a-si continua vizitele prin spitalele din regiunea de Nord-Est a tãrii, mininistrul Sãnãtãtii a fãcut mai multe recomandãri atât populatiei judetului Vaslui cât si cadrelor medicale. „Am fãcut o evaluare la fata locului si la Spitalul Judetean de Urgentã Vaslui. Suntem un judet care în ultima perioadã a început sã aibã cazuri infectate COVID, mai ales din rândul personalului medical si al personalului din locurile institutionalizate precum si persoane institutionalizate. Am recomandat prudentã, am recomandat precautie, am recomandat respectarea regulilor de igienã si a regulilor de echipare dezechipare, existenta echipamentelor de protectie, existenta medicamentelor si a acelei griji pe care trebuie sã o aibã tot personalul medical la întâlnirea cu pacientul în acest scenariu aflat, ca si suspect COVID. În triajul acestui pacient care se prezintã la spital trebuie evaluat complet”, chiar dacã avem o simptomatologie frustã, care nu corespunde definitiei de caz, a precizat Nelu Tãtaru. Oficialul a atras atentia populatiei cã încã nu este momentul unei relaxãri. „Recomand încã o datã, prudentã, izolare voluntarã, distantare socialã. Mã repet, nu am atins încã vârful. Nu vreau sã ne gândim la relaxare, putem spera la o relaxare, dar momentul relaxãrii tine foarte mult de felul cum gestionãm zilele de 1, 2, 3 mai si poate sãptãmâna viitoare”, a mai spus Tãtaru.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.