INITIATIVÃ… Scoala online în cãtunele vasluiene, rãmâne pentru multi copii, offline! Elevii din localitãtile rurale nu au laptopuri sau calculatoare si nici acces la internet. Chiar si asa, cadrele didactice nu s-au descurajat si au gãsit o metodã ineditã de a lucra cu elevii. În localitatea Banca, o inimoasã învãtãtoare, aduce fise de lucru pentru copii, la magazinul din sat. Reuseste sã parcurgã materia, dar, spune cã nimic nu se comparã cu orele de curs din scoalã sau cu zarva veselã a copiilor.
În timp ce elevii din orase studiazã pe platforme online, în cãtunele judetului însã elevii nu au laptopuri iar de internet nici nu poate fi vorba. Multi pãrinti nu au bani sã le cumpere copiilor nici mãcar rechizitele de bazã, cu atât mai putin laptopuri, tablete sau routere de wireless. Însã cadrele didactice, din localitatea Banca, au gãsit o metodã ingenioasã si ineditã. Carmen Bratu, o inimoasã învãtãtoare, îi îndrumã pe copiii clasei I, în tainele învãtãturii lasând fise de lucru la magazinul din sat. Urmând aceastã initiativã, pãrintii merg la magazinul din sat, le ridicã si apoi merg acasã unde lucreazã cu copiii. „Am continuat cu predarea materiei, prin aceastã nouã metodã, pentru cã stiu cã pãrintii nu dispun de imprimantã acasã, iar copiii fiind în clasa întâi, ei sunt obisnuiti sã lucreze pe fise si sã coloreze. Nu am fi reusit sã tinem lectiile în mediul online. Nu au toti copiii tablete si dacã au câte un telefon, atunci este al mamei, care nu este dispusã sã colaboreze la orele la care doresc eu si atunci mai înregistrãm lectiile si le punem pe grupul online. Acum spre exemplu, am fisele lucrate la Românã, la Matematicã, avem si la Abilitãti Practice dar nu au reusit sã le lucreze toti copiii. Când au posibilitatea, pãrintii posteazã fisele de lucru pe grupul care îl avem, iar unde existã neclaritãti, întrebãrile se pun on-line si comunicãm în fiecare zi. Chiar si pe timpul vacantei am comunicat. Cu toate cã nu era de lucru, ascultam povesti si cântam si cântece”, ne povesteste doamna învãtãtoare.
De asemenea, pãrintii, bucurosi cã micutii nu vor pierde lectiile, merg rând pe rând la magazinul din sat si ridicã fisele de lucru. „Aici am primit noile fise de la doamna învãtãtoare. Litera Z, este literã nouã pentru clasa a I-a. Noi tinem legãtura cu doamna prin internet, avem grup fãcut „Clasa buburuzelor”, lucrãm si comunicãm zilnic mai ales acum, litere noi, lucruri noi, vine un pic greut pentru copii dar trebuie. Ei lucreazã mai bine pe fise decât on-line pentru cã de exemplu la noi sunt patru copii, care lucreazã pe acelasi laptop, facem cu rândul. Cel mare are lectii online dimineata. Lui îi trebuie neapãrat, si apoi ca sã fie tablete pentru fiecare copil în parte este foarte greu. Asa cu fisele este o idee foarte bunã. Noi suntem multumite pentru cã doamna face fisele, mai ales pentru cã noi nu avem posibilitatea nici sã coborâm toate fisele. Nu avem imprimante. Copiii s-au obisnuit deja cu fisele de lucru, la toate materiile si le asteaptã nerãbdãtori, însã le e dor de doamna, le e dor de colegi, plimbarea, iesitul din casã. Este foarte greu pentru ei sã stea numai în curte, mai ales pentru cei care au numai un copil.,Noi avem 3 micuti asa timpul pentru ei trece altfel”, ne mãrturiseste mama unei eleve din clasa I. În aceeasi mãsurã, mama lui Daniel, elev în clasa doamnei învãtãtoare Carmen Bratu, ne împãrtãseste cât de nerãbdãtori sunt copiii sã se reîntoarcã la scoalã. „Am adus fisele care le-au lucrat copiii. Ei sunt foarte încântati. Le este dor în schimb de doamna lor, le este dor de a merge la scoalã. Al meu plânge mereu mai ales de când a auzit cã nu mai poate merge deloc la scoalã. El plânge mereu si spune cã el vrea la doamna lui, cã el vrea la colegii lui dar este bine cã lucreazã, tine legãtura cu doamna si îi aratã tot ce poate el învãta. Sigur este o metodã bunã pentru cã la noi în mediul rural nu toti au acces la internet, nu au tablete sau laptop, si asa pot lucra mai usor. Nu mã deranjeazã cã merg la magazin sã las fisele lucrate si sã le iau pe cele noi. Pentru copiii nostri, pentru educatia lor, desigur cã suntem dispusi sã facem mãcar atât dacã scoala normalã nu mai functioneazã”.
„Copiilor le este dor de scoalã”
Pandemia a despãrtit-o de elevii sãi, dar în fiecare sãptãmânã învãtãtoarea le pregãteste cu drag fise de lucru. Ea reuseste sã parcurgã materia, iar prin metoda lãsãrii fiselor la magazinul satului, cadrele didactice aratã cã scoala se poate face si în situatie de urgentã, chiar dacã nu toti copiii dispun de resurse materiale. Învãtãtoarea Carmen Bratu spune cã nimic nu se comparã cu orele de curs din scoalã sau cu zarva veselã a copiilor. „Copiilor le este dor de scoalã. Am primit înregistrãri cã „ne plac jocurile pe care ni le-ati dat” jocuri care de fapt sunt pentru verificarea cunostintelor de pe diverse site-uri pe care le-am accesat, si primesc mesaje de la ei „doamna mai dati cã ne plac foarte mult.,Doamna,ne este dor de dvs. vrem sã ne întâlnim cu copiii”. Copiii trateazã cu seriozitate fisele care le au de lucrat si asta multumitã pãrintilor care se implicã si îsi dau seama cã trebuie sã încercãm ceva nou, ceva cu care nu ne-am mai confruntat pânã acum. Asta e, trebuie sã ne conformãm si sã respectãm mãsurile în aceastã situatie de urgentã”.