TARA AMENDATILOR… Tot mai multi vasluieni încep sã se plângã de amenzile uriase stabilite de autoritãti pentru încãlcarea regulilor de prevenire a rãspândirii noului coronavirus. Pe retelele sociale au fost postate procese verbale ale sanctiunilor date de politisti. Iar unii se întreabã dacã nu cumva este exces de zel în anumite situatii. Pânã în prezent, în judetul Vaslui au fost aplicate în jur de 6000 de sanctiuni contraventionale în valoare de peste 2,3 milioane de euro. Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a anuntat cã sumele încasate din amenzile aplicate pentru nerespectarea ordonantelor militare ar putea fi utilizate în sistemul de sãnãtate publicã. Acesta a precizat cã si dupã data de 15 mai vor fi date amenzi pentru nerespectarea restrictiilor care vor mai rãmâne în vigoare, el mentionând totodatã cã valoarea totalã a contraventiilor aplicate pânã acum de la începutul epidemiei se ridicã la peste 120 de milioane de euro.
Amenzile pentru persoanele fizice care nu respectã ordonantele militare au crescut de pe 3 aprilie, acestea fiind cuprinse între 2.000 de lei si 20.000 de lei, fatã de valorile initiale, cuprinse între 100 si 5.000 de lei. În acelasi timp, amenda minimã pentru persoanele juridice care nu respectã ordonantele militare a crescut de la 1.000 de lei, cât era pânã la 3 aprilie, la 10.000 de lei, iar maximul amenzii pentru persoane juridice rãmâne stabilit la 70.000 de lei. Amenzile din România au devenit subiect si în presa externã, BBC, Fox News si New York Post fiind doar câteva dintre site-urile care au scris despre situtia din tara noastrã. „România a acordat 200.000 de amenzi în mai putin de o lunã cetãtenilor care au încãlcat mãsurile de izolare din cauza epidemiei de coronavirus. Totalul amenzilor date în România între 24 martie si 19 aprilie se ridicã la 78 de milioane de euro. Marea Britanie, cu o populatie de trei ori mai mare ca a României, a dat 3500 de amenzi în aceeasi perioadã, între 30-60 de lire sterline”, au scris jurnalistii de la BBC în urmã cu câteva zile.
„Banii se încaseazã de autoritãtile locale si vor merge cãtre sistemul public de sãnãtate”
Simtind o presiune din partea societãtii civile, din ce în ce mai nemultumitã de felul cum actioneazã autoritãtile, ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a declarat cã toti banii încasati din amenzi se vor duce cãtre sistemul public de sãnãtate. „Existã un subiect în media cã s-au dat multe amenzi si cã pot fi multi sau putini bani 570 de milioane lei sau, mã rog, 285 de milioane dacã se plãtesc toate amenzile. Vreau sã spun cã am discutat cu domnul prim-ministru si vom gãsi o formulã, un act normativ ca toti acesti bani sã fie folositi pentru nevoile persoanelor cu vulnerabilitãti si pentru sistemul de sãnãtate publicã. Adicã, acesti bani se încaseazã la autoritãtile locale, nu le încaseazã Ministerul sau Guvernul, ca sã stie toatã lumea, si autoritãtile locale trebuie sã le reorienteze spre zona de sãnãtate publicã”, a declarat Marcel Vela.
Amenzi de 170.000 de euro într-o singurã zi, în judetul Vaslui
De la data de 22 martie, de când autoritãtile judetene au început sã raporteze mãsurile de ordine publicã si pânã în prezent, în judetul Vaslui s-au dat peste 7000 de amenzi, în valoare totalã de 11.000.000 lei, rezultând un numãr de 180 de amenzi pe zi. Media unei astfel de amenzi este de 2004 lei, bani pe care foarte multi vasluieni nu reusesc sã-i câstige la finalul unei luni de muncã. Ziua cu cele mai multe sanctiuni a fost 12 aprilie, când s-au aplicat nu mai putin de 383 de amenzi , în valoare totalã de 834.500 de lei.
„Se vor da amenzi si dupã 15 mai”
Întrebat, în urmã cu douã zile, dacã dupã data de 15 mai, când urmeazã sã expire decretul de instituire a stãrii de urgentã în tara noastrã, vor mai exista amenzi pentru nerespectarea restrictiilor în vigoare, ministrul Marcel Vela a rãspuns: „Evident cã da. Restrictiile care vor rãmâne în vigoare – decise de cãtre Comitetul National pentru Situatii Speciale de Urgentã – vor avea acelasi obiectiv: protejarea sãnãtãtii cetãtenilor. Asadar, cei care încalcã regulile ce vor fi implementate în acea perioadã probabil cã se vor gândi de mai multe ori, pentru cã în actele normative emise vor fi prevãzute si mãsuri coercitive”. Întrebat, de asemenea, despre sanctiunile aplicate pânã în prezent, ministrul de interne a precizat cã sunt douã categorii de sanctiuni, cele penale si cele contraventionale. „La dosare penale, pânã astãzi avem 1.673 de astfel de dosare, în care sunt cercetate 2.128 de persoane. În total, restul contraventiilor, de la debutul epidemiei pânã azi au fost 308.859 de persoane sanctionate, iar valoarea amenzilor a fost în jur de 600 de milioane de lei. Cam 120 de milioane de euro”, a mai precizat Marcel Vela.