spot_img
spot_img
-1.3 C
Vaslui
13-ian.-2025

Un judet din tarã începe testarea în masã, vasluienii cer sã fie testati si ei

- Advertisement -

LA ALTII SE POATE… Directia de Sãnãtate Publicã (DSP) Alba va fi prima din tarã care demareazã, prin laboratorul propriu, testarea în masã. Astfel, zilnic vor putea fi realizate pânã la 4.000 de teste, prin metoda „pooling”, utilizatã international. Ieri, dupã ce stirea a fãcut înconjurul tãrii, vasluienii au cerut, în mediul online, ca autoritãtile noastre judetene sã urmeze exemplul celor din Alba si sã înceapã testarea la o scarã mai mare. „Testând în masã, îti dai seama cât e de contagios virusul, câti oameni s-au infectat, si câti s-au imunizat. Iti poti face o idee si despre cât de periculos va fi valul urmãtor de îmbolnãviri. Cred cã mai devreme sau mai târziu trebuie sã se testeze un esantion mai mare de populatie, si ar fi bine ca si la Vaslui sã se facã asta, mai ales cã acum avem si aparate”, a scris un vasluian, pe facebook.

Directia de Sãnãtate Publicã Alba va implementa metoda „pooling” ca metodã de diagnostic si îsi propune ca de sãptãmâna viitoare sã înceapã testarea la scarã largã a populatiei. „Directia de Sãnãtate Publicã Alba, prima din tarã care va implementa metoda ca metodã de diagnostic, îsi propune ca de sãptãmâna viitoare sã înceapã testarea la scarã largã a populatiei. Metoda „pooling”, cea care va fi utilizatã pentru realizarea testãrii în masã, este bazatã pe protocoale internationale ale Organizatiei Mondiale a Sãnãtãtii (OMS), precum si pe cele de cercetare stiintificã derulate de echipa de cercetãtori a Universitãtii Ben-Gurion din Israel. Aceastã metodã presupune amestecul de 8, 16 sau 32 probe recoltate de la tot atîtia subiecti, astfel cã se poate ajunge la testarea chiar si a 4.000 de persoane pe zi”, anuntã reprezentantii DSP Alba.

O monitorizare mai bunã a gradului de rãspândire a virusului

Testarea de tip „pooling” pusã la punct de DSP Alba va fi fãcutã exclusiv pe bazã de sponsorizãri ce provin de la primãrii sau firme private, iar bugetul alocat de Ministerul Sãnãtãtii va fi folosit pentru testare conform algoritmului national.”Existã mai multe modalitãti de testare în masã, aceasta urmând a fi realizatã pe grupuri de persoane cu legãturã epidemiologicã. Spre exemplu, va putea fi testat câte un membru din fiecare familie de pe o anumitã stradã. Epidemiologii DSP Alba vor elabora un plan de testare propiu-zis, care va fi anuntat public la momentul oportun. Prin implementarea metodei va putea fi monitorizat mai bine gradul de rãspândire al virusului”, au mai declarat specialistii DSP Alba. Acestia sustin cã începerea testãrii în masã reprezintã un pas absolut firesc, mai ales în cotextul relaxãrii mãsurilor începând cu data de 15 mai.

Vasluienii: „La noi, pe când?”

Testul de tip Real Time este, în prezent, cea mai rãspânditã modalitate de depistare a unei infectii active cu coronavirus. Detecteazã, cu ajutorul unui aparat special, particulele virale de la nivel molecular. În cadrul procesului de testare este nevoie de un reactiv chimic, personal pregãtit si kit de prelevare a probelor. Testul localizeazã o anumitã secventã de genã apartinând virusului si creazã mai multe copii care pot fi apoi usor detectate. Judetul Vaslui are trei astfel de aparate, unul la Spitalul Judetean Vaslui, unul la spitalul „Elena Beldiman Bârlad si unul la Directia Sanitar Veterinarã si Siguranta Alimentelor. Suficiente, spun vasluienii, pentru a începe tastarea pe o scarã mai largã a populatiei judetului. „Testând în masã, îti dai seama cât e de contagios virusul, câti oameni s-au infectat, si câti s-au imunizat. Iti poti face o idee si despre cât de periculos va fi valul urmãtor de îmbolnãviri. Cred cã mai devreme sau mai târziu trebuie sã se testeze un esantion mai mare de populatie si ar fi bine ca si la Vaslui sã se facã asta, mai ales cã acum avem si aparate”, a scris un vasluian, ieri, pe retelele de socializare. „Noi avem putine persoane infectate pentru cã se fac putine teste. In interesul cui este sã nu se stie câti sunt infectati si câti s-au imunizat deja?” s-a întrebat o altã persoanã. De altfel, despre numãrul mic de teste a vorbit, în urmã cu douã sãptãmâni, si directorul DSP Vaslui, Mihaela Vlada, care declarase la acea vreme cã la nivelul judetului nostru au fost zile când nu s-a fãcut niciun test, dar au fost si perioade în care se testau zeci de persoane pe zi. In ultima vreme, numãrul de teste a crescut si la Vaslui, odatã cu izbucnirea focarelor de infectii de Spitalul Judetean, dar si de la la centrul de bãtrâni din Tutova. Potrivit Grupului de Comunicare Strategicã, pânã ieri, 29 aprilie, la nivel national au fost efectuate un numãr de 166.993 de teste.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.