spot_img
spot_img
-1.3 C
Vaslui
13-ian.-2025

Semnal de alarmã pentru vasluieni: mare atentie cum petreceti de 1 Mai !

- Advertisement -

MAI AVEM UN HOP… Pentru prima datã în istoria postdecembristã, vasluienii sunt nevoiti sã petreacã altfel ziua de 1 Mai. Grãtarele si iesirile la iarbã verde vor fi interzise în continuare, autoritãtile fãcând apel pentru pãstrarea distantierii sociale în continuare. „Suntem într-un moment în care este acea pantã linã, dar în schimb vin si trei zile, 1, 2 si 3 mai, dupã o perioadã în care lumea resimte nevoia unei relaxãri, si atunci trebuie gestionat foarte bine si acest moment. Am fost în stare de urgentã si- pânã acum si de sãrbãtorile pascale – populatia, si îi multumesc pentru acest lucru, a respectat. Dar a fost si o parte relativ micã a populatiei care nu prea a respectat acest moment si nerespectarea unei distantãri sociale, nerespectarea unei izolãri voluntare la domiciliu, nesocotirea unei reguli din tot ce înseamnã situatie de urgentã poate duce la un focar în comunitate sau la exacerbarea unui focar pe care îl credeam în acel moment stins sau controlat”, a avertizat Nelu Tãtaru, ministrul Sãnãtãtii.

Sfârsitul acestei sãptãmâni, adicã perioada 1-3 mai, s-ar putea dovedi un momentul crucial în evolutia epidemiei de coronavirus în România. In functie de comportamentul nostru, de respectarea , în continuare, a sfaturilor autoritãtilor, putem întârzia mult asteptatele mãsuri de relaxare începând de la 15 mai, sau ne vom putea bucura de ele la data stabilitã. „Mergem încã spre vârful epidemiei de coronavirus în România, dar e o pantã linã, de „platou în fierãstrãu”. În urmãtoarele douã sãptãmâni ar fi de asteptat sã scadã numãrul cazurilor noi „de la o zi la alta”. Cu toate acestea, sfârsitul acestei sãptãmâni, adicã perioada 1-3 mai, s-ar putea dovedi un moment-cheie, care trebuie gestionat foarte atent. Pentru cã dupã ce au respectat recomandãrile pentru Paste, oamenii simt acum nevoia unei relaxãri, care însã ar veni prematur, a declarat ministrul Sãnãtãtii, Nelu Tãtaru.

Stãm mai bine ca altii pentru cã pânã acum am respectat regulile

Potrivit oficialului, situatia din România nu este la fel de rea precum în alte tãri si asta datoritã populatiei, care pânã acum a respectat regulile. „Suntem într-un moment în care este acea pantã linã, dar în schimb vin si trei zile, 1, 2 si 3 mai, dupã o perioadã în care lumea resimte nevoia unei relaxãri, si atunci trebuie gestionat foarte bine si acest moment. Am fost în stare de urgentã si – pânã acum si de sãrbãtorile pascale – populatia, si îi multumesc pentru acest lucru, a respectat. Dar a fost si o parte relativ micã a populatiei care nu prea a respectat acest moment si nerespectarea unei distantãri sociale, nerespectarea unei izolãri voluntare la domiciliu, nesocotirea unei reguli din tot ce înseamnã situatie de urgentã poate duce la un focar în comunitate sau la exacerbarea unui focar pe care îl credeam în acel moment stins sau controlat. Un focar necontrolat se duce spre o transmitere comunitarã extinsã, spre o reasezare a ceea ce a însemnat evaluarea pe care ne-am fãcut-o pânã în acest moment. Dacã am fost într-un anumit registru pânã acum, am fost pentru cã si noi, si populatia civilã am stiut sã respectãm niste reguli”, a mai afirmat Nelu Tãtaru.

Ridicarea restrictiilor, în functie de situatia din teren

Ministrul Sãnãtãtii sperã ca în urmãtoarele douã sãptãmâni sã scadã numãrul cazurilor noi si al deceselor, conditii în care se poate vorbi, dupã data de 15 mai, de un început de relaxare a mãsurilor. „Sperãm cã în urmãtoarele douã sãptãmâni vom observa de la o zi la alta o scãdere a numãrului de cazuri noi, o scãdere de decese, o scãdere a numãrului de la terapie intensivã, cele care pun probleme, si putem spera ca dupã 15 mai, atunci când expirã starea de urgentã, (…), sã putem gândi si o relaxare. Dar pânã atunci nu vorbesc de relaxare, vorbesc de aceleasi precautii, de aceleasi recomandãri, de aceeasi izolare si distantare socialã”, a atras atentia Nelu Tãtaru. Ministrul a precizat cã relaxarea se va face în momentul în care va exista un risc mic de transmitere în comunitate si cã se va face si în functie de situatia din teren. „La momentul în care vom decide acea relaxare, va fi momentul în care considerãm cã acel risc de transmitere în comunitate este mic. Nu neapãrat sã ne gândim cã a dispãrut. Trebuie sã ne obisnuim ca pe perioada verii sã avem ca si vecin virusul. De aceea, o primã etapã de relaxare va cuprinde strict niste libertãti care le-am pus, sã spunem, la urmã, când am impus acele restrictii. Nu mai existã acea declaratie pe propria rãspundere, va fi liberã iesirea, dar individualã sau în grupuri de pânã la trei persoane, vom purta mascã si mãnusi în spatiile închise si în transportul în comun. Vom merge în magazine, dar la fel, vom intra restrictionat. Vom ridica restrictiile în conditiile în care vom observa cã într-o anumitã regiune, într-un anumit focar, se poate face acest lucru. Nu trebuie sã gândim cã acolo unde avem zonã de carantinã, vom ridica aceste restrictii, nu, trebuie sã gândim la început ridicarea acestor restrictii în interiorul unei comunittãi”, a mai explicat ministrul Sãnãntãtii.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.