spot_img
34.4 C
Vaslui
01-iul.-2024
spot_img

Sprijin financiar pentru fermierii din Vaslui. Iatã ce trebuie sã facã

- Advertisement -

BANI… Veste bunã pentru fermierii vasluieni. Acestia vor putea beneficia de fonduri pentru asigurarea culturilor, printr-o linie de finantare cu buget total de 40 de milioane de euro, care urmeazã sã se lanseze la jumãtatea lunii mai 2020. Anuntul a fost fãcut ieri de Ministerul Agriculturii, în conditiile în care tot mai multe afaceri agricole din România sunt afectate de secetã.

Ministerul Agriculturii si Dezvoltãrii Rurale (MADR) va relansa la jumãtatea lunii mai submãsura 17.1 „Prime de asigurare a culturilor”, din cadrul Programului National de Dezvoltare Ruralã 2014 – 2020.  Sesiunea de depunere a cererilor de finantare va dispune de o alocare totalã de aproximativ 40 milioane euro. Submãsura va fi deschisã pânã la sfârsitul lunii noiembrie 2020 si va fi destinatã asigurãrii culturilor de toamnã aferente anului 2019 si culturilor de primãvarã pentru campania 2020. Pentru sectorul zootehnic sesiunea va fi disponibilã la o datã ulterioarã. „În contextul actual al secetei, dublat de pandemia de coronavirus, venim în sprijinul fermierilor prin relansarea acestei submãsuri, care vine cu o serie de simplificãri si avantaje si îi încurajãm pe toti sã-si asigure culturile, prin încheierea acestor asigurãri, pentru care Ministerul acordã prin PNDR o finantare de  70% din valoarea primei, indiferent de dimensiunea fermelor”, precizeazã ministrul Agriculturii, Adrian Oros.

Se acordã sprijin de 70% pentru toti fermierii, independent de dimensiunea fermei

Principalele riscuri eligibile care pot face obiectul contractului de asigurare acoperã fenomenele climatice nefavorabile, inclusiv seceta. De asemenea, alte fenomene climatice nefavorabile acoperite de submãsurã sunt: arsita, inundatiile, grindina, înghetul (timpuriu de toamnã, de iarnã sau târziu de primãvarã), ploile torentiale sau ploile excesive si de lungã duratã, furtuna, vijelia, uraganul sau tornada.

MADR si AFIR, din analiza pe care au realizat-o la nivelul departamentelor tehnice si prin colectarea unor sugestii ale asociatiilor de fermieri, au realizat îmbunãtãtiri si simplificãri consistente pentru aceastã sesiune, atât în ceea ce priveste fisa mãsurii, cât si conditiile de accesare. Astfel, acestea vizeazã acordarea unui sprijin de 70% pentru toti fermierii, independent de dimensiunea fermei si revizuirea procesului de organizare a sesiunilor, prin eliminarea celor douã etape aferente culturilor de primãvarã, respectiv toamnã si deschiderea unei sesiuni anuale pentru toate tipurile de culturã sau specie. Totodatã, Ghidul solicitantului a fost simplificat semnificativ prin: reducerea numãrului de documente obligatorii în cadrul pachetului depus împreunã cu cererea de finantare (de la 7 documente la 4 documente), eliminarea obligativitãtii de a prezenta extrasul din Registrul Agricol si documente stampilate, de a completa suprafetele asigurate pentru fiecare parcelã si calculul privind dimensiunea economicã a exploatatiei, precum si clarificarea posibilitãtii de a prezenta documente aferente plãtilor prin POS. În ceea ce priveste sesiunea organizatã anul trecut, din cele 1.077 cereri de finantare eligibile, pânã la aceastã datã au fost contractate 998 cereri cu o valoare de aprox. 1,75 mil euro, fiind plãtite 800 dintre acestea, diferenta reprezentând cereri aflate în diferite stadii de contractare sau platã.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.