ADEVÃRURI BIBLICE… Preasfintitul Pãrinte Ignatie, Episcopul Husilor, a sãvârsit Sfânta Liturghie la Mãnãstirea Floresti, Protopopiatul Bârlad, în Duminica a II-a dupã Pasti (a Sfântului Apostol Toma), pe 26 aprilie. În omilia rostitã cu acest prilej, Preasfintia Sa a vorbit despre strãdania fiecãruia de a întelege credinta si despre prejudecãtile celor care afirmã cã actul credintei în Dumnezeu ar fi lipsit de ratiune. PS Ignatie a explicat pe întelesul tuturor, un mare adevãr biblic si anume caracteristicile credintei adevãrate, care presupune întelegere izvorâtã din experienta personalã a întâlnirii cu Hristos. „Duminica Tomii nu ne invitã sã fim bigoti. Ne invitã sã fim oameni inteligenti.”, a spus PS Ignatie Episcopul Husilor.
Pãrintele Episcop Ignatie a arãtat cã Domnul Hristos l-a încredintat în mod special pe Toma de adevãrul Învierii Sale tocmai pentru a risipi astfel de îndoieli.
„Duminica a II-a dupã Învierea Mântuitorului Hristos, este dedicatã unui eveniment profund legat de adevãrul Învierii. Întâlnirea lui Toma cu Hristos Cel înviat spulberã una din prejudecãtile pe care le au cei care nu sunt extrem de apropiati de învãtãtura Bisericii. Acestia ne spun cã a fi credincios înseamnã a accepta adevãrurile de credintã fãrã sã le trece prin filtrul ratiunii, fãrã un efort de întelegere. Dupã ei, credinta nu ar fi altceva decât o respingere a tot ceea ce numim cunoastere. Duminica aceasta a Tomii, ne pune în fata unui adevãr fundamental al Bisericii, în care credem toti cei care suntem ucenici ai lui Hristos. Nu ni se cere sã acceptãm adevãrurile de credintã, fãrã efortul nostru de cunoastere, fãrã ca noi sã ne strãduim sã întelegem ceea ce Hristos ne-a lãsat drept mostenire în Evanghelia Sa. Dacã Dumnezeu ar fi vrut sã fim bigoti, încuiati la minte, cu sigurantã nu ar fi existat evenimentul întâlnirii lui Toma cu Hristos Cel înviat. Stiind, ca Dumnezeu, inimile oamenilor si vrând sã spulbere îndoielile pe care le avea, i-a spus lui Toma sã aducã degetul si sã vadã mâinile si coasta Sa. Cu alte cuvinte, i-a spus: «apropie-te, atinge-mã, vezi <<buletinul de identitate>> al Învierii. Sunt acelasi cu Cel din Vinerea Mare, Cel care am fost rãstignit si pentru o clipitã am fost prins de chingile mortii, ca sã pot sã o biruiesc si sã deschid o altã perspectivã asupra vietii omenesti. Sã schimb conditiile ontologice ale omului. Vino si vezi cã Eu sunt Cel care am fost rãstignit!»”, a explicat PS Ignatie.
„Dumnezeu nu ne vrea falsi si ipocriti”
Preasfintia Sa a explicat faptul cã Dumnezeu asteaptã de la fiecare dintre noi, în primul rând, sã fim sinceri, sã Îl cãutãm si sã Îi mãrturisim inclusiv îndoielile noastre:
„În popor, Toma este numit «cel necredincios». Este un apelativ nedrept. Toma nu a fost necredincios. L-am putea numi, mai degrabã, Toma «nelãmuritul», cel care a avut curajul sã le spunã celorlalti apostoli cã el nu va crede cã Domnul a înviat cu adevãrat pânã ce nu Îl va vedea în carne si oase. Avea nevoie de o dovadã empiricã, palpabilã. Avea nevoie sã Îl vadã cu ochii sãi, ca din aceastã vedere sã se nascã credinta. Din îndoiala lui sã se nascã credinta. Îndoiala ar trebui sã se numeascã «moasa» credintei. În Bisericã nu ne este fricã de îndoialã. Dumnezeu nu ne vrea falsi si ipocriti, sã demonstrãm cã avem o credintã de monolit, intangibilã. Vrea sã fim sinceri cu noi însine. Dacã avem îndoieli, sã avem curajul sã I le mãrturisim.” A mai artãtat în omilia sa Înalt Prelatul Husilor.
Toma, „patronul celor care vor sã se informeze de la sursã!”
Ierarhul Husilor l-a numit peToma «patronul celor care vor sã se informeze de la sursã», insistând asupra faptului cã credinta adevãratã se naste din întâlnirea personalã cu Dumnezeu:
„Toma, «patronul celor care vor sã se informeze de la sursã», a fost un om sincer. De aceea Biserica ni-l pune spre exemplu. Dumnezeu ne cere sã fim oameni sinceri. Sã Îi mãrturisim îndoielile noastre cu privire la credintã si sã cãutãm sã le rezolvãm. Sunt convins cã Dumnezeu ne va învrednici si ne va ajuta sã trãim aceeasi experientã ca si Toma. Dumnezeu ne învatã sã cãutãm sã Îl întâlnim. Sã avem o întâlnire personalã cu El. Sã mergem în fata Lui exact asa cum suntem, cu toate nelãmuririle, ezitãrile si conflictele noastre interioare, pe care le avem cu privire la credintã. Sã I le spunem cu toatã sinceritatea si El ne va da darul credintei. Duminica Tomii nu ne invitã sã fim bigoti. Ne invitã sã fim oameni inteligenti. Sã cãutãm sã ne edificãm chiar si la nivelul mintii noastre, atât cât este cu putintã, sã ne lãmurim adevãrurile de credintã.
O credintã fãrã de ratiune, fãrã de pricepere, înseamnã bigotism si fundamentalism. O ratiune fãrã de credintã înseamnã ateism si nebunie a mintii. O ratiune luminatã de darul credintei este cea mai mare binecuvântare. Toma este cel care ne învatã pe fiecare sã ne angajãm în drumul cunoasterii credintei. Numai în felul acesta cãpãtãm certitudini. Sã dorim sã avem experienta întâlnirii personale cu Dumnezeu, pentru cã numai în felul acesta El poate deveni realitatea noastrã adâncã, intimã. Numai în felul acesta putem exclama: «Domnul meu si Dumnezeul meu!»”. a încheiat PS Ignatie, o omilie menitã sã ajungã în sufletele tuturor celor care „doresc sã informeze direct de la sursã”!