ALERTÃ… Se agraveazã situatia la Cãminul de Bãtrâni din Tutova, întrucât focarul de coronavirus se extinde, de la o zi la alta! Ieri dimineatã, DSP Vaslui a venit cu noi precizãri cu privire la evolutia situatiei, precizând cã, în cele douã zile de testare (26 si 27 aprilie), au fost depistate pozitiv 19 persoane, dintre care sapte persoane din rândul personalului de îngrijire (douã asistente medicale si cinci infirmiere, n.r.) si 12 beneficiari. Se observã, asadar, cã doar în ultimele 24 de ore, au fost depistati pozitivi alti sase vârstnici, dar si alte douã infirmiere. Trebuie spus cã aceste douã infirmiere au fost luate de acasã în cursul noptii trecute si internate de urgentã la Spitalul din Bârlad. Populatia din comuna Tutova este înspãimântatã, de teamã sã nu ia amploare infectia cu noul coronavirus în localitate. Primarul Ioan Corciovã a cerut explicatii conducerii centrului pentru cã vrea sã stie cum a fost posibil sã se ajungã la infectarea bãtrânilor din centru, care sunt la un pas de moarte!
Directia de Sãnãtate Publicã Vaslui desfãsoarã o anchetã epidemiologicã la Cãminul pentru persoane vârstnice Tutova având în vedere faptul cã pe 22 aprilie, la Spitalul Municipal de Urgentã „Elena Beldiman” Bârlad a fost internatã la sectia Psihiatrie, o persoanã care prezenta simptomatologie specificã infectiei cu COVID-19, aceasta fiind confirmatã ulterior cu COVID-19. Asa cum s-a mai scris, în prima etapã, au fost recoltate probe biologice (exudat nasofaringian) de la personalul de îngrijire si de la persoanele care locuiesc în acelasi pavilion cu persoana confirmatã. Pe 26 aprilie au fost depistati 6 bãtrâni cu vârste între 74 si 85 de ani, pozitivi la Covid19, precum si 5 cadre medicale (2 asistente si 3 infirmiere), care au fost internate la spitalul din Bârlad. Mai mult, pe 27 aprilie, Grupul de Comunicare Strategicã (GCS) a anuntat decesul unui bãtrân de la azilul din Tutova. Conform GCS, bãtrânul a fost testat pentru COVID-19 în data de 25 aprilie, iar rezultatul pozitiv a fost confirmat pe 27 aprilie, datã la care a fost confirmat si decesul. Bãrbatul era cunoscut cu antecedente medicale grave, având în istoricul medical infarct miocardic cu sechele, fibrilatie atrialã permanentã, boalã renalã cronicã, insuficientã cardiacã clasa a III-a NIHA, sechele AVC.
În douã zile, numãrul infectãrilor a ajuns la 19!
„În data de 27 aprilie, reprezentantii Directiei de Sãnãtate Publicã Vaslui au recoltat probe biologice de la 38 de beneficiari si de la restul personalului angajat la nivelul Cãminului pentru persoane vârstnice Tutova. Pânã la aceastã datã, cu tot cu cele 11 persoane din 26 aprilie (testate), pentru 19 persoane, dintre care 7 persoane din rândul personalului de îngrijire (2 asistente medicale si 5 infirmiere – n.r.) si 12 beneficiari, testele au confirmat infectia cu COVID-19.”, a precizat Mihaela Vlada, directorul DSP Vaslui. Asadar, din 76 de beneficiari ai centrului de la Tutova, 12 au fost infectati cu SARS Cov-2, descoperiti în doar 2 zile de testare! „Ancheta epidemiologicã este în desfãsurare si starea de sãnãtate a personalului centrului si a beneficiarilor este monitorizatã permanent de cãtre Directia de Sãnãtate Publicã Vaslui.”, mai precizeazã Mihaela Vlada.
Primarul comunei Tutova în alertã!
Având în vedere cã sunt multe solicitãri din partea locuitorilor comunei Tutova, care scot în evidentã cã oamenii sunt speriati de amploarea luatã la cãmin a infectãrilor, am solicitat primarului comunei, Ion Corciovã, un punct de vedere.
„Este si normal sã fie oamenii speriati! Infirmierele locuiesc aici în comunitate, au familii, au copii, le este teamã oamenilor cã se vor infecta si ei! Eu chiar am solicitat doamnei director de la Centrul de Bãtrâni sã-mi prezinte un punct de vedere, o explicatie, despre cum s-a ajuns la asa ceva! Mã gândesc la bãtrânii din centru, care trebuiau protejati, de personalul care îi îngrijea, mi-e milã de ei, uite cã deja s-a produs un prim deces. Dar mã mai gândesc si la cei peste 4000 de oameni din comunã! Nu vreau sã semãn panicã, dar acum mai mult decât niciodatã trebuie sã stea în casã, sã se protejeze, pânã când vom scãpa de acest focar. Vreau sã stiu si eu cum a fost posibil, de unde a venit aceastã infectare, cine a adus acolo virusul ucigas. Astept rezultatul anchetei epidemiologice, astept explicatiile conducerii centrului, cãrora le-am dat toate echipamentele necesare de protejare: mãsti, mãnusi, peste 100 de salopete, protejare pentru încãltãmite, dezinfectant, absolut tot. Sunt tare curios ce explicatie au”, a spus primarul Corciovã, care este si el îngrijorat ca sã nu se rãspândeascã virusul în comuna pe care o conduce.