spot_img
spot_img
1.2 C
Vaslui
26-dec.-2024

PS Ignatie la Mânãstirea Bujoreni: „Când suntem tristi, suntem oameni morti sufleteste.” (FOTO)

- Advertisement -

SÃRBÃTOAREA LUMINII…Din punct de vedere liturgic, sãptãmâna trecutã a purtat o denumire foarte frumoasã si sugestivã: Sãptãmâna Luminatã. Vineri, 24 aprilie, de Sãrbãtoarea Izvorul Tãmãduirii, Preasfintitul Pãrinte Ignatie, Episcopul Husilor, a sãvârsit Sfânta Liturghie în Paraclisul cu hramurile „Întâmpinarea Domnului”, „Duminica Tuturor Sfintilor” si „Sfântul Vasile de la Poiana Mãului” din cadrul Mãnãstirii Bujoreni, pe care l-a si sfintit cu acest prilej. În cadrul Sfintei Liturghii sãvârsite la Mãnãstirea Bujoreni, Preasfintitul Pãrinte Episcop Ignatie a hirotonit întru ierodiacon pe monahul Iachint, vietuitor în obstea acestui asezãmânt.

De hramul Mânãstirii Bujoreni, asa cum deja se stia, PS Ignatie, Episcopul Husilor, a sãvârsit Sfânta Liturghie în Paraclisul cu hramurile „Întâmpinarea Domnului”, „Duminica Tuturor Sfintilor” si „Sfântul Vasile de la Poiana Mãrului” din cadrul Mãnãstirii Bujoreni, pe care l-a si sfintit cu acest prilej. La începutul cuvântului de învãtãturã, Ierarhul Husilor a explicat de ce Vinerea din Sãptãmâna Luminatã este dedicatã Maicii Domnului:

„Vinerea din Sãptãmâna Luminatã este dedicatã Maicii Domnului, cea care este Maica Luminii, asa cum o numim în slujba Utreniei. Ea a adus în lume Lumina, ea a adus Viata însãsi în aceastã lume. Din acest motiv, Biserica a gãsit potrivit ca în aceastã Sãptãmânã Luminatã sã îi fie dedicatã o zi de sãrbãtoare. Hristos S-a întrupat, a venit în aceastã lume asumându-si firea umanã integralã, exceptând pãcatul. În felul acesta, Maica Domnului a devenit Maica Vietii, Maica Celui care a biruit moartea si pãcatul si ne-a dat si nouã aceastã putere de a birui tot ceea ce este urât în noi însine”, a cuvântat PS Ignatie. Preasfintia Sa a explicat vindecarea sãvârsitã de Apostolii Petru si Ioan asupra unui om infirm, fapt relatat în capitolul 3 al Cãrtii Faptele Apostolilor, fragment citit în cadrul pericopei apostolice de la Sfânta Liturghie. Ierarhul Husilor a evidentiat faptul cã, alãturi de sãnãtatea fizicã, acel bãrbat infirm a primit si vindecare sufleteascã:

„Petru si Ioan s-au urcat la Templu ca sã se roage. Acolo au fost întâmpinati de un bãrbat infirm, care trãia din milostenia celor care mergeau la Templu. Cei doi apostoli sunt rugati de cãtre acesta sã facã milostenie. Petru intrã cu el într-un mic dialog, de o consistentã duhovniceascã extraordinarã. În momentul în care el îi privea, gândind cã poate va primi niste bãnuti, Petru îi spune: «noi nu avem argint si aur, nu avem nimic din cele materiale. Îti vom da ceva din ceea ce noi avem. Ti-L dãm pe Iisus Hristos Nazarineanul, Cel înviat. Pe El ti-L dãm si îti spunem sã te ridici si sã umbli». L-au înviat pe acest orb din neputinta lui trupeascã. Probabil l-au înviat si din neputinta sa sufleteascã, pentru cã el tresãlta de bucurie.

„Bucuria este starea de înviere a sufletului”

„Când suntem bucurosi, suntem oameni înviati sufleteste. Când suntem tristi, suntem oameni morti sufleteste. De cele mai multe ori, noi ne provocãm aceastã moarte sufleteascã si inventãm stãrile de tristete. Cu cât inventãm mai mult stãrile de tristete, cu atât credem mai mult cã ceilalti sunt de vinã pentru tristetile si neputintele noastre. Cu cât cineva dã mai mult vina pe cei din jurul sãu pentru tristetea pe care o are si pentru moartea sufletului sãu, cu atât este mai clar cã el însusi este cel care a generat aceste stãri. Este prea orbit ca sã îsi vadã propriile neputinte si dã vina pe cei din jur”.

„Cîti dintre noi putem sã Îl dãruim pe Hristos Cel înviat celor din jur?”

Totodatã, Pãrintele Episcop Ignatie a atras atentia asupra necesitãtii de a-L oferi si celorlalti pe Hristos, ca sursã de vindecare si echilibru în viatã:

„Bãrbatul infirm a înviat sufleteste si trupeste. Cei doi Apostoli i L-au dãruit acestuia pe Hristos Cel înviat, Cel care a fãcut aceastã minune. Cîti dintre noi putem sã Îl dãruim pe Hristos Cel înviat celor din jur? Ne este mai simplu sã dãm un bãnut ca sã ajutãm pe cineva. Ne este mult mai la îndemânã decât sã spunem cã vrem sã Îl dãruim pe Hristos, care sã risipeascã toate stãrile de tristete, de nemultumire din sufletul sãu. Desigur, trebuie si sã vrea. Sunt unii care vor sã fie vindecati, dar ei însisi nu îsi dau seama cã sunt bolnavi, cã suferã de ceva. Este una din iluziile care ne paste pe fiecare dintre noi. Primim tratamentul, dar nu tinem cont de el”, a mai spus Înaltul prelat al Husilor. În cadrul Sfintei Liturghii sãvârsite la Mãnãstirea Bujoreni, Preasfintitul Pãrinte Episcop Ignatie a hirotonit întru ierodiacon pe monahul Iachint, vietuitor în obstea acestui asezãmânt.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.