spot_img
34.4 C
Vaslui
01-iul.-2024
spot_img

Mãsuri economice pregãtite de Primãria Vaslui: unele obligatii de platã se suspendã, iar altele se reduc

- Advertisement -

URMEAZÃ… Primãria municipiului Vaslui pregãteste o serie de mãsuri economice si fiscal-bugetare pentru cetãteni, precum si pentru firmele ale cãror activitãti a fost efectate de pandemia de coronavirus. Acesteau au fost prezentate într-un proiect de hotãrâre ce urmeazã sã fie supus dezbaterii si votului joi, 30 aprilie, în cadrul Consiliului Local Vaslui. Dacã va fi adoptat, persoanele fizice si juridice care au contracte de închiriere/concesiune/superficie cu institutia si au fost nevoite sã-si suspende în totalitate activitate, vor beneficia de suspendarea obligatiilor de platã. În cazul celor care au fost nevoiti sã-si întrerupã partial activitatea, se va reduce cu 50% cuantumul chiriei/redeventei/prestatiei datorate. De asemenea, în acelasi proiect de hotãrâre, primarul Pavãl mai propune câteva mãsuri, printre care prelungirea termenului de platã a taxei speciale de salubrizare datoratã pentru lunile februarie, martie si aprilie pânã la data de 25 iunie 2020, fãrã perceperea majorãrilor de întârziere, precum si scutirea de la plata taxelor pentru eliberarea/vizarea anualã a autorizatiei de functionare pentru persoanele fizice/juridice care au fost nevoite sã-si suspende activitatea, urmând ca taxa sã se recalculeze poportional cu perioada de inactivitate provocatã de instituirea stãrii de urgentã.

Mãsurile economice si fiscal-bugetare anuntate în proiectul de hotãrâre sunt motivate de faptul cã „este firesc si echitabil ca agentii economici si profesionistii a cãror activitate a fost restrânsã sau întreruptã total sau partial prin aplicarea actelor autoritãtilor publice aferente stãrii de urgentã sã nu achite contravaloarea unei folosinte de care nu beneficiazã. Buna-credintã contractualã si solidaritatea partenerilor în depãsirea momentului de crizã va aduce beneficii evidente ambelor pãrti, fiind preferabile unor conflicte judiciare imprevizibile”. Astfel, persoanele fizice si juridice care au încheiat contracte cu Primãria Vaslui si vor sã beneficieze de mãsurile fiscal bugetare anuntate de institutie, vor trebui sã facã dovada faptului cã au fost afectate de restrictiile impuse de autoritãti: „În mãsura în care chiriasul solicitã cu bunã-credinta locatorului sãu suspendarea/reducerea obligatiei de platã a chiriei, fãcând proba situatiei grele în care se aflã, se impune identificarea unei solutii echitabile pentru ambele pãrti, în vederea evitãrii unor veritabile crize contractuale, susceptibile de solutionare doar pe cãile lungi si anevoioase ale instantelor de judecatã, cu pierderi pentru ambii cocontractanti. În acest sens, propunem suspendarea obligatiilor de platã care decurg din derularea contractelor de închiriere/concesiune/superficie datorate bugetului local al municipiului Vaslui, de cãtre persoanele fizice si juridice care si-au întrerupt în totalitate activitatea ca urmare a efectelor deciziilor emise de autoritãtile publice competente, potrivit legii, pe perioada stãrii de urgentã decretate. De asemenea, pentru pesoanele fizice sau juridice care si-au întrerupt partial ori si-au redus activitatea ca urmare a efectelor deciziilor emise de autoritãtile publice competente, potrivit legii, pe perioada stãrii de urgentã decretate, propunem reducerea cu 50% a cuantumului chiriei/redeventei/prestatiei datorate. Contractele de închiriere/concesionare/superficie privesc spatiile si terenurile apartinând domeniului public sau privat al Municipiului Vaslui, altele decât cele aflate în administrarea Directiei Administrare, Piete, Târguri si Oboare Vaslui”. Potrivit proiectului de hotãrâre, pentru a beneficia de suspendarea/reducerea plãtii chiriilor, redeventelor si a prestatiilor pe perioada stãrii de urgentã, persoanele fizice/juridice vor prezenta urmãtoarele documente: o solicitare scrisã în acest sens, o declaratie pe proprie rãspundere a persoanei fizice/juridice din care rezultã întreruperea totalã, partialã sau reducerea activitãtii, ca urmare a efectelor deciziilor emise de autoritãtile publice competente, potrivit legii, în perioada stãrii de urgentã decretate.

Termenul de platã a impozitelor, prelungit pânã pe 30 iunie, iar cel pentru taxa specialã de salubrizare, pânã pe 25 iunie

O veste bunã vine si pentru cei cu activitãti comerciale suspendate în mod obligatoriu de Ordonanta militarã nr. 1/2020, precum restaurantele, cafenelele, hotelurile sau cei care desfãsoarã activitãti culturale, artistice, sportive, divertisment, jocuri de noroc, de tratament balnear si de îngrijire personalã, realizate în spatii închise.

Pentru acestia, primãria propune „scutirea la plata taxelor pentru eliberarea/vizarea anualã a autorizatiei de functionare prevãzute în Anexa nr. 1, Capitolul V (art. 475 alin. 3), respectiv la Capitolul VIII (pct. 7) din H.C.L. nr. 51/2019 privind stabilirea impozitelor si taxelor locale, precum si a taxelor speciale, pentru anul 2020, pentru persoanele fizice/juridice care au fost nevoite sã îsi suspende activitatea. Taxa se va recalcula proportional cu perioada de inactivitate datoratã instituirii stãrii de urgentã. Pentru a beneficia de scutirea la plata taxelor pe perioada stãrii de urgentã, persoanele fizice/juridice vor prezenta urmãtoarele documente: o soticitare scrisã în acest sens, o declaratie pe proprie rãspundere a persoanei fizice/juridice din care rezultã întreruperea totalã a activitãtii, ca urmare a efectelor deciziilor emise de autoritãtile publice competente, potrivit legii, în perioada stãrii de urgentã decretate”. O altã mãsurã propusã de Primãria Vaslui îi vizeazã pe vasluienii care nu pot plãti electronic obligatiile de platã cãtre bugetul local: „Tinând cont de faptul cã existã foarte multe persoane care nu detin mijloace electronice de platã sau nu au acces la mediul online si pentru a continua respectarea mãsurilor aprobate, propunem pentru anul 2020, prorogarea termenului de platã a unor obligatii datorate bugetului local al municipiului Vaslui de la 31 martie inclusiv, pânã la data de 30 iunie inclusiv, pentru urmãtoarele obligatii: chirii/redevente/prestatii datorate de persoanele fizice pentru spatii si terenuri apartinând domeniului public sau privat al Municipiului Vaslui în alte locatii decât cele aflate în administrarea Directiei Administrare, Piete, Târguri si Oboare Vaslui; taxe locale pentru ocuparea/utilizarea temporarã a locurilor publice respectiv taxele speciale, aprobate prin HCL nr. 51/2019 privind stabilirea impozitelor si taxelor locale, precum si a taxelor speciale pentru anul 2020. De asemenea, propunem prelungirea termenului de platã a taxei speciale de salubrizare datoratã pentru lunile februarie, martie si aprilie pânã la data de 25 iunie 2020, fãrã perceperea majorãrilor de întârziere, în cazul persoanelor fizice si juridice”. Toate aceste mãsuri sunt, momentant, la stadiul de propuneri, urmând ca joi, 30 iulie, sã fie supuse dezbaterii si votului consilierilor locali. Tot joi, mãsurile pot suporta modificãri.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.