ANALIZÃ… Ministrul Sãnãtãtii, Nelu Tãtaru, s-a aflat, în acest weekend, într-un periplu prin spitalele din Brasov si Sfântu Gheorghe pentru a verifica modul în care medicii de acolo rãspund crizei provocate de noul coronavirus. Ministrul a vorbit despre stimulentul acordat personalului care lucreazã în spitalele dedicate tratãrii pacientilor cu COVID, despre stocurile materialelor de protectie pe care statul le are în acest moment, dar si despre viitoarele mãsuri de relaxare.
Ministrul Sãnãtãtii a declarat cã Unifarm detine, în prezent, o cantitate mare de echipamente, materiale sanitare si medicamente care pot fi accesate de toti managerii unitãtilor spitalicesti. „În acest moment nu stiu dacã mai este lipsã de echipamente de protectie. Din ce am vorbit si cu secretarul de stat, dr. Raed Arafat, în prezent sunt echipamente. MAI, DSU este cel care aprovizioneazã Statiile de Ambulantã, SMURD-ul si unitãtile de primiri urgente, iar Ministerul Sãnãtãtii aprovizioneazã DSP-urile si spitalele de urgentã. Acum sunt echipamente, dar au fost momente în care nu au fost. În acest moment, si Unifarmul, firma noastrã, are o cantitate mare de echipamente, materiale sanitare si medicamente si toti cei care sunt manageri la aceste unitãti – statii de Ambulantã sau spitale – pot accesa, pentru cã sunt pe stoc”, a spus Tãtaru.
Orice persoanã care lucreazã într-un spital COVID va beneficia de stimulentul de 2.500 de lei
Ministrul Sãnãtãtii a mai afirmat cã orice persoanã care lucreazã într-un spital dedicat tratãrii pacientilor COVID va beneficia de stimulentul de risc de 2.500 de lei. „Dupã cum ati putut vedea, legislatia care a fost elaboratã cuprinde orice persoanã care lucreazã într-un spital dedicat COVID si care a avut legãturã cu o persoanã infectatã COVID, de la poartã pânã la iesire. Asta trebuie sã specifice fiecare manager în parte. Am si lãsat libertatea coordonatorului sau sefului sã nominalizeze aceste persoane, noi de la centru nu putem sti care sunt aceste persoane, dar conducãtorii unitãtilor le pot identifica”.
„Nu recomand, deocamdatã, relaxarea”
În ceea ce priveste mãsurile de relaxare anuntate începând cu data de 15 mai, Nelu Tãtaru, a declarat cã deocamdatã trebuie sã fim prudenti pentru cã încã ne aflãm pe o curbã ascendentã, chiar dacã ascensiunea nu este una abruptã. Ministrul a precizat cã încã sunt cazuri la Terapie Intensivã, iar unii pacienti din aceste sectii, din pãcate, nu vor supravietui. „Sunt momente în care apare scãderea numãrului de cazuri, vom avea si o relaxare mai mare. Nu recomand relaxare deocamdatã. Suntem pe o curbã ascendentã, chiar dacã ascensiunea nu mai e asa de abruptã, avem încã decese, avem încã persoane în Terapie Intensivã si cele de la Terapie Intensivã vor duce în continuare, o parte dintre ele, la deces, fiindcã boala si bolile co-existente duc, în cele din urmã la deces”, a mai afirmat Nelu Tãtãru.