IMPRESIONANT… Un clip video senzational cu sirul de sateliti StarLink al lui Elon Mus, a fost realizat de astronomul român, bârlãdeanul Ciprian Vântdevarã, muzeograful Planetariului si Observatorului Astronomic al Muzeului „Vasile Pârvan” Bârlad. În România, Saltelitii Starlink din proiectul Space X lansat de Elon Musk fuseserã vizibili pe cerul Europei de Vest la începutul acestei sãptãmâni. Cei care nu stiau cã fenomenul tine de proiectul Space X au gãsit explicatii fanteziste de la OZN, la sateliti de supraveghere si infectare cu Covid!
O salbã de sateliti Starlink din proiectul SpaceX lansat de Elon Musk a fost vizibilã, sâmbãtã noaptea, pe cerul României, oferind imagini spectaculoase, surprinse cu ochiul liber. Satelitii au putut fi vãzuti la Bucuresi, la Cluj, dar si pe litoral, potrivit imaginilor postate pe retelele sociale.
Ce sunt satelitii Starlink?
Satelitii au scopul de a îmbunãtãti calitatea legãturii de internet la nivel mondial. În forma finalã, ei vor alcãtui o retea ce va acoperi întreaga suprafatã a Pãmântului, la o înãltime de peste 500 de km. Proiectul este, deocamdatã, în faza de testare. Micii sateliti Starlink, cu o greutate de aproximativ 200 de kilograme, echipati cu un panou solar, sunt fabricati, lansati si operati de SpaceX. Dupã ce sunt eliberati în spatiu, ei urcã usor, prin mijloace proprii de propulsie, timp de pânã la patru luni, pânã când ating orbita lor operationalã aflatã la 550 kilometri altitudine. Lansarea oficialã a serviciului de internet propus de Elon Musk va avea loc spre finalul anului, iar din 2021, va începe extinderea globalã. Starlink va deveni disponibil, treptat, în mai multe tãri din lume.
Pânã acum, au fost sase lansãri a câte 60 de sateliti, din cele câteva mii de care vor compune reteaua Starlink. În acest moment, numãrul total de sateliti Starlink a ajuns la 422, dupã o nouã lansare de succes a unei misiuni, care a adãugat încã 60 de astfel de dispozitive la „colectie”. Doi dintre acesti sateliti vor fi scosi de pe orbitã. Satelitii din cadrul Starlink se vor afla în continuã miscare în jurul Pãmântului, „pasându-si” conexiunea cu statiile de la sol de la unul la altul. Acestia vor orbita la o altitudine mai joasã decât satelitii geostationari, folositi pânã acum în comunicatii. Datoritã faptului cã se vor afla mai aproape de Pãmânt, acestia vor oferi o conexiune mai consistentã, cu o latentã mai micã si vitezã de transfer mai mare.
Iatã cum s-au vãzut satelitii Starlink si în Bârlad (imagini oferite de muzeograful Ciprian Vântdevarã):