spot_img
spot_img
0.9 C
Vaslui
27-dec.-2024

Cursurile online, obligatorii. Cum se vor descurca elevii din satele vasluiene, fãrã acces la internet?

- Advertisement -

ATENTIE… Schimbãri în sistemul de învãtãmânt. Cursurile online devin obligatorii pentru elevi si profesori, potrivit ordinului de ministru privind instructiunile pentru crearea si/sau întãrirea capacitãtii sistemul de învãtãmânt preuniversitare prin învãtare online. Documentul aratã cã profesorii vor fi obligati sã preia feedback de la pãrinti si elevi, iar pãrintii vor trebui sã asigure elevilor tehnologia necesarã participãrii la cursurile online. În ce mãsurã se va realiza acest lucru în mediul rural, rãmâne de vãzut, mai ales cã în unele sate vasluiene internetul rãmâne o necunoscutã. Pentru elevii de clasa a VIII-a si a XII-a care beneficiazã de bursã socialã, Inspectoratul Scolar Judetean a anuntat cã a aplicat un proiect în cadrul Apelului extraordinar Central Europe Initiative si cã dacã va fi aprobat, le va putea oferi o tabletã si conexiunea internet aferentã.

Profesorii care au tinut cursuri online pânã acum vor trebui sã demonstreze cã au fãcut acest lucru. „Dacã pânã acum, aceastã activitate de învãtare online nu era prevãzutã într-un cadru legislativ,  iatã cã profesorii sunt obligati sã îsi raporteze activitãtile, pentru cã, pânã la urmã, avem drepturi salariale pe care trebuie sã le justificãm printr-o anumitã activitate. Trebuie sã prezinte niste dovezi, adicã o înregistrare, un printscreen dacã foloseste laptopul sau telefonul, sunt multe feluri de a înregistra si a dovedi prezenta lor online”, a explicat secretarul de stat Luminita Rodica Barcari. Instructiunea pentru crearea si/sau întãrirea capacitãtii sistemului de învãtãmânt preuniversitar prin învãtare on-line mai prevede si faptul cã la reluarea activitãtii de predare-învãtare-evaluare în unitãtile de învãtãmânt, activitatea suport pentru învãtarea on-line poate fi valorificatã de cadrul didactic prin calificativ sau notã cu acordul elevului sau al pãrintelui/tutorelui legal. Unitãtile de învãtãmânt vor realiza planuri de recuperare si planuri remediale pentru elevii care în perioada suspendãrii cursurilor nu au putut participa, din motive obiective, la activitãtile de învãtare on-line. Acestea vor fi aplicate imediat dupã reluarea cursurilor.

5000 de utilizatori înregistrati în Campusul Virtual

În Vaslui, elevii si profesorii pot folosi platforma Campusul Virtual implementatã de inspectoratul scolar. „Accesul în Campus este liber, iar profesorii au la dispozitie un formular prin care solicitã schimbarea tipului de cont, în lector de curs – membru al grupului de lucru la disciplina predatã. De asemenea, se pot face înscrieri colective (clase, scoli etc.) cu ajutorul unui formular, editat în Open Office. Datoritã entuziasmului si a sutelor de ore petrecute deja în fata calculatorului, avem deja continuturi la majoritatea disciplinelor – lectii electronice cu exercitii autocorective, construite pe principiul sincronizãrii cu programa scolarã care trebuia parcursã în aceastã perioadã. Administratorul Campusului împreunã cu inspectorii scolari – coordonatori pe discipline, organizeazã formãri online dedicate profesorilor care vor sã devinã autori de continuturi / lectori de curs. Formarea se desfãsoarã direct în Campusul Virtual, acolo unde au fost plasate si Tutoriale pentru lectorii de curs, disponibile la rubrica specialã a Campusului. Am creat 34 de spatii de curs, acoperind toate disciplinele/domeniile, de la învãtãmântul preprimar la cel liceal si postliceal. Al 34-lea spatiu este destinat formãrii lectorilor de curs. La aceastã orã, avem 5000 de utilizatori înregistrati”, explicã inspectorul scolar general, prof. Gabriela Plãcintã.
Cadru didactic din Vaslui: „Nu putem lucra pe nicio aplicatie pe internet deoarece nu au calculatoare toti copiii”

Pentru a-si ajuta elevii cu tablete si acces la internet, câteva cadre didactice din Vaslui au povestit pe platforma narada.ro, dedicatã initiativei „Reactie pentru educatie”, cât de greu le este sã desfãsoare cursuri online: „Predau la trei clase simultan: pregãtitoare, clasa I si clasa a II-a, la un numãr de 16 elevi. Am reusit sã adun doar 11 copii. Folosesc Facebook, unde am creat grupul clasei, acolo postez fisele pe grup, ei le rezolvã si mi le trimit pe messenger sau WhatsApp. Nu putem lucra pe nicio aplicatie pe internet deoarece nu au calculatoare toti copiii si nici acces la internet. Se folosesc de telefoanele pãrintilor, dar de cele mai multe ori rãmân fãrã date mobile (n.r. internet). Este foarte greu deoarece nu ne putem auzi si nici nu ne putem vedea”, a povestit un cadru didactic din Fãlciu. Pentru a-si tine orele online, dascãlul ar avea nevoie de 16 tablete, câte una pentru fiecare elev, precum si de acces la internet pentru acestea. Potrivit platformei care gãzduieste proiectul, suma totalã ce ar trebui investitã în acest caz se ridicã la 7.328 lei. Cei care vor sã sprijine cauza, pot gãsi mai multe informatii pe platformã – narada.ro, acolo unde pot si sã doneze, fie cã e vorba de bani sau chiar de tablete ori alt mijloc de comunicare.

Urmeazã sã fie anuntat un calendar al examenelor de Bacalaureat si Evaluare Nationalã

Ministrul Educatiei a declarat ieri cã existã mai multe planuri pentru reluarea cursurilor, dar cã lucrurile se schimbã de pe o zi pe alta si cã totul depinde de evolutia cazurilor de coronavirus. „Comitetul National pentru Situatii de Urgentã a luat initial decizia suspendãrii cursurilor si cred cã e bine sã precizãm cã tot comitetul ne va spune când e momentul sã venim la cursuri, când vom fi în sigurantã. Trebuie sã ne gândim la sãnãtatea elevilor si studentilor”, a spus Anisie. Întrebatã dacã existã si varianta prelungirii anului scolar, Anisie a spus cã a fost discutat un scenariu care presupune prelungirea cu o sãptãmânã, dar si scenarii care presupun încheierea anului scolar la timp. „Toate aceste scenarii sunt în functie de ce ne transmit specialistii din domeniul medical. Vorbim ipotetic”, a spus ministrul. Ea a adãugat însã cã o decizie privind reluarea cursurilor în scoli va fi luatã „în curând”. „Ar trebui ca pãrintii sã înteleagã cã pe primul plan trebuie sã punem sãnãtatea copiilor” a adãugat Anisie. Ea a precizat cã va fi anuntat un calendar al examenelor de Bacalaureat si Evaluare Nationalã si cã admiterea la facultate se va organiza dupã examenul de bac. Ministrul a adãugat cã a discutat cu omologii ei din tãrile UE stabilirea unui calendar comun de admitere, astfel încât elevii care vor sã învete în strãinãtate sã se poatã înscrie la facultate.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.