TRAFIC…Procedurile de verificare a autocamioanelor de marfã din Vama Albita s-au dovedit pãguboase chiar în ajunul Pastelui. Si asta dupã ce un TIR, trecut de Albita, a fost oprit în Vama Leuseni si verificat în amãnunt. Nu mare le-a fost supriza vamesilor moldoveni atunci când au descoperit, în cabina mastodontului, aproximativ 1,5 milioane de euro, în cupiuri de 50 de euro. Zvonurile vorbesc despre faptul cã banii ar putea proveni din contrabanda cu tigãri sau o spagã care ar fi trebuit sã ajungã peste Prut dar ceva a mers prost. În schimb, dacã banii ar fi rãmas în România, autoritãtile ar fi putut achizitiona aproximativ 3 milioane de mãsti, 83 de ventilatoare sau 20 de aparate de ultimã generatie de testare pentru COVID-19. De asemenea, ce s-a întâmplat la Leuseni aminteste de un caz mai vechi de contrabandã cu tigãri în care au fost implicati inclusiv politisti de frontierã de pe ambele maluri ale Prutului si care s-a lãsat cu arestãri.
Chiar dacã pare neverosimil, pe sub nasul vamesilor din Vama Albita, în ajunul sãrbãtorilor Pascale, au trecut aproximativ 1,5 milioane de euro, bani ascunsi în cabina unui TIR ce se îndrepta cãtre Republica Moldova.Surse din sistem vorbesc despre faptul cã acest lucru a fost posibil datoritã procedurilor de control a camioanelor de marfã pe sensul de iesire. Mai exact, politistii de frontierã verificã documentele de transport si vamesii pot face verificãri, prin sondaj, a autocamioanelor. Astfel, aceste proceduri ar fi putut face posibilã trecerea banilor, prin Vama Albita, fãrã ca acestia sã fie observati. „Controalele amãnuntite se fac la intrarea în tarã, atunci când se verificã si documente si marfã si se folosesc toate procedurile, inclusiv scanarea”, spun surse din Vama Albita. Pe de altã parte, gurile rele vorbesc despre faptul cã suma mare de bani ar putea reprezenta profitul fãcut în România din contrabanda cu tigãri sau o spagã. Existã posibilitatea ca, în ambele cazuri, sã fi fost fãcute anumite aranjamente care sã fi mers prost din diferite motive. Pânã la urmã, banii au fost confiscati de autoritãtile moldovene si suma a intrat în visteria statului.
Politisti de frontierã implicati în grupãri infractionale
În urmã cu mai bine de 5 ani, un caz asemãnãtor avea sã ducã la arestarea preventivã a unor politisti de frontierã de pe ambele maluri ale prutului. Diferenta dintre cele douã cazuri constã în faptul cã, în urmã cu mai bine de 5 ani, anchetatorii au descoperit o întreagã retea de traficanti de tigãri datã în vileag de un politist de frontierã român, sãtul de amenintãrile celor implicati în reteaua de traficanti. Cel mai interesant element al anchetei desfãsurate la acea vreme a fost faptul cã initiatorii si coordonatorii grupãrii infractionale organizate erau doi ofiteri din Politia de Frontierã din Moldova (Musteatã Ivan si Volceanov Iurie), Musteatã fiind însusi seful Politiei de Frontierã Leova. În urma anchetei, DNA-ul a putut stabili cum ofiterii moldoveni Ivan Musteatã si Volceanov Iurie, alãturi de Iordachi Vasile (cu dublã cetãtenie româno-moldoveneascã), au initiat grupul infractional organizat, în principal, pentru contrabanda cu tigãri. I-au cooptat si pe Lisnic Igor, Braga Gheorghe si pe Mereutã Veaceaslav. Dacã ceilalti au fost fie retinuti în urma flagrantului sau a audierilor, Gheorghe Braga a fost „sãltat” din preajma orasului Oradea (Vama Bors). „În perioada lunii noiembrie – decembrie 2013 inculpatii Iordachi Vasile, Volceanov Iurie si Musteatã Ivan (ultimii doi ofiteri în cadrul Sectorului Politiei de Frontierã LEOVA – R. Moldova) au initiat/constituit un grup infractional organizat specializat în derularea de operatiuni de contrabandã. Acestea s-au concretizat în introducerea frauduloasã, pe teritoriul României, peste frontiera verde, în perioada decembrie 2013 – mai 2014, a diverse cantitãti de tigãri fãrã ca acestea sã fie supuse regimului fiscal din România. Pentru desfãsurarea operatiunilor de contrabandã, membrii grupului infractional l-au contactat, în mod repetat, pe seful Sectorului Politiei de Frontierã Berezeni, judetul Vaslui (unitatea de politie corespondentã sectorului de politie Leova), acesta din urmã fiind denuntãtor în cauzã, promitîndu-i sume de bani (respectiv 50 euro/bax) pentru a le facilita, prin încãlcarea atributiunilor de serviciu referitoare la controlul frontierei de stat, trecerea peste frontiera verde a coletelor cu tigãri”, spuneau, la acea vreme anchetatorii.
Iatã ce ar fi putut face România cu banii confiscati la Leuseni
BANI…În conditiile în care suma de bani ar fi fost descoperitã de autoritãtile vamale din Albita, aceasta ar fi intrat în visteria statului. În conditiile pandemiei, în România, cu acei bani, s-ar fi putut cumpãra 3 milioane de mãsti de protectie, atât de necesare în spitale sau 83 de ventilatoare mecanice, de asemenea, aparate de care spitalele care trateazã cazurile de COVID-19 au mare nevoie. Si tot cu aceeasi sumã de bani, s-ar fi putut achizitiona 20 de aparate de ultimã generatie pentru testarea celor bãnuiti de a fi infectati cu noul coronavirus.