spot_img
spot_img
0.9 C
Vaslui
27-dec.-2024

Managerii institutiilor sanitare din judet vor nominaliza cadrele medicale care meritã sã primeascã sporul de 500 de euro

- Advertisement -

FONDURI… Ministerul Fondurilor Europene a anuntat care sunt conditiile pe care cadrele medicale trebuie sã le îndeplineascã pentru a primi sporul de periculozitate, în valoare de 500 de euro. Una dintre aceste conditii prevede ca personalul care beneficiazã de aceste drepturi sã fie numit prin decizie a conducãtorului unitãtii sanitare angajatoare, din care sã reiasã cã este implicat direct în transportul, evaluarea, echiparea, diagnosticarea,tratamentul pacientilor infectati cu COVID-19.

Potrivit ministrului Fondurilor Europene, Marcel Bolos, ca urmare a rãspândirii coronavirusului COVID-19, pe perioada stãrii de urgentã, medicii, personalul medico-sanitar, personalul paramedical, inclusiv personalul auxiliar, implicat direct în transportul, echiparea, evaluarea, diagnosticarea si tratamentul pacientilor infectati cu virusul respectiv, vor beneficia de un risc medical de 2500 de lei brut/lunã. Acest stimulent este un drept asimilat drepturilor de naturã salarialã plãtit din fondul de salarii al unitãtii sanitare angajatoare, se supune regulilor de impozitare privind impozitul pe venit de 10% si nu se cuprinde în baza lunarã de calcul a contributiei de asigurãri sociale, contributiei de asigurãri sociale de sãnãtate, respectiv al contributiei asiguratorii pentru muncã.

Trei conditii de îndeplinit

Pentru a se deconta din fonduri europene, stimulentul de risc trebuie sã îndeplineascã trei conditii esentiale: a) sã fie plãtit de unitatea sanitarã angajatoare din fondurile de salarii odatã cu acordarea drepturilor salariale înainte de decontarea din fonduri europene; b) personalul care beneficiazã de aceste drepturi sã fie numit prin decizie a conducãtorului unitãtii sanitare angajatoare, din care sã reiasã cã este implicat direct în transportul, evaluarea, echiparea, diagnosticarea,tratamentul pacientilor infectati cu COVID-19; c)unitatea angajatoare sã facã parte din reteaua sanitarã COVID stabilitã conform reglementãrilor legale în vigoare. Pentru fiecare lunã de acordare a stimulentului de risc medical trebuie sã se emitã decizie a conducãtorului unitãtii sanitare angajatoare.

Sporul se va acorda pe toatã durata perioadei de urgentã

Potrivit autoritãtilor, cadrele medicale vor primi sporul de 500 de euro pe toatã durata stãrii de urgentã. ” Stimulentul de risc nu se calculeazã pe fractiuni de lunã sau normã de muncã, se acordã o singurã datã pe lunã odatã cu acordarea drepturilor salariale pe perioada declarãrii stãrii de urgentã, începând cu drepturile salariale aferente lunii aprilie, în sumã fixã, indiferent de nivelul realizat de personalul medical. Dacã periaoda de urgentã se prelungeste, personalul medical beneficiazã de drepturile legale privind stimulentul medical pe întreaga perioadã de declarare a stãrii de urgentã”, au precizat reprezentantii Ministerului fondurilor Europene.

Spitalele care au fãcut investitii, sprijinite sã acceseze fonduri europene

Ministrul Marcel Bolos a anuntat cã angajatii institutiei vor ajuta managerii spitalelor din reteaua Covid-19 sã acceseze mai rapid finantãrile, oferind sprijin informatic la fata locului si în sistem videoconferintã, iar spitalele pot deconta cheltuielile eligibile începând cu 1 februarie, valoarea maximã a fiecãrui proiect fiind de 45 milioane de euro. „Pentru facilitarea accesãrii cât mai rapide a celor 350 de milioane de euro puse la dispozitia spitalelor din reteaua Covid-19, angajatii Ministerului Fondurilor Europene vor oferi sprijin informatic la fata locului si în sistem videoconferintã, astfel încât managerii spitalelor sã depunã rapid proiectele în aplicatia informaticã MySMIS prin care sunt gestionate cererile de finantare”. Initiativa, o premierã în administratia publicã, vine ca urmare a propunerii functionarilor ministerului care vor astfel sã salveze timp pretios pentru medici. Bolos afirmã cã în intervalul 21-24 aprilie toate unitãtile spitalicesti prevãzute în Ordinul Ministerului Sãnãtãtii, începând cu zonele critice ale tãrii, vor fi contactate prin videoconferintã de echipe mixte de experti pentru evaluarea nevoilor de asistentã în utilizarea sistemului informatic MySMIS în care se încarcã proiectele. „Oriunde existã solicitãri exprese si autoritãtile permit accesul, angajatii Ministerului se vor deplasa fizic pentru acordarea suportului tehnic. Ne asigurãm astfel cã proiectele pot fi depuse repede si medicii sunt concentrati sã salveze vieti”, mai afirmã Bolos.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.