OCAZIE… Veste bunã pentru chiriasii ANL din Negresti. Consiliul Local a pus în dezbatere publicã un proiect de hotãrâre privind aprobarea regulamentului ce le va permite sã cumpere apartamentele în care locuiesc. Le pot achizitiona plãtind integral sau în rate pe 15 ani, 20 ani sau 25 ani, în functie de veniturile familiei. Dacã opteazã pentru plata în rate, acestia vor trebui sã achite un avans de 15% si un comision din valoarea de vânzare a locuintei. Timp de cinci ani de la achizitie nu vor avea voie sã vândã locuintele sau sã le închirieze, dar în cazul în care la un moment dat veniturile familiei vor scãdea, vor avea posibilitatea de a suspenda ratele timp de trei luni. Regulamentul de vânzare a locuintelor se aflã, însã, la stadiul de proiect, astfel cã pot interveni modificãri. Cei interesati îl pot consulta pe site-ul institutie si, eventual, pot trimite în scris propuneri, sugestii sau opinii cu valoare de recomandare la sediul Primãriei orasului Negresti – Registraturã, respectiv în format electronic pe adresa de e-mail inforpnegresti@gmail.com, pânã pe data de 19 mai. Sedinta publicã în cadrul cãreia va fi dezbãtut proiectul va avea loc pe data de 2 iunie, ora 10.00, în sala de sedintã a Primãriei.
Potrivit proiectului, locuintele ANL vor putea fi vândute titularilor contractelor de închiriere doar la solicitarea acestora. Vânzarea se efectueazã de cãtre Primãria orasului Negresti, în calitate de administrator al locuintelor, tranzactia urmând sã fie încheiatã în conformitate cu regulamentul local elaborat în acest sens. Una dintre conditiile stabilite se referã la venitul pe membru de familie. Astfel, la data vânzãrii, venitul mediu net pe membru de familie al titularului contractului de închiriere a locuintei, realizat în ultimele 12 luni, nu trebuie sã depãseascã cu 100% salariul mediu net pe economie. Dacã sunt îndeplinite si alte conditii stabilite prin regulamentul local, se poate demara procedura propriu-zisã de încheiere a contractului de vânzare-cumpãrare. Pretul va fi stabilit pentru fiecare apartament în parte si va putea fi achitat de cãtre actualii chiriasi fie integral, fie în rate lunare egale, cu dobânda aferentã si un avans de 15% din valoarea de vânzare a locuintei, precum si cu un comision de 1% din valoarea totalã ce revine autoritãtii publice locale. Ratele se pot întinde, în functie de veniturile familiei chiriasului, pe maximum 25 de ani.
Dacã titularul contractului nu mai vrea sã plãteascã ratele, pierde sumele achitate pânã atunci
Potrivit regulamentului privind vânzarea locuintelor ANL, în cazul în care titularul contractului nu achitã o ratã la termenul scadent, datoreazã majorãri de întârzieri: „Nivelul majorãrii de întârziere este de 2% din cuantumul obligatiilor neachitate în termen, calculatã pentru fiecare lunã sau fractiune de lunã, începând cu ziua imediat urmãtoare termenului de scadentã si pânã la data stingerii sumei datorate inclusiv. Executarea obligatiei de platã a ratelor poate fi suspendatã pentru o perioadã de maximum trei luni. Suspendarea se dispune de cãtre autoritãtile administratiei publice locale în care sunt amplasate locuintele, în conditiile în care titularul contractului de vânzare cu plata în rate lunare depune o cerere motivatã cu 15 zile înainte de data stabilitã pentru plata ratei curente, însotitã de acte doveditoare privind diminuarea veniturilor. Durata contractului nu se prelungeste cu perioada pentru care a intervenit suspendarea, valoarea ratelor lunare fiind recalculatã corespunzãtor. Suspendarea executãrii obligatiei ratelor de platã a ratelor lunare poate fi solicitatã doar dupã minimum 36 de luni de la expirarea unei alte perioade de suspendare si de maximum trei ori pânã la achitarea integralã a valorii de vânzare. Dupã expirarea perioadei de suspendare a executãrii obligatiei de platã a ratelor lunare, în cazul neachitãrii primei rate, contractul de vânzare-cumpãrare se considerã reziliat de drept, fãrã nicio altã formalitate, titularul contractului fiind considerat de drept în întârziere si având obligatia de a preda locuinta la data notificatã. În acest caz, titularul contractului este decãzut din dreptul de a solicita restituirea sumelor achitate, acestea constituindu-se în venituri ANL”.
Banii strânsi din vânzarea apartamentelor ANL, folositi pentru construirea altora
Importante sunt si prevederile din regulament referitoare la perioada imediat urmãtoare vânzãrii-cumpãrãrii locuintelor din blocurile ANL. Viitorii proprietari trebuie sã stie cã aceste locuinte nu vor putea fi vândute pe o perioadã de cinci ani de la data dobândirii acestora, interdictia urmând sã fie consemnatã la înscrierea dreptului de proprietate în cartea funciarã. În cazul achitãrii în rate a costului garsonierelor sau al apartamentelor, aceastã interdictie de înstrãinare intrã în vigoare dupã achitarea integralã a valorii de vânzare si efectuarea transferului de proprietate asupra locuintei în favoarea beneficiarului. Sumele obtinute în urma vânzãrii locuintelor ANL vor fi virate în contul Agentiei Nationale pentru Locuinte, dupã retinerea comisionului de 1% stabilit prin regulament. Banii intrati astfel în conturile ANL vor putea fi folositi exclusiv pentru continuarea programului de construire de locuinte prin programele acestei agentii guvernamentale.
Doresc sa stiu ,in cazul in care decid sa cumpar daca pot schimba etajul desigur cu cineva care renunta.?