Adus în Europa cu mai bine de cinci secole în urmă de conchistadorii spanioli, cartoful, Solanum tuberosum după eticheta aplicată de cercetători, este cultivat în țara noastră de mai puțin de o sută cincizeci de ani. Cu toate acestea, odată descoperită valoarea lui nutrițională, cartoful a fost cinstit cum se cuvine de români. Institutele de cercetare i-au acordat o atenție deosebită, în încercarea de a obține soiuri care să se preteze condițiilor climatice și pedologice din arealul carpatic.
Și chiar au reușit, rezultatele eforturilor cercetătorilor români indicând ca bazine de cultură propice cartofului zonele Sucevei și ale Brașovului. Ce s-a întâmplat între timp cu toată această zestre științifică?
Semințele străine la putere
Ne elucidează Constantin Vânătoru, doctor în horticultură și cercetător în domeniul legumelor de treizeci și cinci de ani: „În ciuda faptului că aveam centre de cercetare dedicate, pământuri și climă potrivite, cartoful a fost lăsat de izbeliște în România”. ….. https://evz.ro/painea-saracului-si-conspiratia-de-pe-tarabe-romania-se-autosaboteaza-intelectual-exclusiv.html