spot_img
34.4 C
Vaslui
01-iul.-2024
spot_img

CJ Vaslui oferã 400 mii lei ONG-urilor cu proiecte culturale, sociale sau sportive

- Advertisement -
OCAZIE… ONG-urile pot accesa finantãri de pânã la 50.000 lei pentru proiecte în domeniul culte.

BANI… Organizatiile neguvernamentale care au nevoie de bani pentru a-si desfãsura proiectele pot primi sprijin din partea Consiliului Judetean Vaslui. Acestea sunt invitate sã depunã oferte în scopul atribuirii contractelor de finantare nerambursabilã, însã trebuie sã se grãbeascã, cãci mai au la dispozitie doar opt zile. Consiliul Judetean pune în joc 400 mii lei nerambursabili, bani distribuiti pe urmãtoarele domenii: culturã – 100 mii lei, culte – 100 mii lei, social – 100 mii lei si sport – 100 mii lei. Proiectele trebuie sã vizeze realizarea unor obiective de interes public local într-unul dintre domeniile mentionate si sã se desfãsoare pânã pe 13 noiembrie 2020. Selectia si evaluarea proiectelor va avea loc în perioada 4-22 mai, urmând ca mai apoi sã fie publicate rezultatele.

Ce urmãreste Consiliul Judetean prin acest program de finantare nerambursabilã? Sã stimuleze persoanele juridice fãrã scop patrimonial, cu activitate în domeniul culturii, cultelor, serviciilor sociale si sportului, pentru realizarea unor obiective de interes public local, dar si sã încurajeze participarea activã a cetãtenilor la viata socialã, religioasã, culturalã si sportivã a comunitãtii. Totodatã, potrivit Hotãrârii de Consiliu Judetean privind aprobarea Programului judetean pentru finantarea nerambursabilã a activitãtilor nonprofit de interes public local pentru anul 2020, se urmãresc mai multe obiective specifice, precum „stimularea implicãrii organizatiilor neguvernamentale în valorificarea si promovarea potentialului cultural al judetului Vaslui; întãrirea rolului organizatiilor non-guvernamentale în sprijinirea copiilor si tinerilor proveniti din familii defavorizate, aflati în situatii de risc, pentru înlãturarea/diminuarea efectelor sãrãciei; dezvoltarea infrastructurii sportive prin modernizarea si întretinerea acesteia, respectarea conditiilor de acces si securitate în conformitate cu legislatia si regulamentele în vigoare”.

Ce criterii trebuie sã îndeplineascã ONG-urile care vor sã depunã proiecte

Pentru a fi eligibili si a primi o finantare nerambursabilã, ONG-urile trebuie sã îndeplineascã mai multe conditii. În primul rând, acestea trebuie sã fie înfiintate conform legii, sã aibã activitate în domeniul culturii, socialului, al sportului sau sã fie culte religioase recunoscute. De asemenea, trebuie sã mai îndeplineascã o serie de conditii specifice domeniului. Spre exemplu, un ONG care vrea sã depunã un proiect pentru domeniul culturã sau culte si care acceseazã finantarea dedicatã organizatiilor debutante (si partenerii acestora, dacã este cazul), trebuie ca niciodatã sã nu mai fi primit finantare nerambursabilã din bugetul local al Judetului Vaslui. Totodatã, trebuie sã fie direct responsabili de pregãtirea si managementul proiectului si sã nu actioneze ca intermediar, sã aibã surse de finantare stabile si suficiente si sã participe la cofinantarea proiectului, si sã detinã capacitate tehnicã/operationalã corespunzãtoare activitãtilor care se vor derula în cadrul propunerii de proiect.

ONG-urile beneficiare trebuie sã asigure co-finantarea proiectelor

Potrivit Ghidului solicitantului, finantarea nerambursabilã acordatã în cadrul acestui program este de maxim 90 % din valoarea cheltuielilor eligibile ale proiectului si trebuie sã se încadreze în limitele prevãzute la Capitolul II, respectiv minim 4000 lei – maxim 20.000 lei, pentru domeniul culturã; respectiv minim 4000 lei – maxim 50.000 lei, pentru domeniul culte. „Valoarea co-finantãrii care trebuie asiguratã de beneficiar este de minim 10%, din valoarea eligibilã a proiectului, în numerar, la care se adaugã si cheltuielile neeligibile ale proiectului.

Durata de implementare a proiectului este de la data semnãrii contractului de finantare pânã în data de 13.11.2020. Facturile pentru derularea activitãtilor vor fi emise în perioada de implementare a proiectului, respectiv de la data semnãrii contractului de finantare pânã la data de 13.11.2020. Sectoare sau domenii de activitate: pentru domeniul culturã – activitãti culturale care antreneazã si/sau au impact asupra unui numãr cât mai mare de cetãteni ai judetului Vaslui; actiuni dedicate promovãrii si/sau valorificãrii potentialului cultural al judetului Vaslui; pentru domeniul culte – activitãti sociale destinate sustinerii grupurilor sociale vulnerabile din judetul Vaslui; activitãti culturale/educative; activitãti specifice domeniului culte, de tipul: restaurãri obiecte de cult, de patrimoniu, realizãri/restaurãri picturi religioase (inclusiv proiectarea aferentã si obtinerea avizelor necesare), realizãri de publicatii sau achizitii de carte cu caracter religios, dotãri specifice, etc”, se aratã în Ghidul solicitantului.

Atentie, nu toate activitãtile sunt eligibile!

Potrivit aceluiasi document, unele tipuri de activitãti sunt ne-eligibile: „activitãti ce presupun dezvoltarea infrastructurii solicitantului, cu exceptia cazului în care aceasta reprezintã o componentã conexã, indispensabilã realizãrii proiectului (în cazul în care proiectul include executie de lucrãri, solicitantul sau partenerul trebuie sã facã dovada proprietãtii/concesionãrii sau administrãrii bunului imobil pe care vor fi executate lucrãrile), activitãti generatoare de profit; activitãti din domeniile reglementate de Legea nr. 182/2002 privind protectia informatiilor clasificate, cu modificãrile si completãrile ulterioare”.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.