spot_img
spot_img
-1.3 C
Vaslui
13-ian.-2025

Ministrul Sãnãtãtii, Nelu Tãtaru, anuntã noi categorii de persoane care vor fi testati pentru COVID-19

- Advertisement -

TESTE… Nelu Tãtaru, ministrul Sãnãtãtii, a aprobat joi propunerea Comisiei pentru managementul clinic si epidemiologic al COVID 19 privind modificarea algoritmului de testare pentru COVID-19, precum si a definitiei de caz. Astfel, vor fi testati pacientii care sunt în procedura de transplant, cei care au cancer, pacientii care fac dializã, gravidele în izolare sau carantinã, precum si personalul din cãminele de bãtrâni.

„Având în vedere cã, în prezent, România a trecut într-o altã fazã epidemiologicã, specialistii epidemiologi, cei de boli infectioase, terapie intensivã si medicinã de urgentã din cadrul Comisiei Ministerului Sãnãtatii au stabilit includerea în prioritãtile de testare pentru COVID 19 a unor categorii de pacienti cu risc mare de forme severe si deces”, se aratã într-un comunicat al ministerului. „Pânã în acest moment am luat o serie de mãsuri restrictive cu scopul de a limita transmiterea infectiei si de a reduce numãrul de forme severe si decese. Sunt mãsuri pe care le mentinem în continuare, mã refer aici la distantare socialã, izolare, carantinã etc. Dar, având în vedere evolutia numãrului de decese, este necesar sã aplicãm, suplimentar, si mãsuri de detectie a infectiei la categorii de bolnavi care pot sã dezvolte forme severe de îmbolnãvire, în scopul de a interveni cu tratament medical cât mai precoce”, a declarat ministrul Sãnãtãtii, Nelu Tãtaru.

Categoriile de persoane care vor fi testate pentru COVID-19

Seful Sãnãtãtii românesti a anuntat care sunt si categoriil de persoane care vor fi testate pentru COVID-19. Vorbim de pacienti înainte de procedura de transplant (asimptomatici) si donatorii de organe, tesuturi si celule stem hematopoietice înainte de donare; pacienti cu transplant de celule stem hematopoietice aflati în tratament imunosupresor, înaintea fiecãrei internãri din perioada de monitorizare post-transplant – 2 teste la 24 de ore interval. Pacienți asimptomatici cu imunosupresie în contextul bolii sau indusã medicamentos la internare în spital – 2 teste la 24 de ore interval. Pacienti oncologici asimptomatici aflati în curs de chimioterapie – de 2 ori pe lunã.

Pacienti oncologici asimptomatici înainte de interventii operatorii sau manevre invazive.

Hemodializați simptomatici.

Hemodializati asimptomatici contacti cu caz confirmat, 2 testãri, la 6-7 zile interval între ele; pe durata acestei perioade acestia vor fi dializati în sesiuni separate de restul pacientilor.

Gravidele asimptomatice care se aflã în carantinã/izolare la domiciliu sau au fost contact apropiat cu un caz confirmat.

Personalul de îngrijire din cãmine de bãtrâni – de 2 ori pe lunã.

De asemenea, s-a hotãrât cã unitãtile sanitare pot stabili protocoale de testare prin tehnici de RT-PCR, suplimentar, pentru personalul sanitar asimptomatic contact direct cu caz confirmat, în a 6-7 zi de la ultimul contact posibil infectant, care pot fi realizate cu resurse proprii în laboratoarele pe care le detin sau în alte laboratoare.

„România va putea efectua 6.000 de teste pe zi pentru depistarea COVID-19, dupã operationalizarea tuturor aparatelor PCR, însã acest numãr depinde si de personalul pregãtit care lucreazã pe ele”, a declarat ministrul Sãnãtãtii, Nelu Tãtaru, la începutul sedintei de Guvern de miercuri. În acest moment, sistemul medical românesc poate efectua pânã la 4.700 de teste pe zi.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.