spot_img
34.4 C
Vaslui
01-iul.-2024
spot_img

Amenzi de peste 140 mii lei pentru soferii vasluieni care încalcã legea

- Advertisement -

SANCTIUNI… Restrictiile de circulatie nu îi împiedicã pe unii vasluieni sã încalce legea. În ultimele zile, politistii au aplicat 167 sanctiuni contraventionale, în valoare totalã de 143.050 lei. Dintre acestea, un numãr de 141 au fost aplicate pentru încãlcãri ale legii privind circulatia pe drumurile publice. Cele mai numeroase abateri au fost cele privind nerespectarea regimului legal de vitezã (127). De asemenea, au fost retinute 30 de permise de conducere, toate pentru nerespectarea regimului legal de vitezã, dar si un certificat de înmatriculare întrucât autoturismul nu avea fãcutã inspectie tehnicã periodicã.

Duminicã (12 aprilie), spre exemplu, politistii rutieri din cadrul Politiei Orasului Negresti au depistat în trafic un autoturism înmatriculat în judetul Vaslui, al cãrui conducãtor se afla sub influenta bãuturilor alcoolice. „În timp ce acesta conducea autoturismul din directia Roman spre Vaslui, a pierdut controlul asupra directiei de mers si a pãtruns pe contrasens ulterior intrând în coliziune cu o grãmadã de balast. Bãrbatul în vârstã de 61 de ani, din orasul Negresti, a fost testat cu aparatul alcooltest, rezultând o valoare de 0,52 mg/l alcool pur în aerul expirat. În cauzã a fost întocmit dosar penal sub aspectul comiterii infractiunii de „conducerea unui vehicul sub influenta bãuturilor alcoolice”, faptã prevãzutã si pedepsitã de art. 336, alin. 1 din Codul Penal”, a transmis Inspectoratul Judetean de Politie Vaslui.

Soferul a fugit de frica politistilor. Consumase bãturi alcoolice

În aceeasi zi, în jurul orei 15:20, politistii Sectiei 3 Politie Ruralã Bârlad, aflati în exercitarea atributiilor de serviciu pe un drum sãtesc de pe raza localitãtii Perieni, judetul Vaslui, au depistat un autoturism înmatriculat în judetul Vaslui, al cãrui conducãtor, un bãrbat de 19 ani, din Perieni, nu a dat curs indicatiilor politistilor. „Împreunã cu alti doi pasageri (doi tineri cu vârste de 16 si 18 ani), acesta a încercat sã fugã de la fata locului, intrând într-o lizierã. Politistii au folosit tehnica acusticã de pe autospecialã si au reusit sã-i determine sã revinã la autoturism, constatând astfel faptul cã soferul se afla sub influenta bãuturilor alcoolice.

Bãrbatul de 19 de ani, a fost testat cu aparatul alcooltest, rezultând o valoare de 0,45 mg/l alcool pur în aerul expirat. În cauzã a fost întocmit dosar penal sub aspectul comiterii infractiunilor de „conducerea unui vehicul sub influenta bãuturilor alcoolice”, faptã prevãzutã si pedepsitã de art. 336, alin. 1 din Codul Penal. Totodatã, fatã de cei trei tineri a fost luatã mãsura sanctionãrii contraventionale pentru încãlcarea restrictiilor de circulatie prevãzute de ordonantele militare. De asemenea, conducãtorul autoturismului a fost sanctionat contraventional si pentru lipsa asigurãrii de rãspundere civilã auto, precum si pentru cã inspectia tehnicã periodicã era expiratã”, a transmis Inspectoratul Judetean de Politie Vaslui. Un alt sofer, din Bãcesti însã, a fost oprit de politistii din cadrul Politiei Orasului Negresti si sanctionat pentru încãlcarea legii: „În urma verificãrilor efectuate, politistii au constatat cã bãrbatul avea dreptul de a conduce suspendat. În cauzã a fost întocmit dosar penal sub aspectul sãvârsirii infractiunii de „conducerea unui vehicul fãrã permis de conducere”, faptã prevãzutã si pedepsitã de art. 335 din Codul Penal”, au transmis politistii vasluieni.

Politistii le recomandã pietonilor sã îsi ia toate mãsurile de precautie, pentru a fi siguri cã sunt observati în trafic de cãtre soferi

Pentru reducerea gradului de victimizare prin accidente de circulatie, politistii le recomandã conducãtorilor auto sã adopte o conduitã preventivã, sã respecte cu strictete regulile de circulatie si sã circule cu o vitezã adaptatã în permanentã la conditiile de drum: „Rulati cu o vitezã redusã, adaptatã permanent conditiilor concrete din trafic, în special când se circulã în coloanã. De asemenea, pentru un plus de sigurantã, se impune si mãrirea distantei în mers între vehicule. Purtati centura de sigurantã! Utilizati sistemele de retentie omologate pentru ocupantii din autovehicule! Nu utilizati telefonul mobil sau alt dispozitiv mobil prevãzut cu functia de înregistrare ori redare text, foto sau video, în timp ce conduceti autovehicule pe drumul public. Nu bruscati comenzile autoturismului si efectuati fiecare manevrã doar dupã o temeinicã asigurare. Acordati prioritate de trecere pietonilor angajati în traversarea regulamentarã a drumului public prin locurile special amenajate si semnalizate. Nu îngreunati traficul si nu obstructionati vizibilitatea prin opriri sau stationãri neregulamentare! Nu consumati alcool sau substante interzise! Acestea vã vor scãdea capacitatea de reactie, concentrarea, atentia, reflexele si viteza de executie a miscãrilor. Totodatã, politistii le recomandã pietonilor sã îsi ia toate mãsurile de precautie, pentru a fi siguri cã sunt observati în trafic de cãtre soferi si sã fie întodeauna responsabili atunci când traverseazã strada. De asemenea, biciclistii sunt sfãtuiti de politisti sã se asigure temeinic înainte de efectuarea vreunei manevre, sã circule cât mai aproape de marginea din dreapta a drumului, iar pe timp de noapte sau când vizibilitatea este redusã sã aibã bicicleta echipatã corespunzãtor”.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.