spot_img
spot_img
-1.3 C
Vaslui
13-ian.-2025

Cadrele didactice: „somajul tehnic nu poate fi aplicat în învãtãmânt”

- Advertisement -

ATENTIONARE… „Somajul tehnic în educatie pune în pericol siguranta angajatilor, a elevilor si chiar a unitãtilor de învãtãmânt!”, atentioneazã reprezentantii Federatiei Sindicatelor Libere din Învãtãmânt (FSLI). Acestia indicã o sursã importantã de bani pe care Guvernul României ar putea-o enonomisi în perioada urmãtoare, fãrã a fi nevoit sã taie salariile celor din învãtãmânt: pensiile speciale. Sindicalistii spun cã suma adusã la buget prin impozitarea cu 50% a 300 de astfel de pensii ar fi egalã cu cea obtinutã prin somajul tehnic aplicat tuturor secretarelor si contabililor din Educatie.

„Solidaritate, solidaritate, dar sã participãm cu totii!” Acesta pare a fi crezul dupã care se ghideazã sindicatele din învãtãmântul românesc, dupã ce Guvernul a anuntat cã mai multe categorii de bugetari vor intra în somaj tehnic. „Somajul tehnic în educatie pune în pericol siguranta angajatilor, a elevilor si chiar a unitãtilor de învãtãmânt! Nemultumirile justificate ale oamenilor pleacã si de la nedreptãtile actuale legate de pensiile speciale, care rãmân intacte. Cum vor fi solidari acestia cu cei cãrora le scad veniturile în perioada urmãtoare? Guvernul ar putea face un calcul foarte simplu, de exemplu: dacã s-ar impozita 300 de pensii speciale consistente, cu 50% într-o lunã, suma adusã la bugetul de stat ar fi egalã cu cea obtinutã prin somajul tehnic aplicat secretarelor si contabililor din educatie”, spun sindicalistii din Educatie.

„Aducem oamenii care nu au venituri mari în situatii de risc”

Prin manifestul sãu, Simion Hancescu, presedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Învãtãmânt sperã ca bugetarii cu salarii modeste, cum sunt si cadrele didactice, sã nu aibe de suferit si mai mult prin includerea în categoria beneficiarilor de somaj tehnic. „Somajul tehnic nu poate fi aplicat sistemului de învãtãmânt si poti sã îti dai seama de acest lucru, imediat dupã ce faci o analizã atentã a modului în care functioneazã sistemul. Guvernul ar putea sã facã rost de acesti bani de la categoriile favorizate. Nu poti sã mergi pe varianta de solidaritate în acest moment dacã cei cu salarii uriase din sectorul bugetar sau cei cu pensii speciale nu participã. Consider cã în aceastã perioadã trebuie sã tratãm lucrurile cu maximã seriozitate, atât în modul în care este gestionatã criza provocatã de pandemie, dar si modul în care este sustinut procesul educational prin învãtarea online, cât si prin modul în care nu lovim în oamenii care nu au venituri mari si pe care îi putem aduce în situatie de risc”, a declarat presedintele FSLI.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.