spot_img
spot_img
-1.3 C
Vaslui
13-ian.-2025

Prevederile Ordonantei Militare 8 privind mãsurile de prevenire a rãspândirii COVID-19

- Advertisement -

Având în vedere dispozitiile art. 24 din Ordonanta de urgentã a Guvernului nr. 1/1999 privind regimul stãrii de asediu si regimul stãrii de urgentã, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 22 din 21 ianuarie 1999, aprobatã cu modificãri si completãri prin Legea nr. 453/2004, cu modificãrile si completãrile ulterioare,

Tinând seama de evaluarea realizatã de Comitetul National pentru Situatii Speciale de Urgentã, aprobatã prin Hotãrârea nr.19 din 09.04.2020,

În temeiul art. 4 alin. (2) si (4) din Decretul Presedintelui României nr.195/2020 privind instituirea stãrii de urgentã la nivel national, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 212 din 16 martie 2020, al pct.1 – 4 din anexa nr. 2 la acelasi decret si al art. 20 lit. n) din Ordonanta de urgentã a Guvernului nr.1/1999, cu modificãrile si completãrile ulterioare,

Ministrul Afacerilor Interne emite urmãtoarea Ordonantã militarã:

Art.1 – (1) Este permisã circulatia în afara locuintei/gospodãriei a titularilor autorizatiilor/permiselor de pescuit comercial pe Dunãre/apele interioare/Marea Neagrã în vederea desfãsurãrii activitãtilor de pescuit comercial si acvaculturã, precum si pentru valorificarea/comercializarea produselor rezultate în urma acestor activitãti.

(2) Este permisã circulatia în afara locuintei/gospodãriei a apicultorilor spre/dinspre locatia stupinei sau pentru deplasarea stupinei. Dovada calitãtii de apicultor se face cu adeverinta ce cuprinde codul de stupinã eliberatã de oficiile judetene de zootehnie, sau cu orice alte acte doveditoare a calitãtii de apicultor si a proprietãtii asupra stupilor.

(3) Este permisã circulatia în afara locuintei/gospodãriei pentru achizitia de autovehicule, piese de schimb pentru autovehicule si servicii de reparatii auto.

(4) Prevederile art.4 din Ordonanta militarã nr.3/2020 privind mãsuri de prevenire a rãspândirii COVID-19 se aplicã în mod corespunzãtor.

(5) În declaratia pe propria rãspundere, persoanele prevãzute la alin.(1) si (2) mentioneazã, ca motiv, deplasarea în interes profesional, iar persoanele prevãzute la alin.(3) mentioneazã, ca motiv, deplasarea pentru asigurarea de bunuri care acoperã necesitãtile de bazã ale persoanelor.

(6) Mãsurile se aplicã începând cu data publicãrii prezentei ordonante militare în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Art.2 – (1) Se prelungeste mãsura suspendãrii zborurilor efectuate de operatori economici aerieni spre Spania si din Spania cãtre România, pentru o perioadã de 14 zile, începând cu data de 14 aprilie 2020.

(2) Mãsura prevãzutã la alin. (1) nu se aplicã zborurilor efectuate cu aeronave de stat, zborurilor de transport marfã si corespondentã, umanitare sau care asigurã servicii medicale de urgentã, precum si aterizãrilor tehnice necomerciale.

(3) Mãsura prevãzutã la alin.(1) se aplicã si dupã durata pentru care este instituitã starea de urgentã prin Decretul Presedintelui României nr.195/2020, numai dacã starea de urgentã pe întreg teritoriul României se prelungeste si dacã în decretul de prelungire a stãrii de urgentã se mentine competenta ministrului afacerilor interne de a stabili, prin ordonantã militarã, interzicerea gradualã a circulatiei aeriene pe diferite rute.

Art.3 – (1) Pietele agroalimentare rãmân deschise pe toatã perioada stãrii de urgentã, strict pentru agricultorii care prezintã certificat de producãtor agricol, cu obligatia respectãrii mãsurilor de prevenire a rãspândirii COVID-19.

(2) Se permite deplasarea producãtorilor agricoli de la locul de productie a produselor agroalimentare pânã si de la piata agroalimentarã si accesul în interiorul acesteia, pe baza unei declaratii pe propria rãspundere si a certificatului de producãtor.

(3) Unitãtile fitofarmaceutice rãmân deschise pe perioada stãrii de urgentã, personalul acestora având obligatia respectãrii mãsurilor de prevenire a rãspândirii COVID-19.

(4) Mãsurile se aplicã începând cu data publicãrii prezentei ordonante militare în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Art.4 – (1) Se prelungeste, potrivit anexei nr.1 la prezenta ordonantã militarã, pe întreaga perioadã a stãrii de urgentã, închiderea temporarã – totalã sau partialã – a punctelor de trecere a frontierei de stat, stabilitã prin Hotãrârile Comitetului National pentru Situatii Speciale de Urgentã nr.8/2020 si nr.12/2020.

(2) Mãsura se aplicã începând cu data publicãrii prezentei ordonante militare în Monitorul Oficial al României,

Partea I Art.5 – (1) Se excepteazã de la mãsurile de izolare la domiciliu sau de carantinare, lucrãtorii transfrontalieri care, la intrarea în România din Ungaria, nu prezintã simptome asociate COVID-19.

(2) Prin lucrãtor transfrontalier se întelege persoana care face dovada cã locuieste si lucreazã într-o razã de 30 km de o parte sau de alta a frontierei de stat româno-ungare, calculatã de la cel mai apropiat punct de trecere a frontierei deschis traficului de persoane, si care se reîntoarce la locuintã cel putin o datã pe sãptãmânã.

(3) Punctele de trecere a frontierei de stat româno-ungare prin care se permite intrarea în România în conditiile alin.(1) sunt urmãtoarele: Cenad, Nãdlac, Turnu, Vãrsand, Salonta, Bors, Sãcuieni, Urziceni si Petea.

(4) Prin punctele de trecere a frontierei de stat româno-ungare prevãzute la alin. (3) se permite si intrarea/iesirea lucrãtorilor transfrontalieri cu masini si utilaje agricole.

(5) În cazul nerespectãrii conditiilor prevãzute la alin. (2), persoanele în cauzã intrã în carantinã pentru o perioadã de 14 zile, suportând cheltuielile efectuate cu carantinarea lor.

(6) Mãsurile se aplicã începând cu data publicãrii prezentei ordonante militare în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Art.6 – (1) Se excepteazã de la mãsura izolãrii la domiciliu/carantinãrii persoanele care intrã în România pentru prestarea unor activitãti de instalare, punere în functiune, mentenantã, service a echipamentelor si tehnicii medicale, dacã nu prezintã simptome asociate COVID-19 si dovedesc raporturile contractuale cu beneficiarul/beneficiarii de pe teritoriul României.

(2) Prevederile alin.(1) se aplicã si pentru domeniile stiintific, economic, apãrare, ordine publicã si securitate nationalã.

(3) Mãsurile se aplicã începând cu data publicãrii prezentei ordonante militare în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Art.7 – (1) Pe perioada stãrii de urgentã se interzice/se suspendã exportul pentru produsele agroalimentare din lista prevãzutã în anexa nr.2 la prezenta ordonantã militarã.

(2) Procedurile de export a produselor agroalimentare prevãzute la alin.(1), aflate în derulare la data intrãrii în vigoare a prezentei ordonante militare, se suspendã pe perioada stãrii de urgentã.

(3) Pe perioada stãrii de urgentã se suspendã activitatea de emitere a certificatelor fitosanitare pentru exportul produselor agroalimentare din lista prevãzutã în anexa nr.2 la prezenta ordonantã militarã.

(4) Mãsurile se aplicã începând cu data publicãrii prezentei ordonante militare în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Art.8 – (1) Achizitionarea intracomunitarã a produselor agroalimentare din lista prevãzutã în anexa nr.2, se poate face numai dacã statul membru face dovada faptului cã produsele achizitionate sunt destinate consumului intern propriu sau al celui comunitar, iar nu exportului.

(2) Mãsura se aplicã începând cu data publicãrii prezentei ordonante militare în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Art.9 – (1) Se interzice, pe perioada stãrii de urgentã, încetarea sau suspendarea activitãtii serviciilor sociale de tipul centrelor rezidentiale de îngrijire si asistentã a persoanelor vârstnice, centrelor rezidentiale pentru copii si adulti, cu si fãrã dizabilitãti, precum si pentru alte categorii vulnerabile, publice si private, prevãzute în Nomenclatorul serviciilor sociale aprobat prin Hotãrârea Guvernului nr.867/2014 pentru aprobarea Nomenclatorului serviciilor sociale, precum si a regulamentelor- cadru de organizare si functionare a serviciilor sociale, cu modificãrile si completãrile ulterioare.

(2) Apartinãtorii/sustinãtorii/reprezentantii legali ai beneficiarilor serviciilor prevãzute la alin.(1), în baza unei cereri, pot solicita transferul beneficiarilor din centru la domiciliu, sau dupã caz la resedinta apartinãtorilor/sustinãtorilor/reprezentantilor legali dacã îsi asumã, pe propria rãspundere, cã au conditii corespunzãtoare ocrotirii temporare a acestora.

(3) Mãsurile se aplicã începând cu data publicãrii prezentei ordonante militare în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Art.10 – (1) Se instituie, pe perioada stãrii de urgentã, mãsura de izolare preventivã la locul de muncã sau în zone special dedicate în care nu au acces persoane din exterior, pentru personalul angajat al centrelor prevãzute la art.9 alin.(1) pe o perioada de 14 zile.

(2) Perioada prevãzutã la alin.(1) este urmatã ciclic de o perioadã de izolare preventivã la domiciliu, pe o perioadã egalã cu cea de izolare preventivã la locul de muncã, prezenta personalului în centru asigurându-se în ture/schimburi.

(3) În termen de 24 de ore de la publicarea în Monitorul Oficial a prezentei ordonante militare, seful de centru, înlocuitorul desemnat sau coordonatorul personalului de specialitate stabileste organizarea turelor pe perioada stãrii de urgentã.

(4) În lipsa personalului prevãzut la alin. (3), directorul directiei generale de asistentã socialã si protectia copilului, pentru serviciile sociale publice din structura directiei generale, primarul, pentru serviciile sociale organizate în cadrul/în subordinea autoritãtilor administratiei publice locale si reprezentantul legal al furnizorului privat stabilesc organizarea turelor pe perioada stãrii de urgentã.

(5) În situatii exceptionale, în cazul serviciilor sociale private, pentru care personalul prevãzut la alin.(3) si (4) nu existã, comitetul judetean pentru situatii speciale de urgentã desemneazã persoana responsabilã cu organizarea turelor în vederea izolãrii preventive la locul de muncã/domiciliu si a asigurãrii managementului serviciului.

(6) Refuzul izolãrii preventive la locul de muncã de cãtre personalul centrelor prevãzute la art.9 alin.(1) atrage rãspunderea contraventionalã sau penalã, dupã caz.

(7) Accesul vizitatorilor/apartinãtorilor/sustinãtorilor/reprezentantilor legali ai beneficiarilor serviciilor sociale în centrele rezidentiale prevãzute la art.9 alin.(1) este interzis.

(8) Mãsura prevãzutã la alin.(7) se aplicã începând cu data publicãrii prezentei ordonante militare în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Art.11 – (1) În situatia în care furnizorii de servicii sociale nu au resurse proprii de cazare pentru aplicarea prevederilor art.10 alin.(2), autoritãtile administratiei publice locale pe raza de competentã a cãrora functioneazã serviciile sociale prevãzute la art.9 alin.(1) au obligatia identificãrii si asigurãrii, în proximitatea acestora, de spatii pentru cazarea personalului izolat preventiv la locul de muncã, a hranei zilnice necesare acestuia precum si asigurãrii transportului personalului, care este în izolare  preventivã la domiciliu, de la locul de muncã la domiciliul/resedinta acestuia si invers, cu respectarea mãsurilor de protectie si prevenire a infectiei.

Art.12 – (1) Personalului care deserveste centrele prevãzute la art.9 alin.(1) i se asigurã de cãtre furnizorul de servicii sociale echipamentele igienico-sanitare si de protectie necesare.

(2) Mãsura se aplicã începând cu data publicãrii prezentei ordonante militare în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Art.13 – (1) Pe perioada stãrii de urgentã, prin exceptie de la prevederile legale în vigoare, în cazul demisiei angajatilor centrelor prevãzute la art.9 alin.(1), termenul de preaviz este de 45 de zile calendaristice.

(2) Mãsura se aplicã începând cu data publicãrii prezentei ordonante militare în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Art.14 – (1) În scopul prevenirii aparitiei unor focare de infectie, în cazul manifestãrii simptomatologiei specifice COVID-19 sau, dupã caz, a unor informatii din care rezultã contactul direct cu o persoanã infectatã în rândul beneficiarilor sau al personalului, directiile de sãnãtate publicã asigurã testarea beneficiarilor si a întregului personal, la sediul serviciului social.

(2) Mãsura se aplicã începând cu data publicãrii prezentei ordonante militare în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Art.15 – (1) Pe perioada stãrii de urgentã se suspendã procedurile de vânzare/ cumpãrare de pachete majoritare de actiuni ale companiilor din Sistemul Energetic National, indiferent de forma de proprietate a acestora.

(2) Reluarea procedurilor se va face dupã încheierea stãrii de urgentã cu decalarea corespunzãtoare a termenelor prevãzute în calendarul anterior.

(3) Mãsura se aplicã începând cu data publicãrii prezentei ordonante militare în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Art.16 – Se recomandã autoritãtilor administratiei publice locale si proprietarilor, persoane fizice sau juridice, sã monteze dispozitive cu solutii dezinfectante la intrãrile în imobilele cu destinatia de locuinte colective si sã dezinfecteze periodic lifturile, casa scãrilor si celelalte spatii comune din interiorul acestor imobile.

Art.17 – În zilele de joi, vineri si sâmbãtã, premergãtoare celor douã sãrbãtori pascale, operatorii economici care comercializeazã produse agroalimentare îsi pot prelungi programul de functionare în functie de necesitãti.

Art.18 – (1) Dupã alineatul (3) al articolului 9 din Ordonanta militarã nr.1/2020 privind unele mãsuri de primã urgentã care privesc aglomerãrile de persoane si circulatia transfrontalierã a unor bunuri, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.219 din 18 aprilie 2020, se introduce un nou alineat, alin.(4), cu urmãtorul cuprins: „(4) Pentru nerespectarea mãsurii prevãzute la art.5, pe lângã sanctiunea contraventionalã principalã, în functie de natura si gravitatea faptei, se poate aplica si sanctiunea contraventionalã complementarã a confiscãrii bunurilor al cãror transport în vederea distribuirii în afara teritoriului României este interzis.”

(2) Mãsura se aplicã începând cu data de 11 aprilie 2020.

Art.19 – (1) Dupã alineatul (3) al articolului 1 din Ordonanta militarã nr.5/2020 privind mãsuri de prevenire a rãspândirii COVID -19, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.262 din 31 martie 2020, se introduce un nou alineat, alin.(4), cu urmãtorul cuprins: „(4) Mãsura prevãzutã la alin.(2) se aplicã si dupã durata pentru care este instituitã starea de urgentã prin Decretul Presedintelui României nr.195/2020, numai dacã starea de urgentã pe întreg teritoriul României se prelungeste si dacã în decretul de prelungire a stãrii de urgentã se mentine competenta ministrului afacerilor interne de a stabili, prin ordonantã militarã, interzicerea gradualã a circulatiei aeriene pe diferite rute.”

(2) Mãsura se aplicã începând cu data publicãrii prezentei ordonante militare în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Art.20 – (1) Ordonanta militarã nr.7/2020 privind mãsuri de prevenire a rãspândirii COVID -19, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.284 din 4 aprilie 2020, se modificã si se completeazã dupã cum urmeazã: 1. Dupã alineatul (4) al articolului 9 se introduce un nou alineat, alin.(5), cu urmãtorul cuprins: „(5) Mãsurile prevãzute la alin.(1) si (3) se aplicã si dupã durata pentru care este instituitã starea de urgentã prin Decretul Presedintelui României nr.195/2020, numai dacã starea de urgentã pe întreg teritoriul României se prelungeste si dacã în decretul de prelungire a stãrii de urgentã se mentine competenta ministrului afacerilor interne de a stabili, prin ordonantã militarã, interzicerea gradualã a circulatiei aeriene pe diferite rute.” 2. Alineatul (1) al articolului 10 se modificã si va avea urmãtorul cuprins: „(1) Sunt permise zborurile efectuate de toti transportatorii aerieni detinãtori de licentã de operare în conformitate cu reglementãrile Uniunii Europene, prin curse neregulate (charter), pentru transportul lucrãtorilor sezonieri din România cãtre alte state, cu avizul autoritãtilor competente din tara de origine si de destinatie.” 3. Alineatul (1) al articolului 16 se modificã si va avea urmãtorul cuprins: „(1) În vederea prevenirii rãspândirii COVID-19, ministerele cu retea sanitarã proprie si autoritãtile administratiei publice locale asigurã pentru personalul din sistemul public sanitar, la cerere, spatii hoteliere destinate repausului dintre ture sau gãrzi, hrana – trei mese pe zi si apa.” (2) Mãsurile se aplicã începând cu data publicãrii prezentei ordonante militare în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Art.21 – (1) Sunt abilitate sã asigure aplicarea si respectarea prevederilor prezentei ordonante militare: a) Politia Românã, Jandarmeria Românã si politia localã, pentru mãsurile prevãzute la art.1 si 3; b) Ministerul Transporturilor, Infrastructurii si Comunicatiilor, pentru mãsura prevãzutã la art.2; c) Ministerul Transporturilor, Infrastructurii si Comunicatiilor, Politia de Frontierã Românã si directiile de sãnãtate publicã, pentru mãsurile prevãzute la art.4 – 6; d) Ministerul Agriculturii si Dezvoltãrii Rurale, pentru mãsurile prevãzute la art.7 si 8; e) Ministerul Muncii si Protectiei Sociale, prin institutiile subordonate, aflate sub autoritatea sau coordonarea sa, directiile de sãnãtate publicã, precum si conducãtorii autoritãtilor administratiei publice locale, pentru mãsurile prevãzute la art.9 – 14; f) Ministerul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri, pentru mãsura prevãzutã la art.15; (2) Nerespectarea mãsurilor prevãzute la art.1-15 atrage rãspunderea disciplinarã, civilã, contraventionalã sau penalã, în conformitate cu prevederile art.27 din Ordonanta de urgentã a Guvernului nr.1/1999, cu modificãrile si completãrile ulterioare.

(3) Personalul institutiilor prevãzute la alin.(1) este împuternicit sã constate contraventii si sã aplice sanctiuni, în conformitate cu prevederile art.29 din Ordonanta de urgentã a Guvernului nr.1/1999, cu modificãrile si completãrile ulterioare.

Art.22 – Prevederile art. 6 si 7 din Ordonanta militarã nr. 4/2020 privind mãsuri de prevenire a rãspândirii COVID-19, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 257 din 29 martie 2020, îsi înceteazã aplicabilitatea. Art.23 – Anexele nr.1 si 2 fac parte integrantã din prezenta ordonantã militarã. Art.24 – (1) Prezenta ordonantã militarã se publicã în Monitorul Oficial al României, Partea I. (2) Furnizorii de servicii media audiovizuale au obligatia de a informa publicul, prin mesaje difuzate regulat, pentru cel putin 2 zile de la data publicãrii, despre continutul prezentei ordonante militare.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.