DISCRIMINARE… Lãsati pe dinafarã în urmã cu doi ani, când salariile din sistemul medical au fost mãrite pânã la nivelul anului 2022, medicii de familie se plâng acum de o nouã discriminare din partea Guvernului. Acestia sunt nemultumiti cã nu vor beneficia si ei de stimulentul de 2.500 de lei lunar acordat din fonduri europene pe care urmeazã sã îl primeascã angajatii din spitale care îngrijesc pacienti cu coronavirus. „Personalul medical din cabinetele de medicina familiei luptã si în România, ca si în alte tãri europene, în egalã mãsurã cu pandemia COVID-19 fãrã a beneficia de sprijinul si de mãsurile de protectie pe care Guvernul României le-a oferit deja si continuã sã le ofere personalului medical si paramedical din spitalele si unitãtile publice din sistemul medical românesc”, spun reprezentantii medicilor de familie.
Personalul medical implicat în tratarea bolnavilor infectati cu coronavirus, aproximativ 75.000 de cadre medicale, va beneficia de un stimulent de risc cu valoare lunarã de 2.500 de lei (din care se scade impozitul pe venit de 10% – 2.250 de lei net). Acest stimulent se adreseazã atât medicilor, cât si asistentilor, personalului care deserveste ambulantele si personalul paramedical, a declarat ministrul Fondurilor Europene, Marcel Bolos, la finalul sedintei de guvern de la începutul acestei sãptãmâni. Banii ar urma sã fie decontati din fonduri UE.
Medicii de familie, lãsati pe dinafarã
Decizia guvernului de a acorda acest stimulent financiar a bãgat discordie în sistemul medical românesc. Medicii de familie spun cã si ei meritau sã fie inclusi pe acea listã a beneficiarilor pentru cã multi pacienti li se adreseazã mai întâi lor si apoi spitalelor: „Personalul medical din cabinetele de medicina familiei luptã si în România ca si în alte tãri europene, în egalã mãsurã cu pandemia COVID-19, fãrã a beneficia de sprijinul si de mãsurile de protectie pe care Guvernul României le-a oferit deja si continuã sã le ofere personalului medical si paramedical din spitalele si unitãtile publice din sistemul medical românesc”, precizeazã reprezentantii Federatiei Nationale a Patronatelor Medicilor de Familie. Ei mai spun cã „desi au statut de unitãti medicale private, cabinetele de medicina familiei asigurã servicii medicale în sistemul public de sãnãtate, fãrã contributie personalã sau coplatã a pacientului atunci când acceseazã serviciile de asistentã medicalã primarã.” Medicii de familie solicitã Guvernului „sã ia mãsurile care se impun pentru a corecta aceastã gravã disciminare si pentru a demonstra respectul cuvenit medicilor specialisti în medicinã de familie si asistentilor medicali generalisti care lucreazã în cabinetele de medicinã de familie din România, prezenti la datorie în lupta cu pandemia COVID-19”.