ADEVÃRURI BIBLICE… Preasfintitul Pãrinte Episcop Ignatie a slujit Liturghia Darurilor mai înainte sfintite în Paraclisul Episcopal din Husi, în dupã-amiaza zilei de miercuri, 08 aprilie. În cuvântul de învãtãturã, Preasfintia Sa a evidentiat importanta numelor pe care le purtãm: „Înteleptul Solomon ne spune cã «un nume bun este mai de pret decât orice bogãtie». Din pãcate, noi asociem numele oamenilor cu bogãtia. În functie de cât de bogat este si ce vizibilitate socialã are acea persoanã, cu atât credem cã i se cuvine cinste. Din pãcate, si noi, slujitorii Bisericii, acordãm o cinste mai deosebitã unui om cu un anumit statut financiar, decât unui om simplu. Este total gresit!”, a spus PS Ignatie, lucru care este de fapt un mare ADEVÃR scris în Cartea Cãrtilor.
În cuvântul de învãtãturã, Preasfintia Sa a vorbit despre nume.
„În traditia vechi-testamentarã, a invoca numele cuiva era echivalent cu a simti prezenta acelei persoane. Noi, atunci când iubim pe cineva foarte mult, însãsi rostirea numelui acelei persoane deja genereazã în noi bucurie si ne face contemporani cu ea. În contrast, ne ferim sã rostim numele unei persoane care ne este antipaticã. Mai mult decât atât, în constiinta popularã, a oamenilor simpli dar cu credintã foarte profundã, era încetãtenitã aceastã atitudine. Niciodatã nu se rostea numele celui rãu, a diavolului. Rostirea numelui echivala cu invocarea prezentei lui. Latinii aveau un dicton care este extrem de profund si real: «nomen est omen» – numele este omul. Asociem calitãtile unei persoane cu numele ei. Noi suntem strigati pe nume. Numele contine caracteristicile, structura sufleteascã a acelei persoane.”, a spus Înalt Prelatul Husilor.
„Din pãcate, noi asociem numele oamenilor cu bogãtia”
Ierarhul Husilor a explicat cuvintele Înteleptului Solomon: «Un nume bun este mai de pret decât bogãtia; cinstea este mai pretioasã decât argintul si decât aurul» (Pilde 22, 1), parte a lecturilor biblice din Liturghia Darurilor mai înainte sfintite:
„Înteleptul Solomon ne spune cã «un nume bun este mai de pret decât orice bogãtie». Din pãcate, noi asociem numele oamenilor cu bogãtia. În functie de cât de bogat este si ce vizibilitate socialã are acea persoanã, cu atât credem cã i se cuvine cinste. Din pãcate, si noi, slujitorii Bisericii, acordãm o cinste mai deosebitã unui om cu un anumit statut financiar, decât unui om simplu. Este total gresit! Înteleptul Solomon ne spune cã numelui bun trebuie sã îi acordãm cinstea. Este mai de pret numele unui om decât bogãtia în sine. Sã armonizãm viata noastrã cu viata sfântului al cãrui nume îl purtãm. Înteleptul Solomon ne spune cã cinstea este mai pretioasã decât argintul si aurul. În zilele noastre, dimpotrivã, este mai de cinste omul care are bani.
Înteleptul Solomon ne vorbeste despre cinste. Sã fii un om drept, corect, sã nu te lasi sedus de putere! Puterea corupe întotdeauna. Te aruncã în caruselul coruptiei din care iesi ametit si nu stii ce metode sã mai inventezi ca sã îti alimentezi aceastã foame nebunã dupã bani„, a încheiat cuvântul de Învãtãturã PS Ignatie, Episcopul Husilor.