PROIECT… Presedintele clubului de sah „Sergentul” Vaslui, Constantin C. Grosu a postat pe pagina sa de facebook câteva curiozitãti si recorduri din lumea sahului vasluian. Proiectul „Stiati cã” îsi propune sã reuneascã mai multe informatii mai putin cunoscute publicului vasluian:
1. Stiati cã… Centrul Scolar de Educatie Incluzivã „Elisabeta Polihroniade” Vaslui este singura scoalã din lume care poartã numele fostei mari maestre a sahului românesc? Unitatea a primit acest nume prin Decizia nr. 545 din 20 ianuarie 2015 a Consiliului Judetean Vaslui.
2. Stiati cã… Vasluiul a fost de douã ori capitala sahului românesc pentru veterani? Evenimentele au fost organizate de CS Sergentul Vaslui în anii 2016 si 2017.
3. Stiati cã… Bighiu Rares este primul sahist vasluian si membru al C.S. Sergentul care detine un loc pe podiumul World School Chess Championship? Acesta, la Iasi, în 2012, a obtinut locul 2 la Open 7 ani.
4. Stiati cã… În România, prin O.M. nr. 3249 din 31.03.2014, Ministerul Educatiei a aprobat Programele scolare pentru disciplina optionalã „Educatie prin sah”, anul I si anul II de studiu, curriculum la decizia scolii începând cu anul scolar 2014-2015 ? Din grupul de lucru pentru curriculum a fãcut parte si subsemnatul.
5. Stiati cã… Cea mai mare tablã de sah din România a fost inauguratã la Vaslui? Piesele au zeci de kilograme, iar tabla are 10m x 10m.
6. Stiati cã… Asociatia Judeteanî de Sah Vaslui numãrã 7 structuri sportive afiliate la Federatia Românã de Sah? Acestea sunt: C.S. Alone Tiger Vaslui, C.S. Sergentul Vaslui, Ac de Sah Realitatea Husi, C.S. Penes Curcanul Vaslui, C.S. Gh Nestianu Bârlad, C.S. Magnificii Vaslui si Acs Gambit Husi.
7. Stiati cã… Pentru vasluieni, si nu numai, practicarea sahului nu are vârstã? În anul 2017, cu prilejul C.N. de Sah pentru Veterani, bucuresteanul Valeriu Petrovici, la 85 de ani, cel mai activ jucãtor la aceastã vârstã, a sustinut o partidã demonstrativã pe „Arena sah Vaslui” cu juniorul Clubului C.S. Sergentul Vaslui, Denis Chiritescu de numai 10 ani. Partida s-a încheiat remizã.
8. Stiati cã… În 1910 Nicolae Tonitza picteazã primul tablou cu subiect sahist? Acesta a fost intitulat”Jucãtorii de sah”. Pe verso era scris: „În viatã ca si în sah trebuie sã stii sã profiti de un gest gresit al adversarului si asta nu e necinstit , din moment ce legea sahului si a vietii ti-o permite”.