SOMAJ… Sunt tot mai multe voci care vorbesc despre posibilele restructurãri din administratia localã pe perioada stãrii de urgentã, o perioadã care nu se stie cât va dura. Mai nou, Guvernul a introdus notiunea de somaj tehnic, la care pot apela si primãriile sau Consiliile Judetene, pentru a face economii la bugetele de salarii pe perioada crizei provocate de coronavirus. Dar, ce se va întâmpla cu adevãrat? În tarã, sunt primãrii care vorbesc de reduceri cu 20% a salariilor la unii functionari sau aplicarea acestui somaj tehnic. La Brasov, de exemplu, presedintele Consiliului Judetean Brasov a anuntat cã la nivelul institutiei se vor reduce cheltuielile cu resursa umanã. „În ceea ce priveste salariatii din Consiliul Judetean, în cazul acestora se va reduce timpul de muncã de la 40 la 32 de ore pe sãptãmânã cu diminuarea veniturilor. În aceste conditii, salariul va fi la nivelul a 80% din cel actual. Colegii din Consiliul Judetean Brasov au fost de acord cu aceastã decizie”, a declarat seful CJ Brasov. „Eu nu am de gând sã iau nicio astfel de decizie. Stiu cã sunt multi prosti în tara asta, dar nu vreau sã mã numãr si eu printre ei. Sunt bani de salarii, oamenii lucreazã la proiecte, lucrãrile continuã în judet, pentru ce sã dãm oamenii în somaj? Virusul vine si trece, noi ne continuãm activitatea”, a spus presedintele CJ Vaslui, Dumitru Buzatu.
Premierul Ludovic Orban a anuntat cã s-ar putea introduce mãsuri de eficientizare a modului în care se cheltuie banul public pe perioada stãrii de urgentã. Sunt mii, zeci de mii de bugetari din toate domeniile care stau acasã, nu fac nimic, dar îsi primesc salariile pe card, fãrã nicio problemã. „Pregãtim o reglementare în domeniu (domeniul public – n.r.). Sunt zone publice care nu pot fi afectate, în care avem nevoie de fiecare efectiv, ba chiar avem nevoie de resurse umane suplimentare. Nu putem afecta zona de sãnãtate, care înseamnã spitale, directii de sãnãtate publicã, ambulante, unitãti primiri urgente. De asemenea, nu putem afecta zona Ministerului Afacerilor Interne, cu toate efectivele de jandarmi, de pompieri, de politisti, nu putem afecta zona militarã. De asemenea sunt mai greu de afectat zone ca, de exemplu, zona Ministerului Muncii si Protectiei Sociale. Deci, sunt sectoare publice care sunt extrem de încãrcate si unde nu putem sã luãm astfel mãsuri oarecum similare cu somajul tehnic”, spune premierul, spunând cã sunt si sectoare publice unde se poate implementa decizia Guvernului. „Avem un mecanism relativ simplu, în care împãrtim angajatii, sã spun, în douã. Angajatii sunt gânditi în cele douã pãrti egale, fiecare parte sã poatã sã mentinã functionalitatea institutiei publice, si jumãtate din angajati lucreazã 15 zile, restul de 15 zile urmând sã fie într-o formã de somaj tehnic, plãtiti la fel cum se plãteste somajul tehnic, cu 75%. Restul de 15 zile vin la muncã ceilalti care au stat în somaj tehnic perioada respectivã. Ãsta este mecanismul pe care l-am gândit. Facem o analizã pe fiecare domeniu de activitate, vedem exact cum urmeazã sã fie implementatã o astfel de mãsurã, dar deja mãsura este gânditã si urmeazã sã fie implementatã, restul sunt chestiuni de detalii si de modul în care va fi structuratã ordonanta de urgentã prin care vom stabili aceastã mãsurã. Aceastã mãsurã va fi valabilã nu numai pentru administratia centralã, ci si pentru administratia localã si pentru toate entitãtile publice, inclusiv entitãtile publice care nu sunt în subordinea Guvernului de la nivel national, entitãti publice care sunt în subordinea Parlamentului sau unitãti autonome”, a explicat premierul.
Primarul municipiului Husi nu ia în calcul, deocamdatã, disponibilizarea unor angajati din primãrie
„Nu am gândit un plan de reducere a personalului sau a salariilor. Sã vedem ce hotãrâri de Guvern se dau în perioada urmãtoare. Eu voi plãti salariile, conform sumelor aprobate pe anul 2020, nu am probleme încã, rãmâne de vãzut ce se va întâmpla în iunie, dacã vom primi sau nu rectificarea de la Guvern, asa cum ne-au anuntat. Voi analiza dacã este nevoie de o diminuare a salariilor sau de a trimite oameni în somaj tehnic. Dar, pe cine sã trimit? Pe cei de la Directia de Asistentã Socialã, cu care am atât de mult de treabã, pe cei de la Politia Localã, pe cine? Eu nu stiu, încã, din ce bani voi plãti externalizarea serviciilor la spital, asta e marea mea problemã, acum. Voi vedea ce va fi”, a spus Ioan Ciupilan, primarul municipiului Husi.