DREPTATE LA SFÂNTU’ ASTEAPTÃ… A trecut mai bine de un an de când Sorin Jora, un angajat al fabricii de furaje proteice SC Safir SRL, a fost victima unui accident de muncã. Vasluianul era la serviciu când un cazan în care se afla fãinã proteicã a luat foc. În urma incendiului, acesta s-a ales cu douã degete de la mâna stângã amputate si cu 40 de zile de îngrijiri medicale. Pentru a masca incidentul, inginerul fabricii i-a cerut sotiei victimei sã declare cã accidentul a avut loc acasã, dupã ce soba din locuintã a explodat. O minciunã gogonatã, demontatã de controalele pe care Inspectoratul Teritorial de Muncã Vaslui le-a efectuat la firma respectivã. Pe fir au intrat si alte autoritãti ale statului, fãrã niciun folos însã! Au cãzut de acord cã bãrbatul a fost victima unui accident de muncã, dar cu toate astea, nimeni n-a dispus vreo mãsurã împotriva celor vinovati. Avocata pãrtii vãtãmate spune cã la mijloc ar fi vorba despre influenta pe care conducerea fabricii respective o are pe plan local. „Am înaintat numeroase adrese cãtre organele abilitate pentru a accelera solutionarea dosarului, cereri care au rãmas fãrã rãspuns. Considerãm cã este vorba despre influenta localã a societãtii Safir SRL, o firmã potentã financiar si despre care ne-am format opinia cã influenta sa localã este suficientã pentru a încetini demararea procedurilor. Având în vedere circumstantele cauzei, ne-am format opinia cã se urmãreste o pãrtinire a firmei în cauzã si avem bãnuiala cã întârzierea în demararea si finalizarea anchetei este generatã de influenta pe care o exercitã societatea în cauzã la nivel local”, a declarat Gianina Vera Porosnicu.
În ziua de 10 decembrie 2018, la ora 16:00, la fabrica de fãinuri proteice de la Chitcani, apartinând firmei SC Safir SRL, intrã la lucru o formatie compusã din patru lucrãtori: Claudiu B- sef de turã si manipulantii Jora Sorin, Eduard I. si Vasile T. Acestia urmau sã efectueze o turã dublã si sã iasã din schimb la data de 11 decembrie, la ora 8:00, dimineata. Toate lucrãrile au decurs normal pânã la ora 6:00 dimineata, când Jora Sorin observã cã în interiorul tubulaturii instalatiei de uscare a fãinii proteice a izbucnit un incendiu (s-a aprins fãina proteicã aflatã în curs de uscare), iar focul se manifesta si în exterior prin supraîncãlzirea tubulaturii si scorojirea vopselei. Lucrãtorul a anuntat imediat seful de turã care a oprit instalatia. Pus de superiorul sãu sã scoatã capacul instalatiei, Sorin Jora se conformeazã ordinului. „Am desfãcut suruburile si am vrut sã îndepãrtez capacul, tragând de mânere.Am tras pânã aproape de jumãtate când s-a auzit o huruialã care a împins puternic capacul în spate. Am sãrit imediat jos, am vãzut sânge la mâna stângã si mã ustura fatã si mâinile”, spune victima accidentului. Varianta sa este confirmatã si de seful de turã. „I-am zis lui Jora sã desfacã capacul ciclonului situat deasupra. Acesta a luat cheile si s-a apucat sã desfacã suruburile. Când a ajuns la ultimul, a izbucnit alarma la banda de metal de la încãrcare viscere si am plecat spre camera de comandã. Am fãcut câtiva pasi si am auzit o bufniturã. Când m-am întors, am vãzut fum si pe Jora venind spre mine, plin de funigine. Am observat cã era rãnit, sângera la mâna stângã.”
Varianta celor din conducere: „S-a accidentat la soba de acasã”
Cu mâna strivitã si cu arsuri pe fatã, vicitima a fost dusã la vestiare, unde colegii i-au acordat primul ajutor. Dupã câteva minute, bãrbatul a fost urcat într-o masinã si transportat la Spitalul Judetean de Urgentã Vaslui de cãtre un inginer al fabricii. Ajuns la Vaslui, Sorin Jora este consultat si trimis de urgentã, cu ambulanta, la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iasi, unde i-au fost amputate douã degete de la mâna stângã. Fiind într-o stare foarte gravã, bãrbatul îsi aminteste doar cã a fost întrebat de cadrele medicale ce explozie a avut la soba de acasã, de si-a strivit douã degete? Aceastã explicatie a fost datã medicilor chiar de cãtre inginerul fabricii, care la spital s-a recomandat un „prieten de familie”. De altfel, acesta a încercat sã o convingã si pe sotia lui Jora sã meargã pe varianta accidentului acasã . „Mi-a spus sã declar cã accidentul a avut loc acasã, deoarece el asa declarase la spital, cã a explodat soba de acasã”, declarã femeia.
Autoritãtile au cãzut de acord cã bãrbatul a fost victima unui accident de muncã
Pe data de 7 martie 2019, dupã trei luni de cercetãri, agentul de politie care se ocupã de acest caz dispune începerea urmãririi penale, sub aspectul sãvârsirii a trei infractiuni. ” Din cuprinsul actului de sesizare rezultã cã în dimineata zilei de 11.12.2018, numitul Jora Sorin, domiciliat în comuna Rosiesti, angajat al fabricii de furaje proteice situatã în localitatea Chitcani, comuna Costesti, administratã de Safir Gheorghe, a fost victima unui acident de muncã, produs în incinta fabricii, fiind transportat de cãtre inginerul prezent la fata locului la Spitalul Judetean de Urgentã Vaslui, ulterior fiind transferat la o unitate spitaliceascã din municipiul Iasi, unde i-au fost amputate douã degete la mâna stângã. Vãzând cã actul de sesizare îndeplineste conditiile prevãzute de lege si cã nu existã vreunul dintre cazurile care împiedicã punerea în miscare sau exercitarea actiunii penale, în temeiul articolului 305 alin (1) si (2) din Cod de procedurã penalã, dispun începerea urmãririi penale în cauzã cu privire la infractiunile de „vãtãmare corporalã din culpã”, „neluarea mãsurilor legale de securitate si sãnãtate în muncã”, „nerespectarea mãsurilor legale de securitate în muncã, fapte prevãzute si pedepsite de art 196, alin3, 349 si 359 din Cod Penal”. Confirmarea accidentului de muncã vine si de la Inspectoratul Teritorial de Muncã Vaslui. Pe 28 ianuarie, reprezentantii institutiei îi trimit lui Sorin Jora urmãtoarea înstiintare : „Cu privire la aspectele semnalate de dumneavoastrã, vã aducem la cunostintã urmãtoarele: -angajatorul nu a comunicat producerea evenimentului în care ati fost implicat în data de 11.12.2018; – societatea Safir SRL a cercetat evenimentul în care ati fost implicat si, în urma verificãrilor ITM Vaslui, fost avizat dosarul de cercetare ca fiind accident de muncã care a produs incapacitate temporarã de muncã; – au fost dispuse mãsuri pentru remedierea neconformitãtii constatate si aplicate sanctiuni contraventionale”.
Dosarul a intrat în pãmânt
Având dreptatea de partea sa, Sorin Jora asteaptã, de mai bine de un an, ca institutiile statului român sã aplice legea si sã-i tragã la rãspundere pe cei vinovati. Victima accidentului de muncã va mai trebui sã astepte pentru cã, potrivit avocatei sale, pânã la aceastã orã nu s-a fãcut nici o audiere în dosar, camerele de supraveghere din fabricã au fost înlocuite, iar martorii incidentului si-au schimbat locul de muncã si nu mai sunt de gãsit. „De la data producerii accidentului, nicio audiere nu s-a fãcut. Eu nu am mai vãzut asa ceva, este incredibil ce se petrece în acest caz. Nu s-a luat nicio declaratie, nu s-au ridicat camerele video, care am înteles cã între timp au dispãrut, trebuiau audiati colegii de la locul de muncã, care am înteles cã si ei au plecat de acolo. Omul ãsta nu va mai putea munci niciodatã în conditii normale, pentru cã a rãmas fãrã douã degete si nimeni nu-i face dreptate. Se tãrãgãneazã dosarul, în avantajul victimei cu sigurantã nu! Noi am înaintat numeroase adrese cãtre organele abilitate pentru a accelera solutionarea dosarului, cereri care au rãmas fãrã rãspuns. Considerãm cã este vorba despre influenta localã a societãtii Safir SRL, o firmã potentã financiar si despre care ne-am format opinia ca influenta sa localã este suficientã pentru a încetini demararea procedurilor. Având în vedere circumstantele cauzei, ne-am format opinia cã se urmãreste o pãrtinire a firmei în cauzã, si avem bãnuiala cã întârzierea în demararea si finalizarea anchetei este generatã de influenta pe care o exercitã societatea în cauzã la nivel local”, ne-a declarat Gianina Vera Porosnicu, avocata pãrtii vãtãmate.
„Nu stim unde este dosarul”
Contactat telefonic, Iulian Safir, administratorul fabricii de furaje proteice, ne-a declarat cã a încercat sã studieze dosarul, numai cã Parchetul nu-l mai gãseste. „M-am întâlnit cu fostul angajat si cu avocata dumnealui anul trecut, în Vaslui. Ei au cerut pagube de 100.000 de lei. Nu am acceptat si le-am zis cã ne vedem în instantã. Am trimis solicitare la Parchet, precum cã dorim sã vedem în ce stadiu se aflã ancheta, dar ni s-a comunicat cã nu gãsesc dosarul. Eu îmi tot întreb avocatul, pentru cã mã mustrã constiinta pe tema asta, iar dumnealui îmi spune cã nu a primit nimic de la Parchet. Eu am adrese trimise la Parchet, pot sã fac dovada la ceea ce spun. Domnul avocat mi-a spus cã la Parchet se întâmplã foarte des sã nu gãseascã dosarele, sau sã dea rãspuns mai târziu. Nu fugim de nicio responsabilitate, vrem doar sã vedem dosarul si sã rezolvãm problema pe cale legalã, chiar dacã asta înseamnã sã ajungem în instantã. Din punctul meu de vedere, acel fost angajat s-a lãsat influentat de avocata lui, care cu asta se ocupã, vâneazã firmele mari”, a precizat conducerea fabricii de furaje proteice.