NOUTÃTI… Schimbãri importante pentru toti elevii din România. Ministerul Educatiei a anuntat ieri cã situatia scolarã a acestora se va încheia cu minimum douã note si, acolo unde este cazul, se va adãuga notã din tezã (ex. Limba si literatura românã, matematicã). Subiectele pentru tezele din semestrul al II-lea vor fi concepute doar din ce s-a studiat pânã la data de 11 martie 2020. Evaluãrile pentru clasele a II-a, a IV-a, a VI-a, olimpiadele si concursurile scolare, precum si simulãrile pentru examenele nationale vor fi anulate. De asemenea, va fi anulatã si sesiunea specialã a examenului national de Bacalaureat pentru olimpici. În functie de data la care se vor relua cursurile, probele scrise ale Evaluãrii Nationale si ale examenului national de Bacalaureat ar putea fi organizate în luna iulie. Programele de examen nu vor cuprinde materia aferentã semestrului al II-lea.
Potrivit Ministerului Educatiei si Cercetãrii, în contextul informatiilor detinute pânã în prezent privind evolutia pandemiei de SARS-CoV-2, scenariul de lucru prevede reluarea cursurilor în învãtãmântul preuniversitar si universitar în decursul lunii iunie. „În functie de evolutia pandemiei de coronavirus, aceste mãsuri pot suferi modificãri. Calendarele pentru înscrierea în clasa pregãtitoare, grãdinitã si cel de mobilitate a personalului didactic vor fi decalate.
Calendarele aferente proceselor amintite mai sus (n.r. examenele de Evaluarea Nationalã si Bacalaureat) vor fi anuntate imediat ce va fi stabilitã data reînceperii cursurilor. În învãtãmântul superior, activitãtile se vor desfãsura în mediul online. Activitãtile care impun interactiunea „fatã în fatã” vor fi recuperate modular, intensiv, dupã încetarea stãrii de urgentã. Admiterea la ciclul de licentã în învãtãmântul superior se va organiza dupã sustinerea Examenului National de Bacalaureat, iar admiterea la masterat sau doctorat se va organiza dupã sustinerea examenului de licentã sau disertatie. Ministerul Educatiei si Cercetãrii urmãreste cu mare atentie ce se întâmplã în celelalte state, iar Monica Anisie, ministrul Educatiei si Cercetãrii, se aflã în contact direct cu toti ministrii educatiei, astfel încât, în functie de evolutia situatiei, sã existe o corelare între deciziile care se iau la nivelul tãrilor UE”, a transmis Ministerul Educatiei.
„Am început deja sã asigurãm tablete pentru elevii din comunitãtile dezavantajate”
În conferinta de ieri, ministrul educatiei a declarat cã autoritãtile sunt constiente cã în acest moment existã comunitãti în care accesul la tehnologie este dificil, însã se fac eforturi mari pentru sprijinirea acestora: „Trecem cu totii printr-o perioadã destul de dificilã, perioadã cu care nu ne-am mai confruntat. Pentru a ne proteja sãnãtatea noastrã si a celor din jur suntem nevoiti sã stãm cât mai mult timp în casã. Astfel, pentru siguranta noastrã, Comitetul National pentru Situatii Speciale de Urgentã a hotãrât sã suspende cursurile pentru o perioadã initial de douã sãptãmâni. Ulterior, presedintele României, dl Klaus Iohannis, a decretat stare de urgentã, iar cursurile au continuat sã rãmânã suspendate atât în unitãtile de învãtãmânt preuniversitar, cât si în universitãti. În aceastã perioadã, Ministerul Educatiei si Cercetãrii (MEC) a fost în strânsã legãturã cu cadrele didactice, cu inspectoratele scolare, astfel încât sã fie pãstrat contactul dintre elevi si scoalã. Am recomandat realizarea de lectii suport online si suntem constienti cã la acest moment mai existã comunitãti în care accesul la tehnologie este dificil. Astfel, am realizat un parteneriat cu televiziunea publicã, iar elevii claselor a VIII-a si a XII-a au posibilitatea de a se pregãti suplimentar pentru examenele nationale pe care le vor sustine în curând. Am început deja sã asigurãm tablete pentru elevii din comunitãtile dezavantajate, cu sprijinul Universitãtii de Stiinte Agronomice si Medicinã Veterinarã din Bucuresti, precum si al altor asociatii neguvernamentale”, a explicat ministrul Educatiei.