ADEVÃRURI BIBLICE… Preasfintitul Pãrinte Episcop Ignatie a sãvârsit Liturghia Darurilor mai înainte sfintite la Paraclisul Episcopal din Husi, în dupã-amiaza zilei de luni, 06 aprilie 2020. „Patima care tulburã cel mai mult sufletul unui om si îl destabilizeazã, este mândria, care poartã nenumãrate fete, ia foarte multe forme în viata noastrã. Cel mai des se manifestã în relatia cu semenii nostri.”, a spus PS Ignatie, care a trimis astfel un mesaj clar, despre singurãtate, mai bine zis „Acest fel de singurãtate în care nu Îl mai ai pe Dumnezeu. Ai divortat de Dumnezeu. Ți-ai asumat sã te distantezi, sã trãiesti la ani luminã de Dumnezeu.”, dupã cum a arãtat Înalt Prelatul în cuvântarea sa.
În cuvântul de învãtãturã, Preasfintia Sa a vorbit despre modul în care fiecare poate sã dobândeascã linistea sufleteascã si pacea cu sine si cu cei din jur:
„Astãzi îl pomenim pe Sfântul Grigorie Sinaitul, unul dintre cei mai minunati sfinti ai unei miscãri cunoscute în Biserica noastrã sub numele de isihasm. Isihasmul este un curent duhovnicesc în care cãlugãrii decideau sã se desprindã de tot ceea ce este lumesc, atât din punct de vedere spatial, cât mai ales din punct de vedere spiritual. Ei cãutau sã dobândeascã linistea, pacea interioarã. Fiecare dintre noi tânjim foarte mult dupã aceastã pace si liniste interioarã. Nu putem sã dobândim aceastã liniste interioarã dacã în noi este multã zarvã si gãlãgie a patimilor.
Patima care tulburã cel mai mult sufletul unui om si îl destabilizeazã, este mândria. Mândria poartã nenumãrate fete, ia foarte multe forme în viata noastrã. Cel mai des se manifestã în relatia cu semenii nostri. Ne îndreptãtim în orice moment. Ne este greu sã primim un sfat sau un îndemn. Tinem foarte mult la opiniile si analizele noastre. Ne credem superiori si ne comportãm cu foarte mult dispret si arogantã fatã de semenii nostri. Din mândrie calomniem, batjocorim si murdãrim, cu foarte multã usurintã, identitatea semenului nostru”., a spus PS Ignatie.
Singurãtatea în care te adâncesti în relatia ta cu Dumnezeu.
Pãrintele Episcop Ignatie a explicat afirmatiile Sfântului Grigorie Sinaitul, potrivit cãruia «nimic nu face asa de mult inima zdrobitã si sufletul smerit ca singurãtatea întru cunostintã si tãcerea despre toate».
„Când simti cã esti singur si te plictisesti, iar aceastã plictisealã genereazã în tine o stare de deznãdejde, de deprimare, este clar cã aceastã singurãtate este una patologicã. Nu îti este beneficã si te distruge sufleteste. Acest fel de singurãtate este una în care nu Îl mai ai pe Dumezeu. Ai divortat de Dumnezeu. Ți-ai asumat sã te distantezi, sã trãiesti la ani luminã de Dumnezeu. Aceastã formã de singurãtate este una care te deprimã si te distruge. Îti vine sã urli de faptul cã nimic nu are niciun sens pentru tine. Este cea mai groaznicã singurãtate, pentru cã este fãrã Dumnezeu. Omul care trãieste singurãtatea ca o formã de dezbinare, este un om care bodogãneste, nu este multumit de nimic. Totul i se pare cã este de-a valma, fãrã niciun sens”, a mai cuvântat Ierarhul Husilor.
Cele sase patimi care alungã linistea sufleteascã
Preasfintia Sa a enumerat patimile care, în opinia Sfântului Grigorie Sinaitul, alungã linistea sufleteascã si echilibrul interior:
„Sfântul Grigorie Sinaitul spune cã nimic nu pãgubeste asa de mult starea de linistire si nu îi rãpeste puterea ei dumnezeiascã, ca patimile cuprinzãtoare. Dacã sunt douã virtuti esentiale, care ne ajutã sã ne procurãm linistea – «singurãtatea întru cunostintã» si «tãcerea despre toate», în contrast pot fi sase patimi care nu fac altceva decât sã ne fure linistea lãuntricã.
Prima dintre ele este îndrãzneala. Esti un om obraznic. Crezi cã ti se cuvine totul. Crezi cã te poti pronunta asupra oricãrui lucru, indiferent de competentele pe care le detii. Aceasta este una dintre marile metehne ale omului de astãzi. Peste tot trebuie sã îsi bage nasul, se pronuntã asupra oricãrui lucru. În perioada aceasta de crizã, toti suntem «doctori», toti suntem «specialisti» si ne pronuntãm. Citim câte ceva si ne dãm cu pãrerea. Ar trebui, fiecare dintre noi, sã ne vedem propriile limite. Sã nu încercãm sã emitem opinii acolo unde nu detinem niciun fel de competentã. Aceasta este îndrãzneala. Într-o exprimare mai durã, sunt oameni cu tupeu. Nu îi intereseazã, îsi bagã nasul în orice si peste tot. Aceastã îndrãznealã este semn cã nu existã liniste interioarã.
Un alt pãcat este lãcomia pântecelui – mãnânci foarte mult. Un alt pãcat este vorba multã. Aceasta îti furã linistea. Împrãstierea – nu reusim sã fim ordonati, disciplinati, mai ales cu noi însine. Apoi sã cerem celorlalti acest lucru. În general, exigentele sunt inversate. Avem pretentia ca ceilalti sã fie foarte disciplinati, dar în viata noastrã este o adevãratã debandadã. Urmeazã apoi înfumurarea. Ultima este pãrerea de sine. Sfântul Grigorie Sinaitul o numeste «doamna patimilor». Ai pãrere grozavã despre tine. Te crezi briliant, centrul universului. Toti trebuie sã se conformeze dupã ideile, analizele si pãrerile tale.
Dacã nu vom fi atenti la patimile acestea, pe care le-am însirat, vom pierde orice brumã de liniste. Dacã dorim sã dobândim linistea, sã încercãm sã ne gãsim momentele noastre de singurãtate întru cunostintã. «Tãcerea despre toate» ne procurã starea de liniste si inima caldã”. A încheiat PS Ignatie, care a trimis alte sãgeti pline de Adevãr Biblic cãtre oamenii cei mai cuprinsi de cele sase patimi si a cãror liniste sufleteascã … nu existã!