STATI ACASÃ!
SANCTIUNI…Incredibil, dar în ultimele 24 de ore nu au mai ajuns în judetul Vaslui persoane care sã fi venit din strãinãtate si care, în mod automat, sunt trecute în carantinã institutionalizatã. Conform statisticilor Directiei de Sãnãtate Publicã Vaslui, la rubrica „persoane carantinate în ultimele 24 de ore” este un mare zero, în timp ce alte 546 sunt deja în carantinã, cu pazã de la Politie sau Jandarmerie. Alte 2.384 de persoane stau deja în izolare, fie pentru cã au ajuns în judet de dinainte de a intra în vigoare Ordonanta Militarã nr. 7, fie pentru cã au intrat în contact cu persoane infectate. Dar, cel mai trist este cã multi vasluieni nu înteleg sã stea în case si sã respecte deciziile autoritãtilor. Peste 160 de persoane au fost amendate, în ultimele 24 de ore, pentru cã au nesocotit Ordonantele Militare, iar valoarea amenzilor ajunge la aproape 500.000 lei.
Suntem deja la borna 15, a numãrului de cazuri de coronavirus în judetul Vaslui, iar autoritãtile cautã solutii pentru ca acest numãr sã nu mai creascã. De luni, în tot judetul s-a introdus obligativitatea purtãrii mãstilor de protectie în spatiile publice, desi dacã întrebi la farmaciile din tot judetul primesti invariabil acelasi rãspuns: „Nu avem”. În aceste zile, patrule mixte de politisti, jandarmi, politisti locali si militari din cadrul Ministerului Apãrãrii Nationale patruleazã pe strãzi si verificã respectarea mãsurilor dispuse prin Ordonantele Militare. Multi vasluieni sfideazã în continuare organele de control. Ne-am convins ieri dimineatã, în plin centru civic, la Vaslui, acolo unde ar fi trebuit sã fie politisti si jandarmi care sã patruleze. Un grup de 11 persoane, majoritatea de etnie romã, au stat de vorbã cam 30 de minute, fãrã sã le pese de restrictiile impuse de ordonantele militare. Abia dupã ce locatarii din centru, sãtui de stat în casã, s-au revoltat pe situatie, politistii si jandarmii i-au luat la întrebãri pe cinci dintre ei. Se pare cã niciunul nu avea niciun document impus de ordonantele militare asupra sa, asa cã au primit amenzi aspre pentru comportamentul lor sfidãtor. Statistic, în ultimele 24 de ore, 304 politisti din cadrul Inspectoratului de Politie Judetean Vaslui si efective ale politiei locale au verificat modul de respectare a mãsurii de izolare în cazul a peste 2.080 de persoane, 729 locatii de izolare/carantinare, precum si 191 de societãti comerciale. Fatã de persoanele care nu au respectat mãsurile privind restrictionarea circulatiei au fost applicate 167 de sanctiuni contraventionale, în valoare de 479.000 lei, în medie câte 2.500 de lei de persoanã. Sumele sunt mari, iar organele de control nu iartã pe nimeni. Tot în acest interval, nu au fost înregistrate dosare penale pentru zãdãrnicire sau fals în declaratii. Jandarmii au intrat si ei în actiune si au dat douã amenzi, unor persoane fizice, în valoare de 4.000 de lei.
Primarul Vasluiului, reactie energicã: „Punem covorase cu dezinfectanti la toate scãrile de bloc”
Prin hotãrârea nr. 7 a Comitetului Local pentru Situatii de Urgentã, primarul Vasile Pavãl a decis sã respecte prevederile ordonantelor militare si a anuntat cã se vor monta covorase cu dezinfectanti la intrarea în fiecare scarã de bloc. O decizie guvernamentalã anunta cã trebuie montate zone cu recipienti pentru dezinfectare în fiecare scarã de bloc din România. Mãsura luatã de primarul Pavãl, care va fi pusã în aplicare de Goscom Vaslui SA, este si mai bunã si asigurã un maxim de protectie pentru toti locatarii, care se vor dezinfecta la intrarea în scarã. „Se vor monta covorase pentru dezinfectarea si igienizarea încãltãmintei, în toate cele 989 de scãri din oras.
Pentru vasluienii care îsi pun întrebãri privind modul de deplasare pe perioada situatiei de urgentã, iatã rãspunsurile!
Grupul de Comunicare Strategicã a oferit, zilele acestea, mai multe rãspunsuri la o serie de întrebãri punctuale, pe care fiecare vasluian si le pune, în contextul respectãrii ordonantelor militare. Iatã o serie de întrebãri si rãspunsurile oferite de autoritãti, care vã pot ajuta în aceste zile.
Întrebare: Un locuitor din Bucuresti ar putea sã meargã, de pildã, sã le ducã medicamente si alimente pãrintilor lui domiciliati în judetul Vaslui?
Rãspuns: Actul normativ nu impune o limitã de distantã. Referitor la întrebarea dumneavoastrã punctualã, da, un cetãtean din București poate merge în Vaslui pentru a-și îngriji pãrintii.
Întrebare: Ce înseamnã în kilometri, de pildã, „deplasare scurtã, lângã domiciliu”? Cei care fac jogging ar trebui sã alerge doar în jurul blocului sau si pe strãzile alãturate? Care e distanta maximã permisã?
Rãspuns: Activitãtile fizice, sportive, trebuie realizate în jurul domiciliului sau al locului în care cetãtenii locuiesc în fapt, în jurul gospodãriei, casei, blocului și nu în parcuri, locuri de joacã, terenuri de sport, etc. De asemenea, reamintim cã sunt interzise activitãtile fizice colective.
Întrebare: Animalele de companie trebuie plimbate doar în jurul blocului sau proprietarii lor pot merge si în parcurile din apropiere? Cât au voie sã se îndepãrteze de domiciliu?
Rãspuns: Plimbarea zilnicã a animalelor de companie trebuie realizatã în jurul domiciliului sau al locului în care cetãtenii locuiesc în fapt, în jurul gospodãriei, casei, blocului și nu în parcuri, locuri de joacã, terenuri de sport etc.
Întrebare: Un producãtor agricol din Cluj, de pildã, poate veni sã vândã cartofi în Bucuresti?
Rãspuns: Legislatia aflatã în discutie nu impune o limitã de distantã, dar logica acestor restrictii este aceea de a evita cât mai mult contactul între persoane, tocmai pentru a limita rãspândirea infectãrii cu noul tip de coronavirus. Astfel, deși nu este stabilitã o limitã de distantã, recomandãm producãtorilor agricoli sã se deplaseze pe distante cât mai scurte.
Întrebare: Este permisã circulatia persoanelor care nu au împlinit vârsta de 18 de ani în afara locuintei/gospodãriei, pentru activitãtile mentionate la pct. 5 si 6?
Rãspuns: În ceea ce privește minorii cu vârsta cuprinsã între 0 și 16 ani, deplasarea acestora în afara locuintei trebuie efectuatã sub supravegherea sau cu încuviintarea pãrintilor sau a tutorelui legal. În contextul epidemiologic actual, recomandãm limitarea la minim a acestor deplasãri.
Întrebare: Dacã da, cine trebuie sã completeze declaratia pe propria rãspundere în cazul minorilor care nu au împlinit 16 ani si, respectiv, în cazul minorilor între 16-18 ani?
Rãspuns: În cazul minorilor sub 16 ani declaratia trebuie completatã și semnatã de unul dintre pãrinti sau de tutorele legal. Minorii cu vârste cuprinse între 16 și 18 ani completeazã și semneazã singuri declaratia pe propria rãspundere, cu mentiunea cã aceștia trebuie sã respecte conditiile individuale de deplasare și cã le este interzisã participarea la activitãti fizice colective. De asemenea, minorii cu vârste cuprinse între 16 și 18 ani vor avea asupra lor și documentele de identitate.
Un gest de suflet al primarului comunei Vetrisoaia, pentru cadrele medicale de la Spitalul Judetean de Urgentã
Doi oameni inimosi, Corneliu Stângã, primarul comunei Vetrisoaia, si George Doroftei, au donat cãtre Spitalul Judetean de Urgentã un tunel de dezinfectare. Donatia vine de la firma familiei lui Corneliu Stângã, Agrovet, în colaborare strânsã cu un alt vetrisan, George Doroftei, cel care detine o firmã în judetul Iasi, cea care a adus în zona Moldovei astfel de tunele de dezinfectare pentru spitale. Acest echipament are drept scop dezinfectarea cadrelor medicale si a pacientilor din cea mai mare unitate medicalã din judetul Vaslui. „Ne bucurãm extrem de mult cã am reusit sã primim acest aparat într-un timp atât de scurt. Acest tunel va putea fi folosit pentru mãsurile de prevenire a rãspândirii virusului COVID-19. Nu pot decât sã mã bucur cã persoana care stã la baza firmei care produce acest inovativ dispozitiv de dezinfectare este chiar din comuna noastrã. Vreau sã-i multumesc personal, pe aceastã cale, domnului George Doroftei pentru promptitudinea de care a dat dovadã dupã solicitarea mea. Sã ne vedem sãnãtosi!”, a spus primarul comunei Vetrisoaia.
La Suletea, primãria s-a implicat în fabricarea mãstilor
Mai multe croitorese din comuna Suletea au rãspuns „Prezent” la apelul lansat de primarul Ciprian Tamas si au început sã confectioneze mãsti de protectie. Primãria asigurã materia primã, iar voluntarele muncesc la masinã ore întregi, în fiecare zi, pentru a asigura fiecãrui localnic o astfel de mascã. „Multumesc din tot sufletul voluntarelor noastre! Sunteti minunate, fetelor! Cu ajutorul vostru, fiecare locuitor al comunei noastre va primi aceastã mascã de protectie! Dacã preturile au luat-o razna si o mascã a ajuns sã coste chiar si 10-15 lei la farmacie, nevoia ne învatã! Sã vã dea Bunul Dumnezeu multã sãnãtate si binele fãcut locuitorilor comunei noastre sã vã fie rãsplãtit înzecit!”, este mesajul de multumire al primarului Tamas.