TÃIERI…”Imuni” pânã acum la COVID-19, în timp ce mediul privat e la pãmânt, bugetarii primesc o loviturã durã din partea Guvernului. Ministrul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, a anuntat cã în zilele urmãtoare vor fi anuntate mai multe mãsuri care îi vor viza în special pe salariatii de la stat. Potrivit oficialului, angajatii din sectorul public nu vor mai beneficia de sporurile acordate pentru munca în conditii deosebite, dificile sau periculoase.
In timp ce angajatul din privat este obligat sã munceascã de acasã pentru 75% din salariul brut, dar nu mai mult de 2400 de lei, bugetarii care lucreazã în aceleasi conditii continuã sã aibe salarii de 4.000, 8.000 chiar si 15-20.000 lei. In timp ce privatii si-au închis activitãtile, „armata” de functionari publici a rãmas în acelasi efectiv numeric, fãrã a avea vreun stres pentru ziua de mâine. In timp ce firmele si antreprenorii doneazã milioane de euro pentru spitalele din tarã, pensiile speciale si nemeritate se plãtesc la timp! Solidaritatea mult clamatã de toatã lumea se manifestã în aceste zile, de grea încercare pentru economia româneascã, doar din partea celor care duc greul în tara asta.
Sporul de periculozitate se transformã în sporul „de sufragerie” si va avea zero valoare!
Pentru a mai echilibra situatia, Virgil Popescu, ministrul Economiei, Energiei si Mediul de Afaceri a anuntat mai multe mãsuri în sectorul public, printre care si tãierea unor sporuri. „Avem discutii în Guvern si evident cã luãm în calcul mai multe scenarii referitoare si la personalul bugetar. În primul rând ar trebui sã stiti cã un bugetar când stã acasã nu mai primeste acele sporuri. Deci cu asta din start este diminuat acel salariu. Avea foarte multe sporuri, spor de antenã, spor de periculozitate. Acelea nu le mai primeste. Se lucreazã probabil la Ministerul Muncii la o analizã pe acest subiect si sunt convins, am vãzut si o declaratie a premierului Ludovic Orban, cã lucreazã la acest lucru. Eu sunt convins cã se va ajunge pânã la urmã la o decizie care se va lua cu privire la acest aspect. Noi am cerut, cel putin eu, am cerut tuturor din mediul privat o solidaritate si este normal sã existe o solidaritate la nivel national a tuturor, în asa fel încât sã trecem cu bine toti peste aceastã crizã”, a declarat Virgil Popescu.
155.000 de români au fost concediati, în vreme ce alti 800.000 sunt în somaj
Din cauza rãspândirii agresive a noului tip de coronavirus, tot mai multe persoane sunt trimise în somaj tehnic sau, mai rãu, pur si simplu concediate. Concret, 155.000 de cetãteni români au rãmas fãrã locuri de muncã, potrivit datelor furnizate de Ministerul Muncii. Contractele lor au fost încetate ca urmare a întreruperii activitãtii pe o perioadã nedeterminatã, în timp ce aproximativ 800.000 se aflã în somaj tehnic. Cele mai multe concedieri s-au înregistrat în domenii precum comert, hoteluri si restaurante sau constructii. Vasluiul este unul dintre cele mai afectate judete din tarã, cu peste 6000 de persoane care au rãmas fãrã loc de muncã în ultima lunã.