LA MUNCÃ… Într-o perioadã în care amenintarea pandemiei cu coronavirus tine oamenii în casã, crescãtorii de animale sunt obligati sã iasã la muncã. Si asta pentru cã sunt constienti de faptul cã agricultura va fi salvarea tãrii, la finalul acestei crize. Un astfel de exemplu este dat de asociatia crescãtorilor de animale din Focseasca, comuna Tãcuta. Cu declaratiile pe propria rãspundere în buzunar, crescãtorii de animale au iesit la igienizarea pãsunilor si la aruncat îngrãsãminte. „Avem sute de animale care au nevoie de hranã, mai ales în perioada aceasta. Amenintarea aceasta nu trebuie sã ne sperie. Din contra, ar trebui sã ne uneascã si sã facem tot ceea ce trebuie pentru agricultura româneascã, chiar dacã suntem cultivatori de cereale sau crescãtori de animale. Va urma o crizã economicã si tara asta va avea nevoie de noi”, spune Mihai Enache, crescãtor de animale din Focseasca.
Într-o perioadã în care economia pare paralizatã, singurii care mai au activitate si sunt lãsati sã-si vadã de treabã sunt cei din agriculturã. Un astfel de exemplu sunt crescãtorii de animale din Focseasca, comuna Tãcuta. Au iesit la muncã, cu declaratiile în buzunar. Nu le este teamã de amenintarea coronavirusului. Teamã le este de faptul cã, în câteva luni, cele câteva sute de animale pe care le cresc nu vor avea ce sã mãnânce. „Suntem crescãtori de animale si ne gândim la ceea ce au nevoie animalele acestea pentru supravietuire. Pandemia aceasta se va sfârsi peste o lunã sau douã si viata îsi va relua cursul ei normal. Abia atunci oamenii îsi vor da, poate, seama, cât de importantã este agricultura pentru tara asta. Noi muncim si acum am iesit la câmp, cu declaratia în buzunar, pentru a pregãti pãsunile. Aruncãm cu îngrãsãminte acum si, peste câteva sãptãmâni, animalele vor avea ce mânca. Nu stim ce va fi dar toatã lumea sperã cã vom trece cu bine peste aceastã perioadã”, spune Mihai Enache, crescãtor de animale din Focseasca. De cealaltã parte, marii fermieri au amortit în asteptarea unor vremuri mai bune pentru a trece la însemântãri. De asemenea, Directia Agricolã Vaslui dã asigurãri cã nu sunt si nu vor fi probleme în asigurarea de îngrãsãminte necesare în aceastã perioadã. „Probleme sunt în ceea ce priveste furajarea animalelor dar acestea sperãm sã se rezolve mai ales cã sunt anuntate ploi în cantitãti însemnate. Vom iesi din aceastã situatie si sperãm cã va fi bine pentru toti”, spune si directorul directiei agricole, Gigel Crudu.
Fermierii din Focseasca demonstreazã cã se poate
În timp ce, de mai bine de trei ani, primarul comunei Tãcuta, nu reuseste sã dea în folosintã pãsunea comunei rãmasã nelicitatã, în Focseasca, crescãtorii de animale demonstreazã cã se poate. Si asta pentru cã, în 2016, au refuzat sã strice contractul pe care-l aveau cu fosta conducere a primãriei, la preluarea mandatului noului primar liberal. De atunci, membrii asociatiei au investit banii primiti ca subventii de la APIA si asa au apãrut 30 de hectare noi de pãsune preluate, la început, neeligibile (pãsune ce trebuia curãtatã înainte de a putea fi folositã – n.r.), trei puturi si adãpãtori pentru animale. De asemenea, din doi în doi ani, pãsunea este fertilizatã cu îngrãsãminte. „Avem, în asociatie, aproximativ 3000 de oi, 187 de vaci, 66 vitei si 80 de cai. De aceea, am decis ca, în 2016, când la conducerea comunei a venit un nou primar, sã nu renuntãm la contract. L-am pãstrat si bine am fãcut. Vedem si noi ce se întâmplã cu pãsunea rãmasã în administrarea primãriei si nu e bine. Crescãtorii de animale pierd bani. Noi ne vedem de treabã. Anul acesta am cumpãrat îngrãsãminte si am fãcut fertilizarea. Cele trei puturi asigurã apã si în caz de secetã. Mai greu este cu mâna de lucru care nu prea se gãseste atunci când este vorba de igienizare, dar am achizitionat un utilaj special si ne descurcãm si cu asemenea lucrãri”, spun crescãtorii de animale din Focseasca. De cealaltã parte, oamenii din comunã vorbesc despre faptul cã o asociatie asemãnãtoare existã si la Micesti. În schimb, cea din care fãceau parte crescãtorii de animale din Tãcuta si Protopopesti a fost desfiintatã.