Numit de curând ministru al Sănătății, doctorul Nelu Tătaru a reușit să convingă opinia publică de profesionalismul său. Vizitele făcute zilele trecute în principalele focare de infecție cu coronavirus, dar și discursul din conferința de presă de ieri i-au făcut pe mulți lideri de opinie din țară să afirme că, în această perioadă grea pentru sistemul medical românesc, hușeanul e omul potrivit la locul potrivit. Jurnaliștii Cristian Tudor Popescu și Lucian Mândruță, dar și omul de afaceri Adrian Porumboiu sunt doar câțiva dintre cei care au declarat public că dr. Nelu Tătaru gestionează situația cu profesionalism.
Lucian Mândruță: „Echipa de comunicatori și decidenti începe să se cearnă și să învețe. Nelu Tătaru e foarte bun: nu doar vorbește, dar și face. Johannis e mai ferm și mai prezidential, cu discurs mai rapid și mai puternic. Începem să avem leadership.
Nelu Tătaru, lăudat de omul de afaceri Adrian Porumboiu: „bag mâna în foc pentru el”
Adrian Porumboiu: „Nu doar că îl știu pe Nelu Tătaru, dar îl cunosc foarte, foarte bine! A fost și director al spitalului din Huși. E un om admirabil, garantat curat, bag mâna în foc pentru el! Pentru ce situație traversăm, e o variantă ideală. Va avea de gestionat ceva infernal, dar se va zbate. La el se muncește cu ziua, nu cu ora, ceea ce cred că e nevoie acum în sistemul medical”, a declarat omul de afaceri imediat după ce dr. Nelu Tătaru a fost învestit ministru al Sănătății.
CTP: „A vorbit ca un profesionist tot timpul și a reușit – e foarte interesant, pentru că nu și-a propus lucrul ăsta – să nu fie patetic în sensul american al cuvântului”
Cristian Tudor Popescu (CTP), la Digi24: Aș vrea să remarc la domnul ministru Tătaru o condiție pulmonară remarcabilă, de excepție, mai ales în condițiile actuale, când e greu cu respirația. Reușește să aibă un debit verbal formidabil, să spună foarte multe cuvinte în unitatea de timp, rămânând în același timp inteligibil, ceea ce este greu, și păstrându-și eficiența de comunicare. A reușit să comunice un volum foarte mare de idei și date pe unitatea de timp. Lucrul cel mai important, dincolo de cifrele pe care le-a rostit, care sigur că plauzibilizează discursul – când rostești cifre, și mai ales cifre în colțuri, nu cifre rotunde, adică 842, 159, nu 1.000 cum a zis atunci la Suceava într-un moment de mai puțină inspirație, domnul ministru – deci când rostești astfel de cifre devii mai credibil. Bineînțeles că ele pot fi verificate. Cetățenii nu pot să o facă, dar poate să o facă presa.
Lucrul cel mai însemnat pe care l-a comunicat domnul Tătaru, după părerea mea, este faptul că are controlul. Nu înseamnă că a rezolvat problemele. Că cineva poate să spună „Da, se aduc măști acum, se aduc combinezoane… Dar de câte e nevoie? E prea puțin”. (…) Domnul Tătaru pe mine m-a convins că are controlul, că știe ce se întâmplă în țară în acest moment, în toate locurile. Știe, cunoaște situațiile, am văzut, nu numai la Suceava, la Arad, la București, la frontieră… Situații medicale, situații administrative, situații chiar politico-militare… Cunoaște foarte bine, stăpânește lucrurile, firește, asta o face și printr-o activitate împinsă la maximum. Se duce peste tot, la fața locului, ca să vadă despre ce este vorba, nu să i se raporteze cifre false, după cum a și spus dânsul că există raportărilecare trebuie să înceteze, alea false din teritoriu. Nărav vechi, „să nu ieșim rău la București”. |sta e de 30, 40 de ani. Ba unii, pe la Caraș-Severin, am înțeles că au raportat 23 de infectați și vreo 30 de vindecați. Cum era cu strângerea recoltei de pe o suprafață mai mare decât cea a țării. Când în cifrele dinainte de 89. Și a fost sincer. Mi-a plăcut foarte mult, că nu am sesizat nicio mestecare de talaș în timpul răspunsurilor pe care le-a dat presei. Au fost răspunsuri precise, rapide fără a încerca să amețească peștele din lansetă – așa cum fac majoritatea… toți politicienii -, niciun moment. A vorbit ca un profesionist tot timpul și a reușit – e foarte interesant, pentru că nu și-a propus lucrul ăsta – să nu fie patetic în sensul american al cuvântului. În România, cuvântul nu înseamnă ceva foarte rău, prin definiție, însă în America înseamnă. Patetic este echivalent cu jalnic”.