LUPTÃTOR… Noul ministru al Sãnãtãtii, chirurgul husean Nelu Tãtaru, demonstreazã cã este pregãtit sã ducã lupta cu maladia coronavirus, în aceste momente grele pentru România. A luat cele mai bune decizii, pânã acum, vor urma si alte mãsuri, în sãptãmânile care urmeazã. Dar, mai presus de toate, dr. Tãtaru demonstreazã, medic fiind, cã suferã si este alãturi de fiecare familie din România care îsi pierde pe cineva drag, în aceastã luptã necrutãtoare. „Fiecare viatã pierdutã este o durere pentru familie, pentru cei apropiati, dar si pentru noi, cei care suntem responsabili de sãnãtatea cetãtenilor. Transmit condoleante tuturor celor care au pierdut pe cineva drag”, a spus, ieri, ministrul Tãtaru, în cadrul conferintei de presã sustinutã la sediul Ministerului Sãnãtãtii. Guvernul României a decis ca, pe perioada pandemiei, a mai anuntat dr. Tãtaru, toate unitãtile sanitare care se aflau în subordinea autoritãtilor administratiei publice locale sã fie transferate în coordonarea Ministerului Sãnãtãtii. Va fi transferatã inclusiv activitatea de numire sau revocare a persoanelor care ocupã functii de conducere, a mai spus Tãtaru, ceea ce înseamnã cã Spitalul Judetean de Urgentã trece în subordinea ministrului Sãnãtãtii.
Sunt o serie de mãsuri care se iau în aceastã perioadã la nivel de Ministerul Sãnãtãtii, menite sã acopere golurile de personal sau sã previnã o eventualã crizã în sistem, a spus Tãtaru. „Directiile de sãnãtate publicã care au de fãcut o muncã importantã – anchete epidemiologice, raportãri, avize epidemiologice – sunt decimate, lipsite de dotare si personal pentru cã ani la rândul au fost neglijate. Sunt oameni putini si lucreazã aproape 24 de ore din 24. Facem eforturi sã remediem aceastã situatie. Vom angaja încã 1.000 de persoane în aceste structuri, adicã o suplimentare cu peste 25%. Alte 1.000 de persoane vor fi angajate în structurile serviciilor de ambulantã, pentru cã si echipajele acestor servicii au nevoie de sprijin pentru munca pe care o desfãsoarã. Sã nu uitãm cã acesti oameni, pe lângã situatia COVID 19, trebuie sã asigure urgenta medicalã prespitaliceascã pentru cazurile medicale non COVID”, a explicat ministrul. La Vaslui, decizia ministrului ar putea însemna angajarea a încã 30-40 de persoane, atât la DSP, cât si la SAJ, pentru a rezolva problemele de personal, într-o perioadã în care maladia pare sã producã din ce în ce mai multe îmbolnãviri, de la o zi la alta.
În acest moment avem 3 focare de infectie, în Suceava, Arad si Deva, anuntã ministrul Tãtaru
„În douã dintre acestea, am fost personal sã verific situatia si urmeazã în perioada urmãtoare sã merg si la Deva. Voi merge în fiecare regiune sã verific personal cum stau lucrurile si sã lucrez cu colegii mei pentru remedierea deficientelor. În calitate de ministru al Sãnãtãtii, am semnat filele de buget în valoare de peste 19 milioane de euro pentru 13 institute si spitale judetene în vederea achizitiei de aparaturã medicalã si echipamente de comunicatii în urgentã (sistem de detectie Real Time PCR, sistem automat de pregãtire a probelor, ventilatoare de înaltã performantã etc). Alte 39 milioane de euro vor urma sã fie repartizate în zilele urmãtoare. Pregãtim investitii si în spitalele suport”, a spus dr. Tãtaru, anticipând investitii importante la Spitalul Municipal de Urgentã Bârlad. Nelu Tãtaru spune cã au fost comandate si urmeazã sã fie aduse în tarã, în perioada imediat urmãtoare, alte 3 milioane de combinezoane, 200 aparate de ventilatie mecanicã, 100.000 kit-uri PCR, 18.000 teste COVID, 3 milioane mãsti chirurgicalã, 10 milioane mãsti FFP2 de diferite tipuri, 1.750 000 mãsti FFP3, cantitãti importante de alcool sanitar, biocide de mâini si suprafete.
„Am reusit sã crestem capacitatea de testare de la un centru, în 26 februarie, la 35 de centre, într-un timp relativ scurt, de câteva sãptãmâni. În prezent, existã în stoc un numãr suficient de teste si achizitia acestora este permanentã. Algoritmul de testare a rãmas deocamdatã acelasi, în aceastã fazã epidemicã.
Astfel, prioritizarea testãrii, în ordine descrescãtoare a importantei este urmãtoarea:
- Persoane simptomatice cu istoric de cãlãtorie internationalã
- Contacti apropiati simptomatici ai cazurilor confirmate
- Personal medico-sanitar simptomatic
- Cazuri de pneumonie fãrã altã etiologie, din TOATE categoriile de vârstã si din TOATE spitalele
- Cazuri de SARI fãrã altã etiologie, din TOATE categoriile de vârstã si din TOATE spitalele
- Persoane institutionalizate simptomatice
- Pacienti înainte de procedura de transplant (asimptomatici) si donatorii de celule stem hematopoietice înainte de donare”, a explicat dr. Tãtaru.
Mesajul emotionant al ministrului Sãnãtãtii: „Trebuie sã demonstrãm cã ne onorãm meseria, cã salvãm vieti”
La final, dr. Nelu Tãtaru a avut o replicã emotionantã, prin care a încercat sã uneascã tot personalul medical din România sub stindardul luptei contra coronavirus.
„Stimati colegi de breaslã,
Fratii mei,
România are nevoie de voi!
Suntem cu totii: medici, asistente, personal medical, în aceastã luptã contra cronometru.
Este un moment dificil în care trebuie sã demonstrãm din nou cã ne onorãm meseria, cã salvãm vieti, cã oamenii se pot baza pe noi.
Medicina româneascã, întotdeauna europeanã, niciodatã izolatã, chiar si înainte de 1989, a demonstrat cã poate face fatã perioadelor grele. Personalul din sistem a stiut sã se mobilizeze si sã îsi adune fortele atunci când este nevoie. Este timpul sã o facem din nou!
Eu voi fi aici, alãturi de voi, cât va fi nevoie de mine, indiferent ce va urma. Fiti alãturi de mine pentru pacientii nostri, asa cum ati stiut sã fiti întotdeauna.
Stiu de ce aveti nevoie, pentru cã am fost în teritoriu alãturi de voi, si voi continua sã merg în spitale pentru a evalua situatia la fata locului.
Acest virus ne-a schimbat radical viata. Nu doar în România, ci toatã lumea resimte presiune, teamã si consecintele rãspândirii lui.
Cu totii ne întrebãm cât va dura si când vom putea reveni la ceea ce acum douã luni consideram normalitate.
Nimeni nu are încã rãspunsul acestor întrebãri. Dar, ceea ce vedem cu totii este cã doar împreunã, solidari, putem merge mai departe.
Pretuiesc implicarea socialã si sprijinul remarcabil venit din partea cetãtenilor, a societãtii civile, dar si a companiilor private care sustin eforturile noastre pentru depãsirea crizei.
Este binevenitã si doritã implicarea mai activã a sistemului medical privat care trebuie sã completeze efortul sustinut al serviciului public, mult prea solicitat.
Echipa Ministerului Sãnãtãtii lucreazã 24 de ore din 24 pentru a gãsi resursele de care este nevoie si pentru a lua mãsurile adaptate situatiei”, a conchis ministrul Tãtaru.