PUTERI SPORITE… Speriati de pandemia de coronavirus si de stirile alarmiste care ruleazã fãrã întrerupere la tv, românii par a fi din ce în ce mai dispusi sã renunte la drepturile lor fundamentale, în detrimentul iluziei de sigurantã pe care le-o oferã autoritãtile de fortã ale statului. Pe acest val al permisivitãtii, în data de 31 martie, în Monitorul Oficial a fost publicat ordinul 34, care permite politiei si jandarmeriei sã amendeze cu sume ametitoare si totodatã sã confiste orice bun material al celor care nu respectã izolarea la domiciliu. În conditiile noilor reglementãri, dacã o persoanã care conduce propriul autoturism, pentru a se deplasa în vederea rezolvãrii unor chestiuni personale sau de serviciu, este amendatã pe motiv cã declaratia pe propria rãspundere nu este completatã corespunzãtor sau este completatã cu greseli sau dacã agentul constatator considerã asa, se poate confisca inclusiv autoturismul. Potrivit aceluiasi document, dacã persoana amendatã si cu autoturismul confiscat contestã procesul verbal în instantã si câstigã, statul nu-i va mai înapoia masina, ci valoarea ei, în lei. Interesant este cã imixtiuni atât de grave în drepturile fundamentale ale cetãtenilor nu s-au luat nici mãcar în Italia si Spania, tãrile cu cele mai multe cazuri de COVID-19 din Europa.
La umbra pandemiei de coronavirus, Guvernul a modificat, din mers, Ordonanta de Urgentã 1/1999 privind instituirea regimului stãrii de asediu sau al stãrii de urgentã. Acest lucru s-a întâmplat în data de 26 martie 2020, prin documentul numãrul 34 si a intrat în vigoare din seara zilei de 31 martie, când a fost publicat în Monitorul Oficial al României. Motivele invocate de Executiv pentru acest demers este cã „nerespectarea sau neaplicarea mãsurilor stabilite în OUG nr. 1/1999, privind regimul stãrii de asediu si regimul stãrii de urgentã (…)ar avea un impact deosebit de grav, în principal asupra dreptului la viatã si, în subsidiar, asupra dreptului la sãnãtate al persoanelor, contribuind la zãdãrnicirea eforturilor autoritãtilor competente în combaterea rãspândirii coronavirusului SARS-COV-2”. Tot ca pretext al modificãrii legii, se mai invocã si „necesitatea stringentã si imediatã de asigurare a unui caracter preventiv si coercitiv adecvat, sub aspectul rãspunderii contraventionale în cazul nerespectãrii sau neaplicãrii imediate a mãsurilor stabilite.
Amenzi mai mari si bunuri confiscate
Ce întelege statul român prin „necesitatea stringentã si imediatã de asigurare unui caracter preventiv si coercitiv”. La articolul 28 din ordonanta nr. 34, aliniatul 2, scrie astfel: „Pe lângã sanctiunea contraventionalã principalã prevãzutã la aliniatul I (amendã între 2.000 si 10.000 de lei pentru persoane fizice si pânã la 70.000 de lei pentru persoane juridice), în functie de natura si gravitatea faptei, se pot aplica si una sau mai multe dintre urmãtoarele sanctiuni contraventionale complementare, prevãzute în ordonantele militare: a)confiscarea bunurilor destinate, folosite sau rezultate din contraventie; b)interzicerea accesului prin aplicarea sigiliului de cãtre organele abilitate; c) suspendarea temporarã a activitãtii; d)desfiintarea unor lucrãri; e) refacerea unor amenajãri”. Astfel, prin formularea aliniatului „a” statul permite fortelor de ordine sã confiste orice bun material al cetãteanului, rezultat din contraventie. In aceste conditii, dacã o persoanã care conduce autoturismul personal, pentru a se deplasa în vederea rezolvãrii unor chestiuni urgente, în interes de serviciu sau pentru cumpãrãturi de strictã necesitate este amendatã pe motiv cã declaratia pe propria rãspundere nu este completatã corespunzãtor sau este completatã cu greseli sau dacã agentul constatator considerã asa, se poate confisca inclusiv autoturismul.
Cu dreptatea câstigatã în instantã, proprietarul nu-si va mai putea recupera masina
Interesant este cã odatã confiscat, autoturismul va rãmâne pentru totdeauna confiscat, chiar dacã proprietarul acestuia se adreseazã instantei si câstigã procesul! O spune clar tot articolul 28, indice 4, unde se precizeazã cã „plângerea formulatã împotriva procesului-verbal de constatare a contraventiei si de aplicare a sanctiunilor complementare nu suspendã executarea sanctiunilor complementare aplicate”. In caz de anulare sau de constatare a nulitãtii procesului-verbal, instanta de judecatã poate dispune doar acordarea a unei despãgubiri proprietarului autoturismului, „care se stabileste în raport cu valoarea de circulatie a bunului la momentul confiscãrii”.
Bunurile confiscate vor fi date autoritãtilor si institutiilor statului, cu titlu gratuit
Din acelasi act normativ aflãm cã pe perioada stãrii de urgentã, Ministerul de Interne si Ministerul Apãrãrii întocmesc „Necesarul de bunuri în stare de urgentã”, care cuprinde lista categoriilor de bunuri aflate în cantitãti insuficiente, precum si în aplicarea mãsurilor dispuse în starea instituitã. Bunurile confiscate care sunt cuprinse în aceste „Necesare” se atribuie direct, cu titlu gratuit, cãtre institutii sau autoritãtile publice, dupã cel mult 5 zile de la confiscarea lor. Asadar, nu este exclus, ca într-un viitor nu foarte îndepãrtat, un vasluian care merge luni, cu masina la piatã, sã-si vadã, la sfârsitul sãptãmânii, autoturismul în curtea DSP-ului sau a vreunui spital, fãrã a mai putea face nimic în privinta recuperãrii lui.
800.000 de actiuni de control în România
La ultima conferintã de presã, presedintele României, Klaus Iohannis, a declarat cã de la începutul epidemiei de coronavirus, în toatã tara au fost efectuate peste 800.000 de actiuni de control si s-au dat peste 78.000 de amenzi. „Pot sã vã spun cã s-au fãcut, de la începutul acestei situatii speciale, peste 800.000, 870.000 de actiuni de control, controale de tot felul. S-a controlat felul în care oamenii respectã izolarea, în care respectã carantina, felul în care firmele respectã normele de vânzare, si asa mai departe. Pot sã vã spun cã autoritãtile au lucrat foarte serios si în acest domeniu. De la începutul epidemiei, s-au dat peste 78.000 de amenzi. Deci peste 78.000 de contraventii au fost constatate de autoritãti”, a declarat Iohannis, miercuri dupã-amiazã. Dacã la amenzi date, autoritãtile „au lucrat foarte serios”, la testarea populatiei aceleasi autoritãti ale statului au mult de recuperat. Potrivit celor mai recente date oficiale, România a efectuat, pânã la începutul acestei luni, 1271 de teste la un milion de oameni. Raportat la acelasi esantion, Italia a testat 8.405 persoane, mai mult de sapte ori fatã de România. Interesant este cã, desi sunt extrem de afectate de noul coronavirus, nici Italia, nici Spania, nici Franta nu au luat mãsuri atât de drastice împotrvia populatiei, asta probabil si datoritã educatiei oamenilor.