spot_img
spot_img
1.8 C
Vaslui
26-dec.-2024

Caz de pestã porcinã africanã la Banca, Prefectura ordonã împuscarea efectivelor de mistreti

- Advertisement -

MÃSURI…În ultima zi a lunii martie, Laboratorul Sanitar Veterinar si pentru Siguranta Alimentelor Iasi a confirmat rezultatul pozitiv în ceea ce priveste existenta PPA la un porc mistret din Fondul de vânãtoare nr. 32, din zona Banca. Ieri, la Prefectura Vaslui s-au întrunit membrii Centrului Local de Combatere a Bolilor (CLCB) – judetul Vaslui, pentru a pune la punct un Plan de mãsuri pentru combaterea Pestei Porcine Africane la mistreti, în acest fond de vânãtoare. Pentru cã situatia este destul de gravã, prefectul Mircea Gologan a cerut sã se aplice mãsurile de control specifice, stabilite prin Manualul operational pentru Pestã Porcinã Africanã la mistreti si planul de mãsuri specific acestei situatii, urmând a se întocmi ancheta epidemiologicã.

În zona afectatã, sustine CLCB judetul Vaslui, sunt cuprinse urmãtoarele fonduri de vânãtoare: 32 Banca (Directia Silvicã), 40 Popeni (AJVPS Vaslui), 12 Perieni (AVP Bourul Vaslui), 49 Bãcani (AJVPS Vaslui), 33 Suletea (AJVPS Vaslui), 39 Epureni (Directia Silvicã), 42 Bârlad (AJVPS Vaslui), 38 Schineni (AJVPS Vaslui). Mãsurile dispuse la nivelul fondurilor de vânãtoare din zona afectatã (zona infectatã si zona tampon) sunt si ele foarte stricte si vizeazã organizarea de vânãtori la pândã (prin metode de vânãtoare care nu dislocã efectivul, respectiv prin pândã si dibuire, fãrã gonaci si câini de vânãtoare) pentru întregul efectiv de mistreti aflati în zona afectatã, în timp ce vânãtoarea organizatã în zona afectatã se va realiza cu vânãtori autorizati, personal silvic, personal de vânãtoare angajat si cu alte categorii de personal, care vor fi instruite în acest sens de personalul abilitat. „Toti porcii sãlbatici sacrificati cu armã de foc sau gãsiti morti în zona afectatã trebuie sã fie examinati de un medic veterinar oficial si sã fie supusi unui examen de depistare a pestei porcine africane, în conformitate cu manualul de diagnostic”, spune Mihai Ponea, directorul DSVSA Vaslui. Recoltarea probelor de la mistretii împuscati sau gãsiti morti se va face de cãtre medicul veterinar oficial sau de personalul tehnic instruit al gestionarilor fondurilor cinegetice, în conditii de biosecuritate. Aceste mãsuri vor fi aplicate odatã cu încheierea stãrii de urgentã instauratã pe teritoriul României.

Avertismentul medicilor veterinari: se pot sacrifica porci, însã proprietarii trebuie sã anunte de urgentã cazurile de îmbolnãvire

„Întrucât mistretul reprezintã un potential rezervor al virusului Pestei Porcine Africane, fapt confirmat de aparitia acestor cazuri în ultima perioadã în judetul Vaslui, situatii care pot duce la transmiterea prin diversi vectori la porcii domestici din gospodãriile populatiei, facem apel din nou, pe aceastã cale la cetãteni, crescãtorii de porcine, sã anunte de urgentã medicul veterinar în situatia în care apar modificãri în statusul de sãnãtate al porcinelor din gospodãriile proprii sau apar cazuri de mortalitate în rândul porcinelor. Pe fiecare fond de vânãtoare din zona afectatã se va realiza catagrafia efectivului de mistreti si prãdãtori. Paznicii de vânãtoare vor efectua patrulãri zilnice, pentru a depista porci mistreti morti sau bolnavi”, mai anuntã conducerea DSVSA Vaslui. Mai trebuie spus cã este permisã în continuare sacrificarea traditionalã a porcilor crescuti în gospodãriile populatiei pentru consumul propriu, dar, în cazul în care proprietarul de porcine constatã modificãri ale stãrii de sãnãtate a animalului, va anunta de urgentã medicul veterinar de liberã practicã împuternicit de la nivelul Circumscriptiei Sanitare Veterinare de Asistentã de pe raza teritorialã respectivã, în vederea examinãrii antemortem sau post-mortem a animalului si a recoltãrii de probe (dacã situatia o impune), în vederea examinãrii de laborator. În cazul confirmãrii unui focar de Pestã Porcinã Africanã la porcinele din gospodãriile populatiei, proprietarii de porcine vor fi despãgubiti, în conditiile respectãrii legislatiei sanitare-veterinare.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.