spot_img
spot_img
1.8 C
Vaslui
26-dec.-2024

Vestea pe care o asteptau toti vasluienii: impozitarea pensiilor speciale!

- Advertisement -

SÃ SE FACÃ DREPTATE… În plinã crizã provocatã de pandemia coronavirus, liberalii propun impozitarea gradualã, de la 10% la 90% a pensiilor speciale care depãsesc 2.000 de lei pentru a folosi aceste fonduri în combaterea coronavirusului. Amendamentele la Legea pensiilor au fost depuse de liderii grupurilor parlamentare liberale – Florin Roman, de la Camera Deputatilor si Daniel Fenechiu, de la Senat. Astfel, se propun trei cote de impozit:

a) 10% impozitare a pensiilor de serviciu si pentru indemnizatiile pentru limitã de vârstã de la 2.001 pânã la 4.000 de lei;

b) 60% impozit pentru acelasi timp de pensii cuprinse între 4.001 si 7.000 lei;

c) 90% impozitare a pensiilor de serviciu si indemnizatiile pentru limitã de vârstã la pensiile de peste 7.001 lei. Este vorba despre pensiile speciale ale magistratilor (în jur de 40 de pensii speciale de acest tip numai în judetul Vaslui, n.r.), ale judecãtorilor de la CCR si ai celor de la Curtea de Conturi, ale parlamentarilor si ale angajatilor de la Parlament, diplomatilor, aviatorilor. Primarii si sefii de judete scapã de impozitare!

Toate partidele se laudã cã vor impozita pensiile nesimtite ale magistratilor, categoria cea mai favorizatã din România, la care pensiile sunt mai mari decât salariile pe care le aveau pe când erau în activitate. Pe 31 martie, USR a depus un proiect de lege pentru impozitarea cu 90% a pensiilor speciale, PNL a anuntat cã va sustine un amendament cu acelasi scop, dar nu a trecut printre beneficiarii de pensii speciale primarii, presedintele si cei care lucreazã în servicii secrete. Si PSD se laudã cã va depune un proiect nou de impozitare, desi existã unul în Parlament si l-au tinut la sertar. Iar UDMR a anuntat, de asemenea, cã sustine impozitarea cu 90% a pensiilor speciale. Toatã clasa politicã doreste eliminarea acestor pensii nesimtite, care fuseserã eliminate la începutul anului, însã au fost reclamate la Curtea Constitutionalã de judecãtorii Curtii Supreme si de Avocatul poporului, iar judecãtorii CCR – vizati de tãierea pensiilor speciale – au întârziat trei luni sã dea un rãspuns. Pentru ca aceastã modificare legislativã propusã de PNL sã intre în vigoare, este nevoie sã treacã, de asemenea, de judecãtorii CCR, în cazul în care vor fi sesizati.

Corb la corb nu-si scoate ochii, judecãtorii CCR au pensii speciale de ordinul zecilor de mii de lei, fiecare

Judecãtorii CCR sunt beneficiari ai unor pensii speciale, iar unii dintre ei, cum ar fi Valer Dorneanu si Marian Enache (propusi de PSD) au pensii cumulate si indemnizatii de fosti parlamentari. Nu este vorba, în initiativa PNL, despre pensiile speciale ale politiei, MApN si serviciile secrete. Numãrul pensiilor pe care liderii PNL vor sã le impoziteze este în jur de 9.000, iar costul lor total într-un an este de sub un miliard de lei. Din totalul de pensii speciale civile, 3.800 erau în platã anul trecut pentru magistrati. Celelalte pensii, ale militarilor, politistilor si ale celor din serviciile secrete au fost anul trecut de peste 150.000. Aici sunt inclusi toti angajatii, indiferent dacã sunt militari din teatre de operatiuni sau functionari de birou, preoti ai Ministerului Apãrãrii, toti angajatii Internelor, nu doar politistii, jandarmii, pompierii, gardienii din închisori. De asemenea, tot la aceastã categorie sunt inclusi si angajatii serviciilor secrete. Asadar, pensiile acestea s-au acordat unor institutii, nu unor categorii profesionale. Plata acestor pensii, care dupã lege sunt denumite pensii militare de stat, a fost anul trecut de 8 miliarde de lei. Cei mai multi pensionari îi are Ministerul de Interne – peste 83.000. SRI se apropie de plata a 10.000 de pensionari, între care se aflã si cei care au fãcut parte din fosta Securitate, la care calculul pensiei a fost actualizat anual.

Toatã nebunia pleacã din timpul guvernului Nãstase

Magistratii, ale cãror pensii speciale au ajuns ceva de speriat, au primit de la Guvernul Nãstase, în 2004, pensia calculatã la 80% din ultimul salariu, cu tot cu sporuri. Parlamentul, în 2017, prin modificarea Legilor Justitiei, le-a mai acordat o facilitate – pot iesi la pensie la 45 de ani, dupã 20 de ani de magistraturã, o prevedere pe care au amânat-o pânã acum toate guvernele care s-au succedat, inclusiv cele ale PSD, de teama de a nu fi golite instantele si parchetele de judecãtorii si procurorii ajunsi la maturitate profesionalã. La rândul lor, grefierii si criminalistii au pensii speciale din 2015, iar la acestia pensia se calculeazã având în vedere 80% din media venitului brut încasat cu un an înainte de pensie, cu o vechime de 25 de ani în domeniu. Sã nu uitãm parlamentarii, la care pensiile speciale se calculeazã la 80% din media veniturilor brute din anul de dinaintea pensionãrii. Este o lege adoptatã tot în anul 2015, tot de guvernul Ponta. Cea mai mare pensie în România pe anul trecut a fost de 73.890 de lei/lunã. Este a unui fost procuror comunist, Gheorghe Bãlãsoiu, fost comandant al Penitenciarului de la Colibasi si reprezintã un cumul de pensii speciale – de magistrat si de militar.​

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.