spot_img
32.9 C
Vaslui
01-iul.-2024
spot_img

Agricultura poate salva România, fiermierii vasluieni trebuie ajutati în aceste momente grele

- Advertisement -

APEL… Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a lansat un apel pentru fermieri, tãrani, dar si pentru procesatori, comercianti si consumatorii din România, inclusiv pentru cei peste 200.000 de vasluieni care trãiesc de pe urma roadelor pãmântului, la tarã. Oros le cere fermierilor sã lucreze fiecare bucatã de pãmânt „pentru a avea cu sã ne hrãnim, pentru cã principala noastrã sursã de hranã va fi productia internã”. În judetul Vaslui, acum, sunt mii de hectare lãsate în voia sortii, pentru cã proprietarii fie nu mai sunt în judet si nu sunt interesati sã cultive terenurile, fie cã au impresia cã au destule resurse financiare pentru a nu mai cultiva cele 1-2 hectare pe care le au la tarã. „Cred cã aceastã pandemie ne va schimba pe toti si îi va face pe guvernanti sã fie mai atenti cu agricultura, sã constientizeze cã, de munca noastrã, a fermierilor, va depinde viitorul acestei tãri. Ati vãzut magazine devastate în Europa, oameni care s-au bãtut pentru alimente. Este momentul sã fim constienti cu totii cã agricultura este ramura principalã a României, cã trebuie sã avem programe care sã ajute agricultura”, spune ing. Dan Hurduc, managerul general al societãtii Evel-H Company Costesti, firmã care lucreazã în jur de 2.000 de hectare de teren în centrul judetului Vaslui.

„Fac un apel la toti cei care activãm si trãim de pe urma agriculturii si industriei alimentare, si cei mici si cei mari, si cei de la stat si cei din mediul privat. Aceastã crizã este o încercare pentru noi toti. Atât pentru autoritãti, cât si pentru fiecare în parte. Simtul mãsurii este acum esential atât în ceea ce facem, cât si în ceea ce declarãm. Dacã unora li se pare cã pot cîstiga ceva pe termen scurt printr-un comportament iresponsabil, pe termen lung putem pierde cu totii”, avertizeazã ministrul Agriculturii. În aceastã perioadã, avem nevoie mai mult decât oricând de o relatie foarte bunã, echilibratã si responsabilã între producãtor, procesator si comercianti, mai spune oficialul. Trebuie sã încetãm rãzboiul comercial si nu trebuie sã uitãm consumatorul. „În urmãtoarele luni, principala sursã de hranã va fi productia internã. Avem nevoie de productii cât mai bune chiar dacã o sã fie mai greu. Fiecare fermier, fiecare tãran se poate deplasa în câmp sau la fermã pentru lucrãrile care trebuie efectuate, respectând recomandãrile privind mãsurile de prevenire ale pandemiei. Suntem în contact permanent cu mediul asociativ din fiecare domeniu. Încercãm împreunã sã facem analize si estimãri cât mai corecte privind necesarul de seminte, de pesticide, de fertilizanti, de material genetic si cât anume este acoperit de productia internã. De asemenea, încercãm sã identificãm care sunt problemele reale si cum anume sã putem interveni cât mai echilibrat si eficient. Avem obligatia sã sustinem fiecare filierã de produs si sã ne asigurãm cã va exista un flux de alimente în magazine si-n piete. Suntem în permanentã legãturã cu autoritãtile europene. S-au creat coridoare verzi pentru transportul materiilor prime, al alimentelor si al materialelor medicale. Monitorizãm zilnic pretul la raft al alimentelor de bazã. Pietele agroalimentare trebuie sã rãmânã deschise respectând procedurile si mãsurile de sigurantã din supermarketuri. Este important ca producãtorii români sã aibã unde sã-si vândã productia, iar populatia sã aibã acces la produse proaspete, sigure si la preturi corecte. De aceea este necesar ca samsarii, speculantii si falsii producãtori sã nu mai aibã acces în aceste piete”, mai spune ministrul Oros. Ministerul Agriculturii a luat mãsuri urgente pentru a continua activitatea de platã a subventiilor , cât si cea de accesare a mãsurilor de sprijin cu asigurarea conditiilor necesare protejãrii beneficiarilor si-n egalã mãsurã a angajatilor. „Trebuie sã întelegem cã suntem cu totii de aceeasi parte a baricadei în acest rãzboi cu un inamic invizibil si neiertãtor”, a mai spus ministrul agriculturii, Adrian Oros.

Reactia unui fermier din judetul Vaslui: „Trebuie programe care sã încurajeze productia localã”

„Absolut, trebuie ca agricultura sã devinã principala prioritate a guvernantilor. Trebuie sã producem cât mai multã hranã. Cred cã, odatã cu efectele devastatoare ale acestei pandemii, care ne-a speriat pe toti, agricultura va fi vãzutã altfel decât acum, sã producem hranã, în cantitãti îndestulãtoare pentru necesarul tãrii. Pandemia de acum este echivalentã, în limbajul nostru, al agricultorilor, cu doi ani în care nu plouã deloc, un dezastru pentru toatã lumea. Trebuie încurajatã productia de alimente pentru piata localã, sã se dea mai multã atentie acestui segment care, iatã, acum, în situatia de urgentã, se vede cât de afectat este. Cine s-a gândit cã vom ajunge aici? Nimeni! Toatã lumea trebuie sã înteleagã: agricultura este foarte importantã si trebuie sã fie motorul de dezvoltare al României”, a explicat ing. Dan Hurduc, managerul general al Evel-H Company Costesti.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.