LIPSA EDUCATIEI… În loc sã-si concentreze tot efortul pe tratarea cazurilor, medicii de la Judeteanul vasluian sunt nevoiti sã facã anchete pentru a afla dacã cei cu care intrã în contact nu s-au întors cumva din strãinãtate sau nu au rude care au cãlãtorit peste granitã. Majoritatea pacientilor evitã sã spunã adevãrul, iar asta creste riscul ca întreg spitalul sã fie contaminat, cum s-a întâmplat la Suceava. Cel mai recent exemplu este al unor gravide din mediul rural, care joi au fost transportate la Spitlul Judetean de Urgentã Vaslui pentru a naste. Cele douã femei au omis sã le spunã cadrelor medicale cã au rude care s-au întors chiar din zonele rosii ale Italiei si cã existã posibilitatea ca si ele sã aibã virusul. Noroc cu vecinii celor douã lehuze, care au avertizat echipajul de pe ambulantã la ce riscuri se expune. „Vreau sã-i multumesc vecinului pacientei care a chemat salvarea pentru ca bebelusul a decis sã vinã pe lume, dar a omis sã anunte cã i-au venit neamurile dintr-o tarã cu cod rosu si s-au instalat la ea acasã. Multi pacienti mint, uitã, nu stiu cã trebuie sã anunte”, a fost mesajul transmis de unul dintre medicii sectiiei Obstetricã- Ginecologie a Spitalului Judetean Vaslui. Pentru a elibera Spitalul „Elena Beldiman”, în asa fel încât acolo sã fie tratati doar bolnavii de COVID-19, de ieri a început transferul tuturor pacientilor bârlãdeni la spitalul din Vaslui.
România si implicit judetul Vaslui, plãteste tribut, în aceastã perioadã, sistemului de educatie pe care l-a avut în ultimii 30 de ani. Desi suntem în plinã situatie de urgentã, unde autoizolarea la domiciliu poate însemna salvarea a mii de vieti, zilnic vedem cum sute de vasluieni se plimbã pe strãzi ca si cum nimic nu s-ar întâmpla. Câtiva dintre ei ajung la spital, cu diferite probleme de sãnãtate, dar chiar si acolo, pe patul de suferintã, fac ce fac si fenteazã sistemul, evitând sã comunice adevãrul doctorilor. Acesti inconstienti nu realizeazã cã o minciunã poate însemna contaminarea întreg personalului medical si implicit închiderea spitalului. Un caz care aratã cât de iresponsabili sunt unii vasluieni în aceste zile de grea încercare este cel al douã vasluience care, zilele trecute, au sunat la 112 pentru a anunta cã le-a venit sorocul. Desi au fost întrebate la telefon dacã au cãlãtorit în strãinãtate sau dacã au rude care au fãcut-o, gravidele au negat. Noroc cu unul dintre vecini, care dupã ce a aflat cã ambulanta urmeazã sã le transporte la spital, a sunat la 112, pentru a avertiza cadrele medicale cã se expun unui risc enorm. Ambele femei aveau rude care au revenit de curând chiar din zona rosie a Italiei, astfel cã echipajul de pe ambulantã s-a echipat corespunzãtor pentru a prelua douã cazuri suspicionate de coronavirus. Cele douã vasluience au fost internate în saloane speciale, izolate de celelalte paciente, iar apoi au fost ajutate sã nascã în sigurantã.
„Multumim vecinului”
Medicul care a asistat la nastere a tinut sã aducã multumiri publice vecinului cu spirit civic, atrãgând totodatã atentia celor care intrã în spital sã comunice personalului medical dacã au intrat în contact cu persoane care s-au întors din strãinãtate. „Vreau sã-i multumesc vecinului pacientei care a chemat salvarea pentru cã bebelusul a decis sã vinã pe lume, dar a omis sã anunte cã i-au venit neamurile dintr-o tarã cu cod rosu si s-au instalat la ea acasã. Multi pacienti mint, uitã, nu stiu cã trebuie sã anunte… Rugãmintea mea se adreseazã celor cu discernãmânt. Dacã stiti cã aveti prieteni, vecini, neamuri care nu respectã izolarea la domiciliu – anuntati autoritãtile. Asa o sã gãsiti cadre medicale la spital în cazul în care veti avea nevoie. Încã o datã MULTUMESC!!!”, a transmis medicul Violeta Bazatin, pe pagina sa de Facebook.
„Dacã nu veti aduce materiale de protectie, veti pierde spital dupã spital”
În aceastã perioadã, medicii de la Spitalul Judetean de Urgentã Vaslui nu se confruntã doar cu iresponsabilitatea pacientilor ci si cu lipsa materialelor de protectie. Medicul Victor-Gabriel Ruginã, din sectia Obstetricã-Ginecologie, a tras un semnal de alarmã ca Spitalul Judetean de Urgentã Vaslui sã nu ajungã precum cel de la Suceava, unde aproape tot personalul medical a fost infectat cu noul coronavirus. „Pentru autoritãti: puteti îngrãdi infectia prin sudarea usilor la case si apartamente, pânã nu veti aduce materiale de protectie pentru medici care sã actioneze cu dublu rol (protectie medic de pacient si pacient fatã de medic) veti pierde treptat spital dupã spital. PS: pentru cei care mã vor contrazice: Am fost de gardã în Spitalul Judetean Vaslui unde costumul de protectie este un halat de vizitator. Fapt pe care l-am mentionat si în raportul de Gardã. Tot respectul pentru colegii mei de la Suceava care sunt Covid pozitiv într-un sistem care pânã acum o lunã nu a vibrat decât la alegeri anticipate”, a scris doctorul pe pagina sa de socializare.
Toti bolnavii de la Bârlad care nu au fost externati, sunt transferati la Vaslui
În urmã cu patru zile, ministrul de Interne, Marcel Vela, a semnat un ordin cu valoare de lege prin care dispune externarea tuturor pacientilor din spitale ce nu reprezintã cazuri de urgentã. Pentru cã la Spitalul „Elena Beldiman” din Bârlad urmeazã sã fie tratate doar cazurile de COVID-19, s-a decis ca toti pacientii de acolo sã fie adusi la Spitalul Judetean de Urgentã Vaslui. Transferul a început de ieri , iar patologia acestora cuprinde toate specialitãtile.