spot_img
spot_img
1.8 C
Vaslui
26-dec.-2024

Policlinica Vaslui rãmâne deschisã cu patru cabinete medicale

- Advertisement -

ACTIVITATE… Realizând greseala pe care au fãcut-o atunci când au decis închiderea policlinicelor din toatã tara, cei care gestioneazã starea de urgentã pe partea medicalã au revenit cu un nou ordin, prin care ambulatoriilor li se permite sã-si continue activitatea, dar doar cu câteva cabinete medicale. La policlinica din Vaslui, vor rãmâne deschise cabinetul Centrului de sãnãtate mintalã pentru adulti, cabinetul Diabet zaharat, nutritie si boli metabolice, cabinetul Endocrinologie si cabinetul de Oncologie medicalã.

Ordinul a fost dat luni searaã, dupã ce mai multe asociatii de pacienti au criticat decizia autoritãtilor de a întrerupe total activitatea din policlinici. Astfel, s-a stabilit cã în cadrul programelor nationale de sãnãtate curative existã afectiuni care nu reprezintã urgente, dar care necesitã continuarea tratamentelor/investigatiilor. Acestea sunt: chimioterapia si radioterapia pacientilor cu afectiuni oncologice; investigatia PET-CT – necesarã stabilirii conduitei terapeutice a bolnavilor cu afectiuni oncologice; tratamentul de supleere a functiei renale la bolnavii cu insuficientã renalã cronicã; tratamentul diabetului zaharat; tratamentul sclerozei multiple; tratamentul hemofiliei si talasemiei; tratamentul unor boli rare; tratamentul unor boli endocrine; tratamentul substitutiv cu metadonã; tratamentul recidivei hepatitei cronice la pacientii cu transplant hepatic.

Medicii curanti vor decide urgentele

Potrivit reprezentantilor Casei de Sãnãtate, în perioada urmãtoare un rol foarte important îl vor avea medicii curanti. „În cazul acestor afectiuni (n.r. celor mentionat mai sus), medicii curanti decid care sunt situatiile în care se poate amâna cu 14 zile efectuarea tratamentelor sau a investigatiilor care fac obiectul programelor nationale de sãnãtate curative si sunt furnizate în regim ambulatoriu sau spitalicesc de cãtre unitãtile sanitare publice si private. Decizia de întrerupere a curelor de chimioterapie si radioterapie aflate în curs rãmâne la latitudinea medicilor curanti, care vor lua decizia în functie de riscul de infectie cu virusul SARS-COV-2 si beneficiile aduse bolnavului de continuarea administrãrii terapiei oncologice. Precizãm faptul cã pentru tratamentul intratecal cu Nusinersenum, Comisia de Experti de la nivelul Casei Nationale de Asigurãri de Sãnãtate pentru Programul National de Diagnostic si Tratament pentru boli rare – Atrofia Muscularã Spinalã (copii si adulti) ne-a comunicat faptul cã recomandã „continuarea tratamentului conform schemei din protocol cu o întârziere de maxim 7 zile pentru dozele de initiere si 14 zile pentru cele de continuare dacã aceste situatii au o justificare (medicalã sau de altã naturã), întreruperea tratamentului atrãgând dupã sine reaparitia complicatiilor bolii si evolutia inexorabilã spre deces.” Reamintim faptul cã algoritmul de administrare al acestui tratament presupune pentru initiere 4 doze de încãrcare – câte o dozã în zilele 0, 14, 28 si 63. Totodatã, se continuã acordarea medicamentelor specifice, prin intermediul structurilor ambulatorii ale spitalelor, pentru tratamentul în ambulatoriu al bolnavilor cu sclerozã multiplã, hemofilie, talasemie, unele boli rare, boli endocrine, pentru tratamentul substitutiv cu metadonã si pentru tratamentul recidivei hepatitei cronice la pacientii cu transplant hepatic cuprinsi în programele nationale de sãnãtate curative, care se elibereazã prin farmaciile cu circuit închis apartinând unitãtilor sanitare prin care se deruleazã aceste programe, pe bazã de prescriptie medicalã electronicã on-line sau off-line sau prescriptie medicalã cu regim special utilizatã pentru preparate stupefiante si psihotrope, dupã caz. În situatia în care se suspendã complet activitatea structurilor ambulatorii, medicatia specificã poate fi acordatã si pe o foaie de condicã special întocmitã în acest sens. Atunci când medicul curant apreciazã cã este posibilã administrarea medicamentelor specifice perfuzabile si la domiciliul pacientului (în functie de starea clinico-biologicã a pacientului, de condițiile de viatã si de nivelul de educatie a acestuia sau ale apartinãtorilor sãi, de datele de sigurantã privind administrarea medicamentului precizate în RCP-ul produsului), cu sprijinul conducerii unitãtii sanitare se poate organiza administrarea la domiciliul bolnavului a tratamentului specific sub supravegherea personalului medical.

Ambulatoriul din Vaslui va rãmâne deschis cu patru cabinete medicale

În acest context, conducerea Spitalului Judetean de Urgentã Vaslui a fãcut, marti, un anunt foarte important. „În cadrul Ambulatoriului integrat/ Policlinicã se acordã consultatii de specialitate numai la urmãtoarele cabinete medicale: 1. Centrul de sãnãtate mintalã adulti; 2. Diabet zaharat, nutritie si boli metabolice; 3. Endocrinologie; 4. Oncologie medicalã”.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.