ÎNVÃTÃTURI…Preasfintitul Pãrinte Episcop Ignatie a oficiat Liturghia Darurilor mai înainte sfintite, iar slujba a fost transmisã live pe pagina de facebook a Episcopiei Husilor. Înaltul Prelat al Husilor s-a referit în învãtãtura cãtre preoti si enoriasi, la cei care comenteazã pe paginile de Facebook negativ împotriva Bisericii si a clericilor, mai bine zis împotriva lui Dumnezeu. „Unii cred cã dacã posteazã pe o retea de socializare un comentariu negativ la adresa cuiva, a unei institutii sau la adresa credintei unui om, acel rãu are un efect unilateral. Se însalã!”
În cuvântul adresat enoriasilor si preotilor, Pãrintele Episcop Ignatie a explicat afirmatia Înteleptului Solomon: «cel ce cautã binele dobândeste bunãvointa Domnului, iar cel ce umblã dupã rãu va da peste el» (Pildele lui Solomon 11, 27):
„Înteleptul Solomon ne îndeamnã sã cãutãm binele. Nu cred cã acest îndemn este o simplã metaforã. Asa cum inima noastrã tânjeste dupã stãri sufletesti, dupã oameni de care ne este foarte drag si pe care vrem sã îi avem în preajmã, fãcând tot ceea ce este posibil ca sã accedem la ceea ce sufletul nostru nãzuieste, cred cã, la fel, ar trebui sã fim angajati, cu întreaga noastrã fiintã, sã cãutãm binele. Înteleptul Solomon ne spune cã atunci când cãutãm binele, nu facem altceva decât sã dobândim bunãvointa lui Dumnezeu”, a spus PS Ignatie.
Preasfintia Sa a vorbit despre faptul cã rãul fãcut aproapelui se întoarce asupra celui care l-a provocat:
„În acelasi verset ni se spune un lucru în antitezã: «cel care umblã dupã rãu, va da peste el». Nu este de prisos o asemenea exprimare? Cine cautã rãul este evident cã va da peste el. Nu este o simplã redundantã! Este o formã de atentionare. Mai ales când ne propunem sã facem rãu cuiva. Suntem meschini, duplicitari, rãutãciosi si credem cã acel rãu, pe care ne propunem sã îl facem, nu ne poate atinge. Îl îndreptãm exclusiv înspre cel cu care vrem sã ne comportãm necuviincios. Cel putin asa gândeste mintea noastrã, în nepriceperea si imaturitatea ei spiritualã.
Rãul pe care îl facem semenilor nostri, chiar dacã gândim cã nu ne atinge, este cel care ne zdrobeste cel mai tare. Mai mult decât rãul pe care ni-l facem nouã însine. Este mult mai distructiv, mai nociv si mai toxic. Cred cã în felul acesta s-a gândit Înteleptul Solomon când a spus cã cel care umblã dupã rãu va da în mod negresit peste el. Umbli sã faci rãu aproapelui tãu, iar rãul acela se va întoarce ca un bumerang asupra ta si cu o intensitate mult mai mare de cum i-ai dat tu drumul, din sufletul tãu”, a cuvântat Episcopul Ignatie. Acesta a adus în discutie o realitate foarte prezentã, din pãcate, în spatiul virtual. „Sã fim foarte atenti! Rãul pe care îl îndreptãm împotriva semenilor este un rãu care se va întoarce. Are efect de recul si se va întoarce cu o fortã zdrobitoare asupra fiintei noastre. Am putea actualiza îndemnul Înteleptului Solomon mai ales pentru cei prezenti în spatiul virtual. Unii cred cã dacã posteazã pe o retea de socializare un comentariu negativ la adresa cuiva, a unei institutii sau la adresa credintei unui om, acel rãu are un efect unilateral. Se însalã! Cei care se angajeazã într-o asemenea întreprindere rãutãcioasã nu fac altceva decât sã se otrãvescã pe ei însisi. Este o amãgire sã gândesti cã rãul, pe care îl scoti din tine ca o sãgeatã, pe care o îndrepti spre semenul tãu, nu are cum sã vinã si înspre tine”, a precizat în cuvântarea sa PS Ignatie.
„Personal, ca episcop, vã cer iertare pentru aceastã situatie foarte dificilã”
Adresându-se celor care au urmãrit Liturghia prin transmisia live, Pãrintele Episcop Ignatie i-a asigurat de comuniunea în rugãciune: „Slujim Liturghia cu o stare de tristete pentru oamenii care sunt privati si nu au posibilitatea de a fi prezenti la slujbã. Poate plãtim pentru pãcatele noastre. Toti cei care ne ascultati, sã vã gânditi cã sunteti mult mai prezenti în inimile noastre. Niciun episcop sau preot nu poate sluji vreo slujbã cu inima plinã de bucurie neavându-i pe crestini de fatã. Podoaba Bisericii sunt crestinii. Personal, ca episcop, vã cer iertare pentru aceastã situatie foarte dificilã. Le luãm pe toate ca de la Domnul, le asezãm în inima noastrã, iar El stie cel mai bine cum sã le rânduiascã. Vã avem pe toti în inima si în gândul nostru. Este realã experienta: când cineva nu este fizic în preajma ta, simti mult mai profund în sufletul tãu intensitatea prezentei spirituale a acelui om”, a încheiat cuvântarea sa PS Ignatie.