spot_img
spot_img
6.1 C
Vaslui
28-ian.-2025

Cardul de sãnãtate si scrisoarea medicalã nu mai sunt obligatorii în starea de urgentã

- Advertisement -

MÃSURI… Ca urmare a Decretului emis de Klaus Werner Iohannis, presedintele României, în data de 16 martie 2020, medicii de familie vor putea elibera retete compensate fãrã scrisoare medicalã de la medicii specialisti. De asemenea, serviciile medicale si medicamentele pot fi acordate si validate si fãrã semnarea cu cardul national de asigurãri sociale de sãnãtate. În aceastã perioadã, pentru a preveni aparitia cazurilor de coronavirus, cabinetele medicilor de familie fac programãri telefonice, iar acolo unde este cazul se oferã consultatii prin telefon.

Potrivit decretului semnat de presedintele tãrii, „serviciile medicale si medicamentele pot fi acordate si validate si fãrã semnarea cu cardul national de asigurãri sociale de sãnãtate si fãrã termen de raportare în 3 zile lucrãtoare de la data acordãrii serviciilor”. Sanda Alexiu, presedintele Asociatiei Medicilor de Familie Bucuresti – Ilfov, a vorbit despre cum se dau retete si cum se face vaccinarea în aceastã perioadã. „Trebuie sã limitãm foarte mult accesul pacientilor la cabinete. Trebuie sã minimizãm cât se poate accesul lor în timpul programului de lucru. Ne-am organizat sã putem face programãri telefonice, sã primim la telefon sau la videotelefon orice fel de informatie. Dar acest aspect, din punct de vedere legal, nu a fost rezolvat prin decretul stãrii de urgentã si am solicitat acest lucru cu celeritate. În România, consultatia telefonicã sau prin videotelefon nu e recunoscutã, e absolut necesar sã se adauge acest lucru ca sã putem sã tinem oamenii acasã”. Sanda Alexiu a explicat cã pacientii vârstnici care au nevoie de tratament nu trebuie sã vinã la cabinet cu cardul de sãnãtate, retetele putând fi transmise prin alte persoane din familie, dar trebuie consultati. De asemenea, pot fi fãcute retete pentru trei luni, dar este imperios necesar ca sistemul informatic sã functioneze, altfel reteta nu este valabilã, iar pacientul trebuie sã o cumpere integral, ceea ce implicã de multe ori un cost foarte ridicat.

Reguli pentru cei care vin sã se vaccineze

„În ceea ce priveste vaccinarea, unde existã circuit separat, spre exemplu, la noi pacientii asteaptã în fata cabinetului afarã, intrã pe rând, unul intrã, altul iese, trec pe un covor impregnat cu clor, se dezinfecteazã pe mâini si apoi sunt consultati. Si noi suntem echipati cu ce avem. Pentru vaccinare putem face programare la sfârsitul programului sau sã facem o zi specialã pentru asta. Unele dispensare sunt prevãzute cu astfel de circuite”, a spus Sanda Alexiu. Ea a subliniat importanta continuãrii programului de vaccinare la nivel national, mai ales la copii: „Încã sunt cazuri de rujeolã, sunt copii care pânã la douã luni nu au primit vaccin si sunt expusi. Trebuie vaccinati cu prioritate”.

Persoanele aflate în izolare, sã tinã legãtura cu medicii de familie

Pacientii izolati trebuie sã tinã legãtura cu un medic al DSP sau cu medicul de familie care sã le spunã ce sã facã. „Un pacient în izolare, dacã prezintã un simptom specific definitiei de caz COVID -19, trebuie sã ia legãtura telefonic cu medicul de familie sau sã sune la 112, sã spunã ce simptome are si cã e în autoizolare. Asta scurteazã timpul de interventie, iar cei de la Salvare trebuie sã vinã cu izoleta. Pentru cei care au simptome de rãcealã, în conditiile în care încã e sezon de gripã, indicat este sã sune la medicul de familie care sã analizeze cazul si sã poatã face recomandãrile medicale potrivite”, a mai precizat sefa medicilor de familie.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.