PANDEMIA DE CORONAVIRUS SCOATE SOMERI
MARE NECAZ… Peste 100 de baruri, restaurante, cafenele, sãli de joc, case de pariuri si-au închis portile în judetul Vaslui. Dacã vii de la Bucuresti si intri în judetul Vaslui, pe DE 581, pornind de la Tutova si pânã la Vama Albita, sau pe portiunea de drum national 24, care începe de la Crasna si ajunge la Iasi, nu ai nicio sansã sã gãsesti vreun restaurant sau hotel deschis. Singura solutie este sã te opresti la câte un magazin alimentar si sã-ti cumperi ceva de-ale gurii, o pâine, o conservã sau câteva felii de salam. Mii de salariati din alimentatia publicã din judet se întreabã ce va fi cu ei, pe perioada celor 30 de zile, cât este starea de urgentã (asta, dacã nu cumva se va prelungi acest interval). Un prim rãspuns vine de la Bucuresti. Premierul Ludovic Orban a anuntat cã statul român a luat mai multe mãsuri pentru a se asigura cã agentii economici nu vor renunta definitiv la angajati.
Orban a anuntat cã Guvernul va asigura plata somajului tehnic pentru angajatii companiilor care îsi închid activiatea, 75% din salariu brut, dar nu mai mult de 75% din salariul mediu brut. La dispozitia IMM-urilor 5 miliarde de lei, credite garantate de stat pentru investitii si capital de lucru. De asemenea, guvernul a decis sã ramburseze TVA pânã în limita sumei de 9 miliarde de lei. Ludovic Orban a anuntat, de asemenea, cã Guvernul a decis si modificarea Codului Penal privitoare la infractiunile care se petrec in contextul pandemiei de coronavirus, în semnul majorarii pedepselor pentru cei care nu respectã izolarea la domiciliu sau carantina. Mai mult, este introdusã o noua infractiune: „omisiunea de a da date” în cadrul anchetelor epidemiologice.
Stare de urgentã, la Prefectura Vaslui s-a înfiintat Centrul de Coordonare judetean
MOBILIZARE… La Vaslui, pentru eficientizarea actiunilor operative aflate în dinamicã si a celor de evidentã permanentã a situatiei înregistrate la nivelul judetului a fost operationalizat Centrul Judetean pentru Coordonare si Conducere a Interventiei (CJCCI). Prefectul Mircea Gologan, în calitate de presedinte al Centrului Judetean de Conducere si Coordonare a Interventiei (CJCCI) Vaslui, care functioneazã în incinta Inspectoratului pentru Situatii de Urgentã „Podul Înalt” al judetului Vaslui, s-a asigurat cã membrii CJCCI sunt pregãtiti pentru gestionarea oricãrei situatii de urgentã si cã existã o comunicare promptã, eficientã cu cetãtenii judetului. Un post telefonic a fost comunicat persoanelor aflate în izolare sau carantinã, în vederea realizãrii unei comunicãri directe si continue cu acestea. „CJCCI Vaslui are o principalã misiune eficientizarea actiunilor întreprinse în scopul evidentei permanente a situatiei înregistrate, precum si a asigurãrii operative a necesarului de hranã, apã si produse de igienã personalã pentru persoanele aflate în autoizolare la domiciliu, dar si pentru monitorizarea respectãrii de cãtre acestea a mãsurilor de izolare”, a anuntat prefectul Gologan. Situatia persoanelor afectate de coronavirus (COVID -19) la nivelul judetului Vaslui, la data de 19 martie 2020, dupã-amiazã, se prezenta astfel: în spatiile de carantinã institutionalizatã sunt cazate 33 de persoane; numãrul persoanelor aflate în izolare la domiciliu pânã la data curentã – 429; numãrul persoanelor iesite din izolare la domiciliu în ultimele 24 de ore – 16; cazuri confirmate – zero; numãrul total al persoanelor testate si neconfirmate ( test negativ) – 6; numãrul total al persoanelor cu teste în asteptare – 27. „Referitor la starea de sãnãtate a persoanelor aflate în carantinã la data curentã putem declara cã acestea nu prezintã simptomatologie specificã infectãrii cu coronavirus. Facem precizarea cã nerespectarea conditiilor de izolare intrã sub incidenta Articolului 352 din Codul Penal, conform cãruia nerespectarea mãsurilor privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infecto-contagioase, dacã a avut ca urmare rãspândirea unei asemenea boli, se pedepseste cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendã penalã. Le reamintim cetãtenilor sã ia în considerare doar informatii verificate prin surse oficiale, iar cei care nu se aflã în izolare sau carantinã sunt rugati sã foloseascã pentru urgente numãrul unic 112″, a anuntat prefectul Mircea Gologan.
Se cer mãsuri urgente din partea firmelor private, altfel criza bate la usa economiei vasluiene
Conducerea Camerei de Comert, Industrie si Agriculturã a judetului Vaslui a prezentat, ieri, câteva dintre propunerile de mãsuri imediate vizând politicile economice, fiscale si monetare necesare pentru diminuarea potentialelor efecte economice negative ale pandemiei generate de COVID-19 asupra agentilor economici din România. „Propunem scutirea sau cel putin esalonarea plãtii impozitelor, taxelor si contributiilor agentilor economici (CAS, CASS si CAM) pentru salariile angajatilor acestora pentru o perioada de 90 de zile concomitent cu acordarea unei bonificatii de cel putin 15% companiilor care înteleg sã nu acceseze optiunea de reesalonare, precum si prelungirea pânã pe data de 25 mai 2020, prin derogare de la prevederile art. 42, alin. (1) din Codul Fiscal, a termenului de depunere a declaratiei anuale de impozit pe profit aferentã anului fiscal 2019. Se propune prelungirea de la 15 zile la 45 de zile a termenului în care poate începe executarea silitã, pentru toate somatiile active emise de ANAF, în situatia în care nu se stinge debitul sau nu se notificã organul fiscal cu privire la intentia de a demara procedura de mediere. În practicã, existã situatii în care aceste somatii sunt transmise din eroare, însã datoritã situatiei create, contribuabilii pot avea nevoie de timp suplimentar pentru a analiza situatia si a notifica organul fiscal cu privire la intentia de a demara procedura de mediere. Cerem, în numele firmelor private din judetul Vaslui, afectate de crizã, amânarea termenelor pentru depunerea situatiilor financiare aferente anului 2019 si depunerea D101, deconturi TVA, D390, D394, cresterea investitiilor publice pentru sustinerea economiei si directionarea unor resurse financiare corespunzãtoare din bugetul de stat sau cel comunitar, pentru sprijinirea activitãtii curente a sectorului IMM, posibilitatea decontãrii directe de la beneficiar (primãrii/ companii de apã) cu subcontractori si/sau furnizori de materiale în cadrul proiectelor de infrastructurã si urmãrirea plãtii subcontractorilor si a furnizorilor de materiale de cãtre beneficiarii de proiecte de infrastructurã si plãti directe cãtre acestia în cazul în care AG nu îsi respectã obligatiile contractuale”, a anuntat Ionel Constantin, presedintele CCIA Vaslui.
Minciunile privind zona din care veniti se vor plãti scump, cu ani grei de închisoare!
Am avut, în ultimele sãptãmâni, nenumãrate situatii cu vasluieni care au mintit autoritãtile, atunci când au fost întrebati de unde vin. Guvernul a înãsprit pedepsele privind falsul în declaratii. Potrivit noului proiect de OUG, falsul în declaratii se pedepseste cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendã. De asemenea, fapta sãvârsitã pentru a ascunde existenta unui risc privind infectarea cu o boalã infectocontagioasã, se pedepseste cu închisoare de la unu la 5 ani sau cu amendã. Sunt noi pedepse si privind infractiunea zãdãrnicirii combaterii bolilor. În ceea ce priveste infractiunea zãdãrnicirii combaterii bolilor, nerespectarea mãsurilor de carantinã sau de spitalizare dispuse pentru prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase se pedepseste cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendã. Nerespectarea mãsurilor privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase, dacã fapta a avut ca urmare rãspândirea unei asemenea boli, se pedepseste cu închisoare de la unu la 5 ani. Transmiterea, prin orice mijloace, a unei boli infectocontagioase de cãtre o persoanã care stie cã suferã de aceastã boalã se pedepseste cu închisoare de la 2 la 7 ani si interzicerea exercitãrii unor drepturi. Dacã fapta prevãzutã în alin. (2) este sãvârsitã din culpã, pedeapsa este închisoarea de la 6 luni la 3 ani sau amenda. Dacã prin faptele prevãzute în alin. (1) si alin. (2) s-a produs vãtãmarea corporalã a uneia sau mai multor persoane, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 7 ani si interzicerea exercitãrii unor drepturi. Dacã prin faptele prevãzute în alin. (1) si alin. (2) s-a produs moartea uneia sau mai multor persoane, pedeapsa este închisoarea de la 5 la 12 ani si interzicerea exercitãrii unor drepturi.