Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat sâmbătă seară că începând de astăzi se va institui stare de urgenţă, măsură care va face posibilă alocarea de noi resurse importante pentru gestionarea crizei generate de coronavirus. În termen de cinci zile, Iohannis trebuie să solicite Parlamentului încuviinţarea instituirii stării de urgenţă.
Ce presupune starea de urgenţă
Odată cu instituirea stării de urgenţă, unele atribuţii ale administraţiei publice centrale de specialitate şi ale administraţiei publice locale trec în competenţa autorităţilor militare şi a altor autorităţi publice centrale, în speţă, Ministerul Afacerilor Interne.
Pe durata stării de urgenţă, exerciţiul unor drepturi şi libertăţi poate fi restrâns, cu excepţia drepturilor omului şi libertăţilor fundamentale, dar şi asta numai în măsura în care situaţia o cere.
Autorităţile pot limita sau interzice circulaţia vehiculelor sau a persoanelor în anumite zone ori între anumite ore şi să elibereze permise de liberă circulaţie; să interzică circulaţia rutieră, feroviară, maritimă, fluvială şi aeriană pe diferite rute; să efectueze razii; să rechiziţioneze bunuri; să închidă frontiera de stat; să dispună închiderea temporară a unor staţii de distribuire a carburanţilor, a unor restaurante, cafenele, cluburi, cazinouri, sedii ale asociaţiilor şi ale altor localuri publice; să dispună raţionalizarea alimentelor şi a altor produse de strictă necesitate.
De asemenea, autorităţile au libertatea să suspende temporar apariţia sau difuzarea unor publicaţii ori a unor emisiuni ale posturilor de radio sau de televiziune. De asemenea, poate institui cenzura motivată de necesitatea protejării informaţiilor cu privire la starea de urgenţă.
Folosindu-se de starea de urgenţă, guvernanţii vor putea elimina licitaţiile, achiziţiile directe urmând a putea fi făcute direct, indiferent de valoarea lor…https://www.monitorulbt.ro/prima-pagina/2020/03/16/noul-virus-aduce-stare-de-urgenta/