spot_img
spot_img
0.8 C
Vaslui
14-ian.-2025

Expozitie cu vernisaj online, pentru prima datã la Bârlad! (FOTO, VIDEO)

- Advertisement -

VERNISAJ… PE FACEBOOK… Muzeul „Vasile Pârvan” va organiza o nouã expozitie cu tematicã arheologicã în colaborare cu Muzeul de Istorie a Moldovei din cadrul Complexului Muzeal National „Moldova” Iasi, Muzeul Judetean „Stefan cel Mare” Vaslui, Muzeul Bucovinei Suceava si Liceul Teoretic „Ion Neculce” Târgu Frumos. Vernisajul expozitiei „Lighioane si animale fantastice. Reprezentãri din preistorie pânã în evul mediu” trebuia sã aibã loc în data de 14 martie, ora 11.00, dar, din cauza pandemiei de COVID-19, a fost anulat. Expozitia poate fi vizionatã on-line pe site-ul muzeului si pe pagina de Facebook. Expozitia poate fi vãzutã în muzeu pânã în data de 8 mai, dacã dupã 31 martie va fi ridicatã interdictia de vizitare a muzeelor. Organizatorul expozitiei este muzeograful Mircea Oancã.

Pentru prima datã în istoria de peste 100 de ani a Muzeului „Vasile Pârvan” din Bârlad, pe 14 martie va avea loc un vernisaj on-line pe site-ul Muzeului „Vaslile Pârvan” si pe pagina de Facebook a institutiei. Este vorba despre expozitia cu tematicã arheologicã „Lighioane si animale fantastice. Reprezentãri din preistorie pânã în evul mediu”. Acest proiect a fost initiat de Muzeul de Istorie a Moldovei din cadrul Complexului Muzeal National „Moldova” Iasi, de dna dr. Loredana Solcan octombrie 2019. Expozitia a fost vizitatã la Iasi în perioada 29 octombrie 2019-22 martie 2020 de peste 10.000 de persoane. Prin acest demers expozitional, organizatorii îsi propun sã evidentieze valentele simbolice atribuite animalelor de-a lungul timpului, dorindu-si sã prezinte vizitatorului un fragment din imaginarul oamenilor din trecut.

Relatia omului cu necuvântãtoarele a avut, de-a lungul istoriei, un caracter deosebit de complex, diferitele comunitãti umane relationând cu animalele în moduri diverse. În afarã de rolul jucat în alimentatie, care rãmâne o constantã de-a lungul timpului, modul în care fiinta umanã a interactionat cu lumea animalã este caracterizat de o serie întreagã de atitudini. În momente diferite ale istoriei, necuvântãtoarele au fost o amenintare pentru grupurile umane sau au jucat rolul de companion, au participat la construirea relatiilor sociale fiind privite ca avere sau conferind prestigiu, au fost apreciate pentru „puterile”/ abilitãtile lor fizice, fiind investite cu virtuti totemice si simbolice. Animalele au fost astfel legate de diferite activitãti religioase sau au reprezentat fiinte divine, constituind chiar o componentã importantã a modului de explicare si ordonare a vietii, cu functii importante în miturile care explicau „functionarea” lumii. Sãlbatic sau domesticit, animalul constituie, încã de la începuturi, o sursã de inspiratie pentru om. „Vã invitãm sã treceti pragul acestei expozitii , on line deocamdatã, pentru prima oarã fiind organizat un astfel de vernisaj si sã pãsiti, astfel, în fascinantul univers simbolic pe care lumea animalã a reusit sã îl creeze în timp.”, a precizat dr. Mircea Mamalaucã, directorul Muzeului „Vasile Pârvan” Bârlad.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.