ATENTAT LA SÃNÃTATEA PUBLICÃ
PERICOL… Un magistrat de la Judecãtoria Vaslui plecat la Paris, sãptãmâna trecutã, s-a întors luni dimineatã la serviciu, fãrã sã-si anunte colegii cã vine dintr-o zonã în care au explodat cazurile de coronavirus, cum este capitala Frantei. Judecãtorul a dat flori pentru ziua de 8 martie, si-a pupat o colegã grefierã, iar totul a fost o mare sãrbãtoare. Magistratul fusese într-o excursie la Paris, împreunã cu alti 7 prieteni din Vaslui. Ieri, în mod curios, un angajat al CJ Vaslui, care anuntase cã s-a întors tot de la Paris, luni dimineatã (sã fie fost împreunã cu judecãtorul?) a fost dus la Spitalul Judetean, cu suspiciuni de coronavirus. Cel mai probabil, cred sursele noastre, judecãtorul si functionarul de la CJ Vaslui au fãcut deplasarea împreunã în capitala Frantei, în excursia respectivã, însã nu au anuntat pe nimeni la întoarcere, cã vin dintr-o zonã cu pericol de îmbolnãvire cu coronavirus. Mai mult, spun surse din interior, judecãtorul întors de la Paris a stat ore bune la taclale cu fosta presedintã a Judecãtoriei Vaslui. Ieri, când s-a auzit cã functionarul de la CJ a ajuns la spital – bãrbatul râdea pe holurile Consiliului Judetean si le spunea tuturor cã a adus coronavirus de la Paris! – judecãtorul a realizat cã a pus lumea în pericol, iar în institutie a explodat o bombã. Se spune cã judecãtorul, speriat de cazul bãrbatului de la CJ ajuns la Spitalul Judetean, ar fi chemat-o deoparte pe grefiera cãreia i-a dat flori si au vorbit aprins câteva minute. Nu este singurul caz de iresponsabilitate. La un compartiment important al Spitalului Judetean, o asistentã s-a întors din Israel, luni dimineatã, însã nu si-a anuntat superiorii. Femeia s-a pupat cu colegele de serviciu, bucuroasã cã a pus pomelnice pentru a se cãsãtori, fãrã sã realizeze cã a pus în pericol tot personalul SJU! În total, la nivelul judetului Vaslui sunt 266 de persoane aflate în izolare la domiciliu si 14 aflate în carantinã. Pânã asearã, la închiderea editiei, în judetul Vaslui nu fusese confirmat niciun caz de CONVID-19.
A fost panicã mare joi dupã-amiazã, la Spitalul Judetean de Urgentã Vaslui, dupã ce douã persoane care au revenit de curând din strãinãtate s-au prezentat la Compatimentul de Primiri Urgente cu simptome specifice virusului COVID-19. Surse din interiorul spitalului ne-au spus cã medicii si asistentele care erau de gardã si-au pus mâinile în cap când au vãzut cã pacientii nu sunt izolati, asa cum prevãd toate protocoalele. Cei doi au fost urcati în izoletã si transportati de urgentã la sectia de Boli Infectioase, unde au fost preluati de specialisti. Cadrele medicale i-au testat si au trimis analizele la Iasi.
14 vasluieni care au revenit din Italia, bãgati în carantinã
Testele celor doi nu sunt singurele care au fost trimise pentru confirmare/infirmare. Alte 14 teste, luate de la tot atâtea persoane care au revenit miercuri în tarã, au fost trimise la Clinica de Boli Infectioase din Iasi. Cei 14 vasluieni, care s-au întors din Italia, au fost preluati de un echipaj al Jandarmeriei încã de la granita cu Ungaria si transportati, sub escortã, pânã la unul din centrele de carantinã din judetul nostru. Potrivit conducerii DSP Vaslui, pânã joi dupã-amiazã, în judetul Vaslui au fost înregistrate 266 de persoane autoizolate la domiciliu, iar 14 persoane sunt în carantinã institutionalizatã. Potrivit acelorasi surse, în perioada 9-11 martie, la nivelul judetului nostru au fost efectuate 24 de controale privind respectarea regimului de autoizolare la domiciliu, fiind aplicate opt avertismente si sase amenzi în valoare de 80.000 de lei celor care nu au respectat regimul de izolare.
„Italienii” se plimbã, nestingheriti, prin judet
Teoretic, toate aceste persoane izolate ar trebui sã stea acasã timp de 14 zile, de la întoarcerea din Italia sau alte tãri, pentru a vedea dacã în aceastã perioadã prezintã simptomele maladiei coronavirus. Dar, multe dintre aceste persoane nu stau deloc la domiciliile lor. Majoritatea se plimbã prin sate sau merg în comunele vecine, se duc pe la birturi, discutã cu sãtenii despre viata din Italia. O parte, crezând cã nimeni nu-i stie la Vaslui, au plecat la oras, au invadat supermarketurile, magazinele de bricolaj, tot felul de magazine alimentare. Majoritatea spun cã nu au niciun simptom, dar un lucru ne revoltã pe toti: dacã sunt bolnavi de coronavirus si au împrãstiat boala prin zeci de locatii? În Italia, nerespectarea deciziilor luate de guvern te duc la puscãrie. La Vaslui, dacã refuzi sã stai acasã si te plimbi prin oras, prin magazine, ti se pare cã este un lucru nedrept, o mizerie care ti se face de cãtre autoritãtile române. Efectele acestor situatii inacceptabile se vor vedea în curând. Primarul unei comune din apropierea Vasluiului spune, disperat, cã „am ajuns sã-i caut eu prin ogradã, ei nu numai cã nu vin sã anunte, stau ascunsi si ies apoi la crâsmã”. Politia este depãsitã total de situatie, câtã vreme posturile rurale au 1-2 agenti, iar acum comunele s-au trezit cu 30, 50, 200 de oameni veniti din Italia. Cum sã pãzeascã un singur politist – care pleacã acasã la ora 16.00 – sute de cetãteni care s-au întors din tãri cu coronavirus? „Având în vedere amploarea rãspândirii noului Coronavirus, conform Hotãrârii nr.3 a Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgentã, rugãm insistent cetãtenii care vin din strãinãtate, în mod special pe cei din Italia (regiunile Lombardia, Veneto, Vo Euganeo, Codogno, Castiglione d’ Adda, San Fiorino, Somaglia, Maleo, Bertonico Terranova), sã anunte autoritãtile locale din Comuna Bãlteni, sã-si facã cunoscutã situatia la DSP Vaslui, pentru a se institui mãsurile ce se impun în asemenea situatii. În cazul în care aveti cunostintã de persoane revenite recent din zonele aflate în carantinã si care nu au declarat acest lucru la intrarea în tarã, rugãm vecinii sã anunte pentru siguranta tuturor cetãtenilor din Comuna Bãlteni, este corect si normal sã respectãm mãsurile ce se impun la nivel national”, este mesajul lui Relu Brasoveanu, primarul comunei Bãlteni. Practic, nu existã nicio colaborare între primãrii si Prefecturã, ultima institutie trebuind sã anunte autoritãtile locale privind cetãtenii intrati în tarã.
Primarul Vasluiului spune cã nu se închid pietele din oras. La OCPI, nu se mai permite accesul în institutie!
IPOTEZE… Toatã ziua de ieri, au circulat zvonuri contradictorii în Vaslui. Unii cetãteni spuneau cã se vor închide cele douã piete, altii au sustinut cã se închid douã supermarketuri. „Nu se închide nimic! Am discutat cu toti factorii implicati, sã ia mãsuri de igienizare, sã se controleze totul la timp. Am discutat cu toti agentii economici cu un numãr mare de angajati, care au spus cã vor lua mãsuri pentru a respecta ultimele decizii ale Guvernului, privind programul de lucru”, a spus primarul Vasluiului, Vasile Pavãl. „În scopul prevenirii si limitãrii rãspândirii CORONAVIRUSULUI (COVID-19), în perioada 12 – 31 martie 2020 Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliarã (OCPI) Vaslui sisteazã activitatea de relatii cu publicul. Prin urmare, publicul nu va mai avea acces în incinta oficiului urmând ca primirea sesizãrilor, petitiilor si memoriilor sã se facã prin corespondentã, folosindu-se mijloacele de comunicare electronicã (vs@ancpi.ro) sau postã. De asemenea, pânã la finalul acestei luni, solicitantii pot primi informatii referitoare la serviciile oferite prin e-mail, accesând site-ul OCPI Vaslui si prin intermediul unui call-center, care va functiona de luni pânã joi în intervalul orar 8.00 – 16.30 si vineri între orele 8.00 – 14.00. Audientele vor fi acordate doar telefonic sau prin e-mail. Numerele de telefon si adresele de e-mail destinate beneficiarilor serviciilor oferite de OCPI Vaslui sunt urmãtoarele: OCPI Vaslui, telefon/fax: 0235/311731, 0235/314569, e-mail: vs@ancpi.ro
Reactia unui vasluian, pe forumul VRN: „Nu poti opri virusul rugând cetãtenii din diaspora sã stea acasã”
Dr. Andrei Alexandru, un cititor al ziarului nostru, a postat, ieri, pe forumul VRN, un mesaj extrem de realist, prin care îndeamnã autoritãtile sã ia mãsuri decisive, înainte de a fi prea târziu. „Rãzboaiele secolului 21 nu mai sunt conventionale (nu te mai invadeazã nimeni cu tancurile si cu infanteria). Ele sunt cibernetice, biologice etc. Acu’ sã fim seriosi: doar nu credeati cã au fãcut dragoste un HIV si un SARS si a iesit COVID-19 ? Ca sã fiu mai explicit, E IMPERIOS NECESARÃ declararea stãrii de urgentã pe teritoriul României si interventia militarã pentru stoparea epidemiei de COVID-19. Nu poti reduce/opri transmiterea virusului rugând cetãtenii din diaspora sã stea acasã. Astfel de mãsuri se impun prin fortã militarã. Chiar credeti cã sperie o amendã de 10.000 lei pe un tãran de la coada vacii, care nu are nimic pe numele lui si nu va plãti vreodatã o astfel de amendã? Marea majoritate a celor care se întorc acum acasã (muncitori la negru, cersetori, oameni fãrã cãpãtâi etc) si care oricum nu fãceau nimic util prin Italia, nu au nivelul de inteligentã si educatia necesare pentru a întelege cã nerespectarea mãsurilor de sigurantã necesare prevenirii epidemiei va conduce la prãbusirea statului român, adicã la un colaps rezultat din imposibilitatea statului de a mai asigura prestatii sociale (fiindcã firmele vor intra în faliment, nu vor mai intra bani la buget etc), prestatii medicale si securitate cetãtenilor. Multi dintre acesti „oameni” nu dau doi bani pe viata semenilor lor si îi doare fix în pix de orice sanctiune fiindcã stiu cã nimeni nu îi poate executa silit si nici bãga la puscãrie (legislatia fiind extrem de permisivã). Statul trebuie sã actioneze cu fermitate si nu cu rugãminti adresate unor subevoluati pe care oricum nu îi intereseazã de viata românilor. Nu mã refer aici la toti membrii diasporei care înteleg fie sã nu revinã în România, fie sã respecte regulile (dupã cum explic pe larg mai jos), ci la cei care cred cã e o dovadã de smecherie sã nu respecti mãsurile de protectie si sã îti condamni semenii la moarte. Acesti indivizi trebuie pãziti cu arma în mânã pentru a salva viata a milioane de români. Prin satele tãrii, se plimbã slobozi zeci de vãcari care au declarat cã au venit din altã parte pentru a nu sta în carantinã. Dacã nu reactionati, sunteti la fel de criminali ca si ei! Sau, poate vã convine cã vor fi mai putine pensii de plãtit pentru pãrintii si bunicii nostri…. Credeti cã DSP-ul si angajatii unor primãrii pot avea forta armatei? COVID-19 produce complicatii în peste 20% din cazurile de infectare. România are capacitate de ATI pe acest topic maxim 1.500 de persoane (vor mai fi si alte cazuri în spitale, infarcturi, AVC-uri, accidente etc, nu doar infectãri cu COVID-19). Fãrã mãsuri militare, gradul de infestare poate ajunge la 40-50% din populatie (stiu ce vorbesc, fiind cercetãtor stiintific principal, doctor în matematici aplicate, cu toate cã aceastã postare e fãcutã în nume personal si nu reprezintã la acest moment punctul oficial de vedere al angajatorului). Modele matematice bazate pe probabilitãti, statisticã, analizã numericã si ecuatii cu derivate partiale conduc la acest rezultat demonstrabil stiintific. Pãi, asta înseamnã cam 10 milioane de persoane infectate. Dintre ele, 2 milioane vor avea nevoie de ATI si probabil vor deceda, nu fiindcã le-ar ucide boala, ci fiindcã nu vor fi resurse medicale (paturi terapie intensivã, injectomate, ventilatoare) pentru a fi salvate. Apoi, va urma prãbusirea statului român. Economia va intra în vrie, nu vor fi bani pentru pensii, salarii etc. Ne rugãm de cetãteni sã respecte regulile, ca sã nu moarã douã milioane de oameni, sau impunem regulile prin fortã? În final, tot vom fi nevoiti sã impunem regulile prin fortã (cum face acum Italia), dar va fi prea târziu si epidemia nu va mai putea fi opritã. De ce sã nu luãm acum mãsurile care se impun pentru a ne salva de la distrugerea totalã? Solutiile existã:
-declararea stãrii de urgentã si impunerea carantinei fortate 14 zile, sub pazã militarã pentru toti cei ce intrã în România (indiferent de unde vin). Armata are suficiente corturi si saci de dormit ce pot fi instalate pe stadioane, sãli de sport etc.
-interzicerea oricãror adunãri publice cu mai mult de 10 persoane (incluzând nunti, botezuri si înmormântãri);
– închiderea mall-urilor, a metroului, a sãlilor de cinema etc.;
– permiterea deplasãrilor doar în cazuri justificate (deplasare la locul de muncã justificatã cu acte doveditoare, deplasare la spital/farmacie, deplasare la cumpãraturi o datã pe zi timp de maxim douã ore sau pentru ajutorarea unei persoane aflate în nevoie);
– mãsuri de ajutor financiar pentru operatorii economici;
– limitarea transportului în comun si ocuparea mijloacelor de transport în comun la maxim o treime din capacitatea lor”, este mesajul specialistului vasluian.